Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Jaka płyta główna?

xPonury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Planuję kupno nowego kompa.

Standardowo zaczynam od obudowy, proca i płyty głównej

Obudowa, którą wybrałem do Brutus M23.

No i procek to AMD FX-8350 (Nie mam zamiaru zmieniać decyzji jeżeli chodzi o procesor. Nie lecę też na jego GHz i rdzenie. Chodzi o wydajność i cenę ;))

No i tu jest problem z płytą główną. Na oku mam 2 kandydatów:

-AsRock 970 Extreme3

-Gigabyte GA-970A-UD3

Mogą być też inne, ale w cenie ~300 zł.

Możliwe jakieś tam OC, ale dopiero po gwarancji.

Zasilacz planuję przełożyć ze starego kompa. Jest to:

Qoltec STAR 500W (cichy i sprawuje się dobrze ;) Jeszcze ma z rok gwarancji)

Jeżeli chodzi o grafę to mam zamiar przełożyć moją starą: Palit GTX460 SE. Oczywiście zmienią na jakiegoś ASUS'a GTX 7xx

To chyba najpotrzebniejsze informację do wyboru płyty głównej ;)

Liczę na pomoc. Oczywiście polecą Like

MAL

Uwielbiam "znawców" , którzy nakładają swój styl gry innym. Każdy ma własny styl i upodobania... Trzeba je tylko odkryć.

Opublikowano

Ale przestań... To jest w ogóle nieopłacalne pod kątem gier. FX to jest padaka.. Lepiej wziąć i5 + b75 za mniej niż 900.. A wydajność dużo większa. Do tego FX'a trzeba dobre chłodzenie + jak wiadomo droga płyta. Przemyśl to jeszcze raż, bo jak mówie- nie ma sensu brać.

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Meh, a ty musisz czytać wyraźnie ;) Nigdzie nie napisałem, że to ma być do gier. Chłodzenie to dla mnie nie problem. Zużycie energii też nie. Nie ja płacę za prąd xD

Dodatkowo pragnę dodać, że posty bierz inny procesor itp to dla mnie spam, gdyż nie odpowiada to na moje pytanie.

@Down

Dobra warto o tym widzieć, ale wolałbym wiedzieć co z tą płytą -.-

Btw. Dzięki za kolejny problem ...

MAL

Uwielbiam "znawców" , którzy nakładają swój styl gry innym. Każdy ma własny styl i upodobania... Trzeba je tylko odkryć.

Opublikowano

Przede wszystkim zmiana zasilacz, bo ten Twój to czarna lista. Tutaj będzie Deus G1 500w albo Deus G1 600w

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Dobra widze odp na temat mojego zasilacza, który okazał się bombą :P Jutro go wymienię na Deusa G1 600w.

Dobra, ale wracając do płyty głównej i bez odbiegania tematu.

Która płytę wybrać z dwóch moich podanych. Przyjmuję też inne propozycje płyt, ale koniecznie pod tego AMD'eka

I nie życzę sobie postów na temat proca. Biorę tego i kropka. Chcę tylko płytę główną :I

MAL

Opublikowano

Na płytę do o/c tej grzałki musisz wyłozyć około 400zł. Obecna rewizja płyt 970-UD3 powoduje throttling, bo nie da się wyłączyć w biosie APM, a szkoda bo lepszej sekcji w tej cenie nie dostaniesz. Dodatkowo bez Macho nie pchaj się w FX.

Możliwe jakieś tam OC, ale dopiero po gwarancji.

Tego proca musisz kręcić, żeby nie był taki stratny względem pierwszej generacji i5. Po o/c FX może będzie na poziomie i5 750, ale nie więcej :)

Podliczmy - FX8320 610zł + Macho BW 180zł + M5A97 R2.0 330zł - 1120zł

Koszt i5 3350p + B75-D3V - 955zł.

i5 jest tańsza, oszczędniejsza, zimniejsza i wydajniejsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...