Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja kompa

er007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Za niedługi czas zamierzam wymienić:

- Procesor, chciałym jakiegoś nie drogie Intel Core i5 (4 rdzenie ~3.00 Gb taktowanie)

- No na bank będę musiał zmieniać płytkę główną ;P

- No jak płytę to i Ram, chciałbym 4-8 GB, albo 4 dobrej jakości albo 8 słabiej :D

- Cooler jakiś dobry za max 100zł.

Budżet coś koło 1000-1100zł.

Aktualny komputer:

CPU: AMD Athlon x2 +5200

GPU: Gainward GTX 550ti

Płytka: Asus g-surf 365

Ram: 2gb jakieś :P

Zasilacz: Feel III 500w (pewnie też do wymiany będzie trzeba ;x)

Obudowa nie wiem czy potrzebna, bo i tak mam otwarty bok

dysk data 500gb WD

Myślałem nad tym:

liy9h07gxr8u.png

Btw. to wszystko pasuje ze sobą :D?

Opublikowano

MOBO można na MSI h61 p20, zamiast Spartana, wziąć Fere, oczywiście zmiana PSU na Deus G1 500w/Corsair VS 450w. No i pomyśl nad nową GPU, bo warto wymienić na coś lepszego ;> ( chociaż najsłabsza nie jest) ;)

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Łap : http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=73501&s=70749&s=56579&s=73693

Kartę sobie daruj 550ti jest jeszcze znośna.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

Monitor : X2377HDS-B1 ( 23 Cal )

24dnacg.png

Opublikowano

Wymieniać karty jak narazie nie planuje, wymieniałem ją rok temu i nie nazekam na nia. Lepiej było by kupić nowa czy zrobić SLI?

Opublikowano

Nie pchaj się w SLi, do tego trzeba płyte,a takie tanie nie są. Lepiej mieć jedną mocną GPU.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

24dnacg.png

Opublikowano

Nie pchaj się w SLi, do tego trzeba płyte,a takie tanie nie są. Lepiej mieć jedną mocną GPU.

Dodatkowo trzeba mocny zasilacz.

Uuu...

Planowałem (tak na przyszłość) robienie SLI z tej kart, no cóż trudno.

Macie jakieś tanie sposoby na chłodzenie komputerka?

Jeszcze taki pytanie.

Jeżeli mam teraz AMD Athlona X2 i ma 100% zużycia procka (no i temperaturę) to będę miał mniejsze zużycie procka na i5'cę i mniejszą temp. ? (podaje na przykładzie LoL'a)

Opublikowano

550Ti znośną kartą? Przecie to padaka w chuj. Nawet 6770 z niskiego segmentu jest lepsza (ale i tak chujowa)

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Dlatego napisałem, że w przyszłości warto wymienić ;>

Pewnie też będę ją musiał wymienić, ale dzisiejsze gry mi pójdą na niej na medium co nie?

550Ti znośną kartą? Przecie to padaka w chuj. Nawet 6770 z niskiego segmentu jest lepsza (ale i tak chujowa)

Czemu aż taka zła jest?

----------------------------------------------

Czy ten GTX oraz i5 nie będą się wzajemnie spowalniać (znaczy czy będą pasowały)?

Bo mam wrażenie z mój AMD i ta karta graficzna nie pasują, bo GPU nie wykorzystuje pełnej mocy. (stwierdziłem po tym, że rzadko kiedy obroty wiatraczka w niej się zwiększają, zazwyczaj jest 30% w stresie też, ale CPU nie wyrabia chyba, bo na nim wiatrak szaleje)

Opublikowano

Bo ten CPU co masz teraz jest sprzed 5 lat....

Czemu jest aż taka zła? Skąd ja mogę wiedzieć zapytaj się twórców....

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Bo ten CPU co masz teraz jest sprzed 5 lat....

Czemu jest aż taka zła? Skąd ja mogę wiedzieć zapytaj się twórców....

6lat*

To na jakiej podstawie piszesz, że jest zła?

Opublikowano

Co nie zmienia faktu, że na 550ti można jeszcze pograć w teraźniejsze gry. W przyszłości może wymienić, ale teraz bardziej opłacalne będzie to co podałem niż kupienie jakieś średniej wydajnościowo karty i słabego procesora. Po wymianie tego co podałem, będzie mógł myśleć nad GPU, a nie teraz.

24dnacg.png

Opublikowano

1. Macie jakieś tanie sposoby na chłodzenie komputerka?

2.Jeszcze taki pytanie.

Jeżeli mam teraz AMD Athlona X2 i ma 100% zużycia procka (no i temperaturę) to będę miał mniejsze zużycie procka na i5'cę i mniejszą temp. ? (podaje na przykładzie LoL'a)

3.Czy ten GTX oraz i5 nie będą się wzajemnie spowalniać (znaczy czy będą pasowały)?

Bo mam wrażenie z mój AMD i ta karta graficzna nie pasują, bo GPU nie

wykorzystuje pełnej mocy. (stwierdziłem po tym, że rzadko kiedy obroty

wiatraczka w niej się zwiększają, zazwyczaj jest 30% w stresie też, ale

CPU nie wyrabia chyba, bo na nim wiatrak szaleje)

Odpowie ktoś :D?

sorrki za copy/paste :P

Opublikowano

1. Kupić Cooler :)

2.To zależy czy będziesz miał tylko Lol'a czy jeszcze 30 kart w przeglądarce + inne pierdoły

3.Raczej nie ale zmiana jest tu raczej konieczna na coś mocniejszego ;]

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

1. Kupić Cooler :)

2.To zależy czy będziesz miał tylko Lol'a czy jeszcze 30 kart w przeglądarce + inne pierdoły

3.Raczej nie ale zmiana jest tu raczej konieczna na coś mocniejszego ;]

Nooo i na taka odpowiedz czekałem.

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...