Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Petardy własnej roboty.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko, ostatnio bawię się się w robienie różnego rodzaju petard, tylko średnio mi to idzie:

-Przeszukałem całe miasto w poszukiwaniu saletry potasowej (Azotan Potasu,KNO3) i znalazłem 2 sklepy, wykupiłem wszystkie zapasy i czekam na dostawę bo mi się skończyła xD

-Robiłem mieszankę cukier 40%, saletra 60% (Bo cukru brakło) i do puszki aluminiowej. Paliło się kilka sekund, dymu było bardzo mało...

-Mam kilka petard TC16, wsypałem zawartość 3 do małego plastikowego pojemniczka, tylko lont się nie chciał podpalić :P

Więc mam pytanka do zaznajomionych z tematem:

1. Chcąc zrobić granat dymny który wytworzy dużo dymu jakie dać proporcje saletra/cukier , jaki dać cukier (puder?), dodać coś jeszcze do tego (miód?) i czy jakieś specjalne przygotowanie czy wystarczy dobrze wymieszać ?

2. Chcąc zrobić dobrą petardę, like achtung, jak to wszystko połączyć ? Co dodać?

3.Jak wykonać dobry lont ? Nie mam możliwości kupienia.

Mam:

-W chuj pikolówek, trochę TC16

-Saletrę potasową, innej nigdzie nie widziałem.

-Cukier, dużo cukru.

-Węgiel drzewny, opiłki aluminiowe itd. to nie problem.

Opublikowano

saletra potasowa + wosk i cukier

Zmieniłem upodobania... Pomogłem ? - Lubię To !

90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%,

które wzięłoby krzesełko i popcorn i darło się: "Skacz lamusie!"- wklej to na swoją sygnaturę!

Opublikowano

youtube.com, boli?

Czy naprawdę myślisz że jestem idiotą i nie zajrzałem tam ? Prawdopodobnie ku twojemu zdziwieniu, tak patrzyłem na youtube i nie znalazłem niczego konkretnego, cały czas podobne proporcje lub wykonanie. Nic szczególnego. Uprzedzając: google.pl też używałem.

saletra potasowa + wosk i cukier

Co daje wosk ? :D

Opublikowano

Jeśli chcesz zrobić coś a'la achtung to musisz dobrać taką mieszankę aby spalanie było bardzo gwałtowne z dość dużą ilością wydzielanych gazów - nie myl z dymem, saletra (chyba) ci tego nie zapewni. Przykładowym składnikiem zapewniającym taką reakcję egzotermiczną jest proch strzelniczy, z tego co wiem to CP kupuje się w sklepach mysliwskich niestety wymagane 18 lat i zezwolenie (zrobić kurs myśliwski to nie problem ;) )

Jeśli chodzi o granat dymny to dużo saletry + dla zabarwienia sole metali.

Gdyby nadal cię to kręciło, polecam przeczytać:

http://www.scienceinschool.org/repository/docs/issue21_fireworks_bgd_polish.pdf
Tu masz wszystko cacy cacy opisane.

czwartkowy posmak w ustach przypomina
że nie ma sensu owijać w bawełnę
zmarzniętego truchła

przez latarnię ktoś przerzucił sznur
cumuje statek w bezpieczną przystań

czuję jak na skroniach zasycha sól
...

Opublikowano

@UP

Z tym się nie zgadzam. Po co ma wydawać, teraz na petardy, skoro może zrobić sam ? Mój brat się tym zajmuje, bardzo często i przyznam, że coraz lepiej mu to idzie, a przede wszystkim lepiej to wygląda.

@Top

Poprzednik niestety wyprzedził, ale jak najbardziej saletra potasowa, cukier natomiast, sama nie wiem do czego jest potrzebny wosk ;) Trzeba czekać na odpowiedź.

