Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

3 pytania

MrEmicon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam 2 pytania dotyczące moich problemów z Minecraft'em.

1.W moim minecraft'cie nie ma prawie wszystkich dżwięków, zostają tylko te dżwięki, które są "straszne" takjakby :P (na początku moich "kroków" w MC brat cioteczny powiedział mi, że te dżwięki wskazują, że blisko jest mob spawner). Czy da się to naprawić bez aktualizacji, ponieważ gram w minecraft 1.2.3 z modem Hack Slash Mine?

2.Czy da się jakoś zwiększyć ilość FPS-czyli po prostu jak zmiejszyć lagi, ale bez użycia Game Booster'a , ponieważ on u mnie nic nie zmienia? Próbowałem takich rzeczy jak:

-Zmiejszenie jakości kolorów z 32 bit na 16 bit (nie działa)

-Defragmentacja wszystkich dysków oraz oczyszczenie ich ze zbędnych plików (pomogło, lecz nie wystarczająco, aby pozbyć się lagów).

Mam MC non-premium, sprawdzałem jak laguje bez modów i jest różnica co najwyżej 3-5 FPS'ów, kiedyś Minecraft chodził mi bez modów na Normal (mimo dosyć, za pszeproszeniem, gównianej karty graficznej, a z 3-6 "średnich" modów tak samo).

I oto moje 3 pytanie:

Czy da się to przywrócić, żeby minecraft chodził mi jak kiedyś, ponieważ kiedyś gdy grałem z tym modem (Hack Slash Mine) praktycznie nic nie lagowało na Short?

Niewiem czy to wina ściągniecia javy ze strony gry Haven And Hearth (Java przez tą gre mi się jakoś popsuła i minecraft nie chciał odpalić)(Dałbym link, ale strona niewiem czemu jest nieczynna :C) czy przez to, że odpalam grę tym sposobem (tak też miałem ten problem :P):

http://www.mpcforum.pl/topic/702074-problem-java-virtual-machine-launcher/ post #6 (5 bez tematu).

RAM'u raczej nie zwiększe, ponieważ mam mało wolnego :C (tylko 896 MB RAM'u :X).

Prosze o szybkie odpowiedzi!

Z góry Dzięki!!

Opublikowano

1. Aktualizacja LWJGL powinna pomóc. Są to biblioteczki, które naprawiają wiele błędów, w tym dźwięków.

Podaję link do poradnika.

http://pl.minecraftwiki.net/Poradniki/Aktualizacja_LWJGL

2. LWJGL powinno pomóc, link podałem wyżej, to naprawia wiele błędów. Dodatkowo możesz przydzielić więcej RAM do Minecrafta, ale skoro masz tak mało wolnego ;/

343731479829004887779.png

Opublikowano

@up

Raczej nie działa chyba przez to, że na stronie którą mi podałeś po ściągnięciu lwjgl 2.9.0 nie wiem co zrobić z folderami dos i rec :P

Opublikowano

Ile masz ramu ? Jeżeli 1 Gb to dokup jeszcze 1 albo 2. Tylko sprawdź czy twoje MOBO będzie czytać więcej pamięci.

gyuq.jpg
Opublikowano

1.Jeżeli masz pirata to na 99% wina launchera spróbój minecraftSP

2. Optifine.

3. Aktualizacja javy, sterowników karty graficznej, czyszczenie komputera programem CCleaner. W najgorszym wypadku format komputera.

Opublikowano

1.Jeżeli masz pirata to na 99% wina launchera spróbój minecraftSP

2. Optifine.

3. Aktualizacja javy, sterowników karty graficznej, czyszczenie komputera programem CCleaner. W najgorszym wypadku format komputera.

1.Tak mam pirata i używam minecraftSP, tylko że muszę uruchamiać tym sposobem, do którego link jest napisany w temacie...

