Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Spadek wydajności

Kiceł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy tylko mnie po dzisiejszej aktualizacji spotkał znaczący spadek wydajności? Dotąd 40-50 FPSów na wysokich ustawieniach, teraz ledwo 15... W dodatku raz przy włączaniu pojawił się error na temat nieobsługiwanego przez moją kartę graficzną modelu shader 3.0, czy jakoś tak. Każą zaktualizować sterowniki, choć mam najnowsze, poza tym teraz gra ruszyła, ale tak jak mówię - spadek o ponad 25 klatek. Też tak macie? Bo wydaje mi się, że przez najnowszy patch optymalizacja gry stała się za świetnej gorszą niż w Wocie.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Czy tylko mnie po dzisiejszej aktualizacji spotkał znaczący spadek wydajności? Dotąd 40-50 FPSów na wysokich ustawieniach, teraz ledwo 15... W dodatku raz przy włączaniu pojawił się error na temat nieobsługiwanego przez moją kartę graficzną modelu shader 3.0, czy jakoś tak. Każą zaktualizować sterowniki, choć mam najnowsze, poza tym teraz gra ruszyła, ale tak jak mówię - spadek o ponad 25 klatek. Też tak macie? Bo wydaje mi się, że przez najnowszy patch optymalizacja gry stała się za świetnej gorszą niż w Wocie.

W najnowszym patchu mocno polepszyła się jakość grafiki, co oznacza większe wymagania sprzętu. Obniż jakość chmur powinno być o niebo lepiej.

Opublikowano

Chyba jednak to nie wina polepszenia grafy... wziąłem na najniższe jakie się da, efekt - 30 FPS patrząc w niebo, 20-25 w kierunku horyzontu. Na bezchmurnych mapach. Skuteczna gra praktycznie niemożliwa. Rozumiem takie spadki, gdybym wcześniej miał problemy, ale dotąd wszystko śmigało na najwyższych w 35 FPS. Na wysokie obniżałem tylko dla jeszcze większej płynności, około 50 FPS. A teraz obniżam na minimalne, przez co gra wygląda dużo gorzej (więc na logikę powinna lepiej chodzić), a chodzi mniej płynnie niż wcześniej na maks.

EDIT:

Po dzisiejszym niewielkim patchu wszystko wróciło do normy. Do zamknięcia.

YGsMv3q.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...