Opublikowano

Czy naprawdę myślisz że jestem idiotą i nie zajrzałem tam ? Prawdopodobnie ku twojemu zdziwieniu, tak patrzyłem na youtube i nie znalazłem niczego konkretnego, cały czas podobne proporcje lub wykonanie. Nic szczególnego. Uprzedzając: google.pl też używałem.

Co daje wosk ? :D

Mi jakoś się kiedyś udało, oglądając filmik z yt. ale to było z pare lat temu, i już nie pamiętam zbytnio co tam dodawałem.

Opublikowano

Jeśli chcesz zrobić coś a'la achtung to musisz dobrać taką mieszankę aby spalanie było bardzo gwałtowne z dość dużą ilością wydzielanych gazów - nie myl z dymem, saletra (chyba) ci tego nie zapewni. Przykładowym składnikiem zapewniającym taką reakcję egzotermiczną jest proch strzelniczy, z tego co wiem to CP kupuje się w sklepach mysliwskich niestety wymagane 18 lat i zezwolenie (zrobić kurs myśliwski to nie problem ;) )

Jeśli chodzi o granat dymny to dużo saletry + dla zabarwienia sole metali.

Gdyby nadal cię to kręciło, polecam przeczytać:

http://www.scienceinschool.org/repository/docs/issue21_fireworks_bgd_polish.pdf
Tu masz wszystko cacy cacy opisane.

Dzięki za tą stronkę, co do saletry, to właśnie proch strzelniczy się z niej składa :D (mieszanina siarki,

węgla i saletry potasowej)
Opublikowano

Dzięki za tą stronkę, co do saletry, to właśnie proch strzelniczy się z niej składa :D (mieszanina siarki,

węgla i saletry potasowej)

Co nie znaczy, że sama saletra ma takie właściwości jak proch :)

@Fev. nigdzie nie napisałem żeby kupił petardy...

zmarzniętego truchła

...

Opublikowano

@Up
Tak wiem, ale napisałeś szybciej niż tamten u góry, i to wychodziło, jakby było do Ciebie ;)

@Topic

A wie ktoś jak zrobić taką małą bąbe ? Nie mówi tutaj o żadnej, o wielkich szkodach, ale ostatnio mój brat robił i wystarczło łączyć kable, zna ktoś strone z tym ? ;)

Opublikowano

@Up hehe też o tym słyszałem,że kroi się piłeczki ping pongowe.

Ale odradzam jest to bardzo słabe xD

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Karmelka się chyba lepiej pali od zwykłej mieszanki kno3 z cukrem (podgrzewasz i karmelizujesz tą mieszankę ;) )

A jak chcesz coś podobnego do achtunga, hmmm ANFO ? z salety amonowej, benzyny i kilku innych rzeczy, ale do tego musisz jeszcze spłonkę zrobić, no i czeka się trochę, aż wszystko się 'przegryzie'.

52287137559562145640.png

Opublikowano

Saletra 40% cukier puder 50% parafina 10%

Wsztstko mieszasz podgrzewasz w garnku żeby się skarmelizowało przelewasz do jakiegoś pojemnika i odpalasz :D

Dymu co nie miara :D

Liczę na +

18706.png

Opublikowano

Po 1 . Na yt takich poradników jest w huj . Po 2 . Zostaw te twoje petardy. Jak ci wystrzeli albo podpali w rece to co zrobisz.

Opublikowano

Nie rób własnych petard bo skończysz jak ten koleś

Jak ci urwie ręce to spierdolisz sobie życie

Dymne jeszcze jeszcze , ale achtungi ;/

O człowieku jakaś okropność...

Nigdy więcej petard nawet najmniejszych

x4Ctt7j.png

LONG.LIVE.A$AP !

Opublikowano

Nie rób własnych petard bo skończysz jak ten koleś

[...]

Jak ci urwie ręce to spierdolisz sobie życie

Dymne jeszcze jeszcze , ale achtungi ;/

Ojej, jak mi przykro, koleś idiota to ma za swoje. Nie przestrzegał żadnych zasad, ja jak się bawię to:

-Nie trzymam petardy w łapie, tylko kładę ją na ziemi i stamtąd odpalam.