2.Spróbuję wgrać go :P

3.Niewiem jak aktualizować jave xD, sterowniki karty graficznej jakoś się spróbuje :P, komputer oczyściłem "naturalnym" programem zainstalowanym razem z Windows'em, a format to raczej rodzice sie nie zgodzą :D.

P.S. Czytaj tematy do końca zanim cuś napiszesz, bo przecież napisałem, że mam pirata i jak go uruchamiam...

Może podam inny link, gdzie jest chyba lepiej wytłumaczone :)

Jest to vTuT z MPCforum, więc wszystko zrozumiesz. Z filmiku zawsze łatwiej.

http://www.mpcforum.pl/topic/931987-vtut-aktualizacja-lwjgl/

No spróbuje z tego jakoś wgrać xD.\

@Edit

Pisze, że żeby to ściągnąć potrzebne jest posiadanie konta premium :L.

Opublikowano

@up

Dobra jakoś już mam i wgrałem LWJGL, ale dżwięków nie przywróciło :C, za to dodało mi jakieś 5 FPS xD

@Topic

Pytanie 2 jest już (można tak powiedzieć właściwie :P) rozwiązany :D.

Zostały tylko 1 i 3 :X ...

Opublikowano

@Up

mi jakoś mało FPS daje :C.Niewiem czemu, ale jeśli chodzi o ilość FPS to wydaje mi się jakby na mnie rzuciły się lagi z innych komputerów, ponieważ nieważne czy używam Game Boostera (dawał do 1 FPS -_-), czy OptiFine (daje do 5 FPS) i tak mało FPS'ów moje gry wyciągajo, ale mimo to nie poddaje się i chcę je zwiększyć bez formatu i zmiany karty graficznej :P

Opublikowano

Optifine umie spieprzyć grę ;)

Ja Ciebie zapytam tak. Dokładne parametry Twojego kompa?

Jeżeli to prawda z tym 1 GB RAM to nic nie zdziałasz nawet tym optifine. Wyłóż do 100 zł (strzelam, że tyle kasy) na kości pamięci i wyrównaj do 4 GB.

sprawdź folder .../windows/temp/ i usuń jego zawartość ( czasem może tam znajdować się nawet 1 GB śmieci! )

j/w sprawdź folder .../users/.../appdata/local/temp

odkurz sobie kompa.

Skoro chodził Ci mc bez zarzutów tylko z 1 modem to "odinstaluj" resztę g*wna które tam wpakowałeś.

I napisz czy pomogło z tempami.

Procesor: AMD Athlon II X2 270 Processor 3.40 GHz

Zainstalowana pamięć RAM: 4.00 GB

Typ systemu: 64-bitowy system operacyjny

Opublikowano

Po 1:Nie psizcie, że optifine daje dużo fps, ponieważ jak już pisałem to dał mi jakieś 5 fps'ów...

Po 2:Czytajcie temat i posty, bo już dużo osób pisało z tym optifine i ja 1 raz odpisałem i uważam, że więcej nie potrzebuje -_-.

@up@up

Jeśli dobrze zrozumiałem to mam usunąć te z temp i zwiększyć ram dla mc czy tylko usunąć? :P

@Edit

"Skoro chodził Ci mc bez zarzutów tylko z 1 modem to "odinstaluj" resztę g*wna które tam wpakowałeś."

Czyli mam mody usunąć czy coś innego? :P

@Edit2

Ciągle zapominam dodać xD czy jeśli usunę wszystko co znajduje się w Start/uruchom/%temp% to nic się nie zepsuje?

