Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Serwer z mini grami.

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wi?c jakie tryby wam si? podobaj??

• #1 Totem (To z creeperem)
      2
    • #2 4 Monumenty
      2
    • #3 Pró?niobiegacze
      0
    • #4 Wi?zienie
      2
    • #5 DeathRun
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Są wakacje, a ja mam zbyt dużo czasu, trochę kasy i zbyt mało kolegów. Dlatego pomyślałem, że mógłbym stworzyć porządny serwer do Minecraft'a. Jednak pojawia się pytanie. Ilu z was grało by na nim, gdyby był to serwer z różnymi mini grami (lista pomysłów niżej)? Pisząc "grało" mam na myśli regularne odwiedzanie serwera, a nie wejście raz czy dwa razy. Jestem w stanie napisać stronę oraz pluginy na serwer.

Oto moje pomysły na tryby gry:

#1 Totem

Graczy: 4 do 6

Cel: Jeden gracz jest wylosowywany na początku każdej rundy. Jest on człowiekiem i ma 30 sekund na zbudowanie muru dla totemu. Ma on do dyspozycji parę sztuk obsydianu i stack czy ileś cobblestone'a. Celem reszty zawodników, przebranych jako creeper'y, które oczywiście mogą robić"bum" jest zniszczenie totemu, który znajduje się na środku mapy. Jeśli nie uda im się tego zrobić w ciągu iluśtam minut, wygrywa człowiek.

#2 4 Monumenty

Graczy: 8 do 40 (?)

Cel: Zawodnicy są podzieleni na 4 drużyny. Celem każdej z nich jest przetrwanie oraz zniszczenie monumentów innych zespołów. Aby zniszczyć monument należy wykopać jego rdzeń n razy. Gdy monument zostanie zniszczony, gracze z zespołu, który nie zdołał go ochronić nie mogą się odradzać. Oczywiście wszyscy do dyspozycji mają nieskończone ilości wszelkich potrzebnych surowców, gdyż złoża po wykopaniu odradzają się po jakimś czasie. Gracze mogą także korzystać z mikstur, na które składniki mogą kupić w sklepie przy monumencie (za złoto które wykopią). Wygrywa zespół, który utrzyma swój monument najdłużej.

#3 Próżniobiegacze (lol)

Graczy: 4 do 10

Cel: Wszyscy pojawiają się na arenie, na której są lewitujące kwadraty z czerwonej wełny. Po 10 sekundach od rozpoczęcia gry, losowe kwadraty w losowych odstępach czasowych będą zmieniały swój kolor na pomarańczowy, co będzie oznaczało że za losową ilość czasu (1 sekunda do 3 sekund) znikną, aby po paru sekundach się pojawić. Ten kto spadnie, przegrywa. Ostatnia osoba, która nie spadnie do próżni, wygrywa.

#4 Więzienie

Graczy: 5 do iluśtam

Cel: Na początku 20/25% zawodników dostaje rolę strażnika. Cała reszta to więźniowie. Zadaniem strażników jest wykonanie określonej liczby zadań w wyznaczonym czasie. Więźniowie oczywiście nie muszą im tego ułatwiać, lecz jeśli będą sprawiali problemy mogą zostać przez strażników rozbrojeni (serwer wyrzuci ich aktualną broń do ekwipunku strażnika), czy nawet odesłani natychmiastowo do celi (poprzez zabicie). Podczas wykonywania przez strażników swoich zadań, więźniowie mogą zdobywać cenne przedmioty, które pomogą im w ucieczce - ich celu. Strażnicy wygrywają jeśli uda im się wykonać wszystkie zadania w wyznaczonym czasie. Więźniowie wygrywają jeśli 50% z nich ucieknie. Ach. Jeszcze jedno: więźniowie mogą zabić strażników!

#5 DeathRun

Graczy: 4 do iluśtam

Cel: Jeden z graczy jest celem. To jego muszą zabić w wyznaczonym czasie inni. Jednak ten był sprytny... Wybudował tor przeszkód, przez który "inni" muszą przejść, aby móc go zabić. Są na nim zabójcze pułapki, które może uruchamiać ze swojej bazy. I trudne skoki. I pułapki... Lecz nawet, jeśli komuś uda się przejść, nadal pozostanie przed nim ostatnie zadanie: zabić cel.

Masz inny, oryginalny pomysł na mini grę? A może pomysł na nazwy dla powyższych gier? Pisz! Na co czekasz?!

Huh... Trochę się napisałem... No ale nic. Jeśli podoba wam się któryś z tych pomysłów zagłosujcie na niego w ankiecie wyżej i napiszcie co byście dodali/zmienili.

Opublikowano

Wszystkie naraz jak w Ameryce :D

Nie da rady. Na początek maksymalnie 2 tryby. No i pytanie ile będzie graczy. Wiadomo. Do serwera mogę trochę dołożyć, ale wolałbym gdyby sam się przynajmniej w 50% utrzymywał.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o "więzienie" są takie serwery, znane jako "Cops and Robbers", ale twój pomysł jest jednak na to marny, ponieważ 75 więźniów i 25 strażników było by ch**wym rozwiazaniem...

Po za tym "więzienie" wymagało by TS'a, bo na chatcie się źle gra

Jeżeli chodzi o próżniobiegaczy, polecałbym kwadrat z tych krawdratów 3x3, ale z czasem coraz więcej naraz znika, aż do 1

Poza tym potrzebujesz dobrego programisty do tego, a wątpie że kogoś takiego znajdziesz za darmo, robota tych serwerów kosztowała by koło 300zł na start (dla jednego) + utrzymywanie sporo kasy

76561198044975849.png

Best Member

Opublikowano

@up

Pluginy

Umiesz czytać ze zrozumieniem? W pierwszym poście napisałem, że pluginy oraz stronę jestem w stanie sam napisać. I tak właśnie robię. Napisałem już plugin na tabliczki w lobby i działa świetnie. Jestem właśnie w trakcie pisania pluginów, które będą obsługiwały "więzienie" oraz "4 Monumenty". Ze stroną też nie będzie problemu.
Więzienie
Serwery może i są, lecz są one zagraniczne, lub kompletnie nie ogarnięte. Na przykład ktoś włączy 10 slotowy serwer vanilla, z mapą pobraną z Planet Minecraft i myśli że to jest świetny serwer, tylko graczy nie może znaleźć. Otóż nie. Ja zamierzam napisać inteligentny plugin, który będzie potrafił określić czy np. strażnik zabił więźnia bez powodu, czy dlatego że próbował uciec/kogoś zabić, przez co punktacja będzie dość sprawiedliwa... Pod warunkiem że uda mi się ją zbalansować. Poza tym wcale nie powiedziałem że będzie 100 graczy na serwerze. Miałem raczej na myśli mniejsze gry, podzielone na rundy, gdzie ilość graczy i czasu zależałaby od mapy.

Próżniobiegacze

Mapy byłyby różne. Jedna może być płaska, druga wymagać umiejętności wykonywania prostych skoków, a jeszcze inna skoków na 4 kratki.

"Poza tym potrzebujesz dobrego programisty do tego, a wątpie że kogoś takiego znajdziesz za darmo, robota tych serwerów kosztowała by koło 300zł na start (dla jednego) + utrzymywanie sporo kasy"

300 zł na start dla jednego? Czy ty kiedykolwiek miałeś jakikolwiek serwer? Wystarczy zmienić ustawienia i używać odpowiedniego serwera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...