Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przegrzwa mi się komputer

herosman123456

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie !

Otóż znów przegrzewa mi się komputer , procesor wymienili mi w serwisie komputerowym ponieważ stary mi się przepalił wraz z kartą graficzną i płytą główną ( WHAT THE FUCK ? NA AJPI ?)

Powiem może krótko o co chodzi. Otóż czasem nie przegrzewa się ( mogę normalnie grać w metina itp itd i nic się nie przegrzewa ) a jest taki moment że cpu po prostu się przegrzewa. Dla mnie jest to bardzo dziwne ponieważ nie rozumiem tego dlaczego raz działa normalnie a raz nie ... Dziwne to jest dla mnie i nie zrozumiałe , nie wiem jak temu zaradzić. Może to wina zbyt małego wiatraczka na radiatorze ?

Wymieniałem już pastę kilka razy , czyściłem go , jest czysty ( no oprócz radiatora bo widzę między tymi ściankami w środku pod wiatraczkiem kusz ale nie wiem jak go zdjąć - ten wiatrak co siedzi na nim a boję się żeby nie pękł )

Poradzicie mi co zrobić ? czy po prostu kupić nowy procesor ? Jeśli tak to jaki polecacie żeby był wydajny i w miarę tani ale też nie szajs.

Mój obecny proc. to : AMD Athlon 64 X2 4800+ . Dodam iż przegrzewa się tylko pierwszy rdzeń ( drugi też ale mniej ) .

Jak przeglądam strony oglądam filmy itp itd to temperatura wynosi :

Core #0 - 50 stopni C

Core #1 - 34 stopni C

Gdy gram w gry (nie przegrzewa mi się czasem )

Core #0 - 60 - 70 stopni C

Core #1 - 55 - 65 stopni C

PS. Może koleś z serwisu go za mocno podkręcił ? Może jest zbyt nowy sterownik i dlatego ? To wina chłodzenia czy po prostu coś z procesorem nie tak ?

mada faka zielak umyj se

Opublikowano

Jesli masz problemy z wydajnoscia z tego powodu pujdz z tym do serwisu musza Ci wymienic wiatrak/naprawic chlodzenie/czy tez zalozyc komin.

Naprawde wymienią mu "WIATRAK" ? A gdzie to sie zmieści w obudowie komputera? Czyżby jakiś SUPER KOMPUTER powstał?

Tu masz przykładowy wiatrak post-781088-0-87410200-1372524393.jpg

a tu wentylator post-781088-0-86369900-1372524486.jpg

Jest różnica?

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Też napisałem wiatrak kilka razy zamiast wentylator :) Nie znam się na komputerach więc wiesz przejęzyczam się i dla mnie jako zwykłego człowieka nie robi to większej różnicy ale wiem że może to być rażące dla was :)

Nie nie ma nic , przynajmniej nie zaobserwowałem :) Wszystko jest ok po prostu temperatura wtedy powoli pnie w górę aż do 100 stopni C i przy tym wyłączam sam wszystkie aplikacje aby się nie wyłączył. Ale np. jak gram w nocy i okno otwarte to nic się nie dzieję :) Nie znam się ale myślę że to coś z chłodzeniem ?

PS Jest jakiś program do Windows XP Home Edition który przed temperaturą wyłączenia się przez przegrzanie wyłącza sam wszystkie aplikacje np. ts3 metin2 itp

mada faka zielak umyj se

Opublikowano

Polecam po prostu albo kupić nowe wydajne chłodzenie na cpu lub kupić wentylatorki do obudowy jeśli są w nim na nie miejsca.

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Nierówne nagrzewanie się rdzeni może być spowodowane złym nałożeniem pasty termoprzewodzącej lub jej brakiem. Ja bym wymienił chłodzenie na Spartan PRO.

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Opublikowano

Dokładnie jak up, sprawdź czy jest dobrze nałożona pasta.

Może cooler jedną stroną za bardzo ciąży na procesorze? Tzn. jedna strona cięższa od drugiej? :P

hohohehehohohihihehehohohuhu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...