Bo trochę się boję, ponieważ niewiem co tam się znajduje :P

Opublikowano

@Up

mi jakoś mało FPS daje :C.Niewiem czemu, ale jeśli chodzi o ilość FPS to wydaje mi się jakby na mnie rzuciły się lagi z innych komputerów, ponieważ nieważne czy używam Game Boostera (dawał do 1 FPS -_-), czy OptiFine (daje do 5 FPS) i tak mało FPS'ów moje gry wyciągajo, ale mimo to nie poddaje się i chcę je zwiększyć bez formatu i zmiany karty graficznej :P

Sam optifine dużo nie zmieni, trzeba jeszcze dobrze opcję ustawić, autor moda podał ustawienia na maksymalne wyciągnięcie fps'ów z gry:

For maximum FPS use:
- Graphics: Fast
- Render Distance: Short/Tiny
- Smooth Lighting: OFF
- Performance: Max FPS
- AdvancedOpenGL: Fast
- Clouds: OFF
- Fog: OFF
- Animations: All OFF
- Sky: OFF
- Stars: OFF
Pozdrawiam,
SKmedix

sygna2014.png

Opublikowano

@up

Ja tak mam ustawione, tylko jeszcze kilka innych, których nie wymieniłeś mam ustawione na (moim zdaniem) najgorszych :P

Opublikowano

Po 1:Nie psizcie, że optifine daje dużo fps, ponieważ jak już pisałem to dał mi jakieś 5 fps'ów...

Po 2:Czytajcie temat i posty, bo już dużo osób pisało z tym optifine i ja 1 raz odpisałem i uważam, że więcej nie potrzebuje -_-.

@up@up

Jeśli dobrze zrozumiałem to mam usunąć te z temp i zwiększyć ram dla mc czy tylko usunąć? :P

@Edit

"Skoro chodził Ci mc bez zarzutów tylko z 1 modem to "odinstaluj" resztę g*wna które tam wpakowałeś."

Czyli mam mody usunąć czy coś innego? :P

@Edit2

Ciągle zapominam dodać xD czy jeśli usunę wszystko co znajduje się w Start/uruchom/%temp% to nic się nie zepsuje?

Bo trochę się boję, ponieważ niewiem co tam się znajduje :P

Masz usunąć pliki które znajdują się w folderze .../temp

pliki .../temp to tzw. śmieci systemowe, z przeglądarki, z innych czynności które robiłeś.

CCleaner właśnie zawartość tego folderu usuwa.

Nic się nie stanie z systemem daję rękę uciąć, robię to już bardzo długo i jakoś nie miałem problemów wynikających z usunięciem tych plików.

Masz pliki zapasowe minecrafta 1.2.5 czy jakiego tam masz? Jeśli tak to po prostu podmień ten zmodyfikowany minecraft.jar

Tak usuniesz mody z minecrafta.

Masz usunąć pliki z folderów:

.../windows/temp/

.../users/.../appdata/local/temp/

Przyśpieszy Ci to nieco pracę kompa.

Masz dokupić kości pamięci RAM - zoorientuj się ile masz wejść DDR i jakie tam masz te wejścia czy DDR1 2 3... (najlepiej podaj nazwę płyty głównej), wyrównaj sobie RAM do 4 GB i możesz spokojnie na normalnym renderowaniu mykać :)

Prawdopodobnie mogłeś sobie też wsadzić takiego moda który nie jest kompatybilny z Twoją wersją minecrafta i Ci muli.

PS. Do wszystkich!

Róbcie sobie pliki zapasowe pliku minecraft.jar !!!

.../users/.../appdata/roaming/.minecraft/bin/minecraft.jar

Opublikowano

@Up

Narazie to ja gram na MC 1.5.2, ale szukam MVC, żeby zmienić na 1.5.1 i spróbować grać z modem Aether, lecz wszędzie jest z adfly i ta strona od niedawna jest po prostu ch****a :C. Za każdym raze pisze Please wait... , potem pojawia się reklama u góry, Please wait... znika i można je zaznaczyć i zobaczyć, że stoi w miejscu co przedtem i będzie tak pisało, aż Justin Biber zawładnie Ziemią...

