Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rozruch PC

JuanPleXxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, mój komp jest 6 miesięcy po formacie i już rozruch trwa dłużej niż kiedyś, użyłem ccleanera w 100% naprawił problemy, sam usunąłem programy. Ale to jeszcze nie to, co jeszcze może pomóc?

hqdefault.jpg?feature=og

Opublikowano

W CCleaner zobacz programy uruchamiane automatycznie, czyli CCleaner --> Narzędzia --> Autostart. Wyłącz zbędne rzeczy, a najlepiej wszystko dla sprawdzenia, czy jest jakaś znacząca zmiana.. Zrób też defragmentacje (jeśli preferujesz producenta CCleanera to pobierz Defraggler :D). Możesz też zapodać logi OTL to inni sprawdzą, co masz w komputerze..

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

wiem że mnie wyśmiejecie ale co ta defragmentacja mi da? usunie mi pliki czy jak? kiedyś to wiedziałem :/

ok zroviłem, praktycznie nic nie dało, a co jeszcze istnieje na tym świecie? :huh:

hqdefault.jpg?feature=og

Opublikowano

Defragmentacja przyspiesza pracę dysku. Cytat z wiki:

Defragmentacja – operacja układająca pliki na dysku komputerowym tak, aby system miał do nich szybszy dostęp. Najczęściej jest to poukładanie bloków jednego pliku po kolei, kiedy są one rozrzucone po całej partycji.

Zależnie od sprzętu, systemu plików oraz stopnia fragmentacji plików na dysku defragmentacja może trwać od kilku minut do wielu godzin. Niektóre systemy plików takie jak HPFS, NTFS, ext4 nie muszą być często defragmentowane, gdyż są zaprojektowane tak, aby minimalizować fragmentację danych. Dzięki defragmentacji zwiększa się wydajność systemu plików.

Masz tu przykład:

22831-defraggler.png

Czerwone kropki są to rzeczy "fragmentowane" - (Fragmentacja - rozrzucanie części pliku po różnych miejscach talerza dysku). Defragmentacja natomiast składa pliki w całość (czy tam obok siebie) i czas dostępu (czyli odczyt) jest krótszy przez to system szybciej i stabilniej działa.

Nigdy nie robiłeś tego? Nie dziwie się, że system zwolnił. Pobierz tego Defragglera - http://www.piriform.com/defraggler i zrób tą defragmentację. System na pewno będzie chodził szybciej, jeśli tego nie robiłeś ^_^

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Laptop ? a ile ma już lat ??

Mój laptop od jakiegoś miesiąca włącza sie z 10 minut , ładuje sie pasek windowsa potem czarny ekran i po chwili sie włącza . Ostatnio nie żeby specjalnie uderzyłem w niego i przez 2 dni włączał sie odrazu , ale bateria od biosu padła .Teraz jest znów tak samo

Napisz w dziale Komputery a nie w pogaduszkach :)

175001456602037225492.gif

Opublikowano

Przy włączaniu komputera musi Ci się włączać niezła ilość procesów, które Ci spowalniają działanie kompa... postaraj się wszystko poustawiać tak, że poza AntyVirusem żadno inne okno przy starcie Ci nie wyskoczy, może za dużo dostaje po procku i dlatego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...