-Mam kilkucentymetrowy lont, więc mam sporo czasu na ucieczkę.

-Chowam się daleko od petardy, no i nie pakuję tam przecie szkła i metali....

To jest według mnie bezsens, tak jakby powiedzieć: Nie jeździj samochodem bo skończysz jak ten koleś [Tutaj filmik] , albo najlepiej wgl. nie wychodź z domu tylko siedź 24/7 przed kompem bo skończysz jak ten koleś [Tutaj filmik].A najlepiej też wgl nie graj na komputerze bo się uzależnisz [Tutaj filmik], a tak by było najbezpieczniej to nie wychodź z łóżka.

Opublikowano

@Fev. Jeśli chodzi o bombę domowej roboty to znów potrzebny jest CP ale zgodnie z twierdzeniem założyciela można zrobić go z saletry, cukru i węgla drzewnego jak to pokazuje ten film:

Gdzieś znalazłem proporcje:

>> 0,5 kg saletry potasowej
>> 0,25 g cukru waniliowego
>> 0,5 kg startego Węgla ( brykiet )

zmarzniętego truchła

...

Opublikowano

Ojej, jak mi przykro, koleś idiota to ma za swoje. Nie przestrzegał żadnych zasad, ja jak się bawię to:

-Nie trzymam petardy w łapie, tylko kładę ją na ziemi i stamtąd odpalam.

-Mam kilkucentymetrowy lont, więc mam sporo czasu na ucieczkę.

-Chowam się daleko od petardy, no i nie pakuję tam przecie szkła i metali....

To jest według mnie bezsens, tak jakby powiedzieć: Nie jeździj samochodem bo skończysz jak ten koleś [Tutaj filmik] , albo najlepiej wgl. nie wychodź z domu tylko siedź 24/7 przed kompem bo skończysz jak ten koleś [Tutaj filmik].A najlepiej też wgl nie graj na komputerze bo się uzależnisz [Tutaj filmik], a tak by było najbezpieczniej to nie wychodź z łóżka.

Dobra Dobra , tylko jak ci upierdoli rękę to nie miej żalu że ci internauci źle poradzili ... MPC nie wypłaca odszkodowania :)

Szkła metalu ? widzisz żeby tam było szkło ? Położenie petardy ci nic nie da bo tez może jebnąć od razu . A lont ? pffyy słyszałeś o samo zapłonie , pomieszasz źle składniki to ci w domu jeszcze pierdolnie

175001456602037225492.gif

Opublikowano

Dobra Dobra , tylko jak ci upierdoli rękę to nie miej żalu że ci internauci źle poradzili ... MPC nie wypłaca odszkodowania :)

Szkła metalu ? widzisz żeby tam było szkło ? Położenie petardy ci nic nie da bo tez może jebnąć od razu . A lont ? pffyy słyszałeś o samo zapłonie , pomieszasz źle składniki to ci w domu jeszcze pierdolnie

Jebnąć odrazu ? Odkąd ogień się teleportuje ? To neizgodne z prawami fizyki by taki lont:

1267492572_76203906_1-Zdjecia--lont-visc

Jebnął cały odrazu, -,-

Opublikowano

Jebnąć odrazu ? Odkąd ogień się teleportuje ? To neizgodne z prawami fizyki by taki lont:

1267492572_76203906_1-Zdjecia--lont-visc

Jebnął cały odrazu, -,-

No dobra z takim jesteś bezpieczny :)

Hukowe petardy są lipne , lepsze dymne

175001456602037225492.gif

Opublikowano

Uważaj na łapska, bo już było multum przypadków kiedy to dzieciaki bawiły się w samorubki i BUMMM!

"Ten, który pokona samego siebie jest najpotężniejszym z wojowników."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...