@Topic

@Up

Usunąłem Start/uruchom/%temp% oraz z.../users/.../appdata/local/temp lecz nie mam folderu temp tam gdzie napisałeś ".../windows/temp/", znajduje się tam tylko folder Roaming i w nim jest minecraft :P

W każdym razie sprawdze ile mam RAM'u :P oraz nie, nie mam żadnych modów, które mi są niekompatybilne z innymi modami :P, a pozatym MC nie chce mi się włączyć i to jest 2 powód dlaczego chce zmienić wersje, ale jak wyżęj napisałem adfly od niedawna to kupa bezużytecznej strony, która się zje***a :C

@Edit

Sprawdziłem i RAM sie nie zminił, nawet o 1 mb :C

Opublikowano

@Up
Narazie to ja gram na MC 1.5.2, ale szukam MVC, żeby zmienić na 1.5.1 i spróbować grać z modem Aether, lecz wszędzie jest z adfly i ta strona od niedawna jest po prostu ch****a :C. Za każdym raze pisze Please wait... , potem pojawia się reklama u góry, Please wait... znika i można je zaznaczyć i zobaczyć, że stoi w miejscu co przedtem i będzie tak pisało, aż Justin Biber zawładnie Ziemią...
@Topic
@Up
Usunąłem Start/uruchom/%temp% oraz z.../users/.../appdata/local/temp lecz nie mam folderu temp tam gdzie napisałeś ".../windows/temp/", znajduje się tam tylko folder Roaming i w nim jest minecraft :P
W każdym razie sprawdze ile mam RAM'u :P oraz nie, nie mam żadnych modów, które mi są niekompatybilne z innymi modami :P, a pozatym MC nie chce mi się włączyć i to jest 2 powód dlaczego chce zmienić wersje, ale jak wyżęj napisałem adfly od niedawna to kupa bezużytecznej strony, która się zje***a :C
@Edit
Sprawdziłem i RAM sie nie zminił, nawet o 1 mb :C

Primo nie baw się modding (czy jak to teraz tam się mówi) minecrafta, rób te cholerne pliki zapasowe jak Ci chodzi bez zarzutów.

AdFly jest dobry jak się umie szukać kolego :)

Jaki masz windows? XP czy SeVen?

Jeżeli masz XP to się nie dziwie że tego folderu nie możesz znaleźć, ponieważ podaje Ci z wersji Win7, a win XP tak dawno posiadałem że już nie wiem gdzie co jest :)

RAM jest bardzo istotny przy tej grze ponieważ świat który generuje silnik jest tak potężny że zżera tyle RAMU ile tylko potrafi, jednak jest pocieszenie że przy 4GB ramu śmiga jak talala :) (renderowanie dalekie)

Sedno:

Nic nie pomaga? A j*bnij sobie nowy system. "zainstaluj" jeszcze raz MC i rób te pliki zapasowe, ludzie to RATUJE!

Po za tym miałeś mi kolego podać nazwę płyty głównej.

PS. RAM Ci się nie zwiększy od usunięcia tempów xD Usunięcie tempów przyśpiesza działanie procka, gdyż ma mniej plików systemowych do sprawdzenia / wczytania :)

Edit:

Podaj dokładną specyfikacje Twojego komputera:

Nazwa płyty głównej

Karta graficzna

Procek

Opublikowano

Więc, podam wszystko co znajde w mój komputer/właściwności/ogólne oraz menadżeru urządzeń :P

A oto one :

System:

Microsoft Windows XP Professional Wersja 2002 Dotatek Service Pack 3

Procek:

AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 3800+ (tak 2 razy mi pisze :P

RAM i coś tam jeszcze xD :

2.01 GHz, 896 MB RAM

Karta Graficzna:

NVIDIA GeForce 7025/NVIDIA nForce 630a

Płyty głównej nie mogę znależć, chyba że już napisałem, ale ja to bardziej na graniu w gry się znam niż na systemach, programach czy czitowaniu itp. itd... :P

@Edit

Zapomniałem dodać, żę mam windows XP xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...