Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TEKST] Wywiad - Seldek

Marselo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jOlZx2i.png

Po dosyć długiej przerwie mamy przyjemność zaprezentowania Wam kolejnego wywiadu z osobą bez, której nikt nie potrafi sobie wyobrazić MPCforum. Chodzi tu oczywiście o naszego Administratora, który zna to forum od podszewki- Seldek. Mamy nadzieję, że odnajdziecie w tym wywiadzie odpowiedzi na wszystkie nurtujące pytania dotyczące jego osoby! ;-)

Jak Ci się pracuje na stanowisku administratora?

Bardzo dobre pytanie, bo trudno na nie odpowiedzieć. Pracuje się w porządku. Jestem już administratorem tyle lat, miałem co prawda przerwę w adminowaniu ponad 1 rok, no ale wiele się w tym nie zmieniło, oprócz rozmiarów MPC które z roku na rok staje się coraz większe jako forum :) Mam możliwość współpracowania z niesamowitymi ludźmi, możliwość koordynowania nowymi projektami, tworzenia nowych struktur, a przede wszystkim mam czynny udział i wzgląd w tworzenie forum. Widzę co się dzieje za kulisami i to mi odpowiada. Nie jestem może taki aktywny, no ale jakoś sobie z tym radzę. Chociaż kokosz mi mówił, że jak nie poprawię aktywności poszuka sobie nowego admina (śmiech)

Jakie są relację pomiędzy Administratorami?

Przeżyłem wszystkich administratorów, każdy był inny. Każdy ma swój temperament i trzeba nauczyć się z nim obcować i żyć. Tak jak w społeczeństwie. Admini tworzą już swojego rodzaju wspólnotę, którą łączy jeden cel. Budowa MPCForum. To jest bardzo szerokie pojęcie, ale mniej więcej tak to wygląda. Współpracuje nam się dobrze, ale tez nie zawsze się zgadzamy, mamy różne poglądy i czasem trzeba to przedyskutować, wypisać za i przeciw, a czasem bywa i tak, że podejmujemy wiadome ryzyko. Po prostu "bawimy się" tym, że spędzamy czas na MPC i mamy możliwość pracować za jego kulisami. Relacje więc są czysto koleżeńskie, jakiś internetowych przyjaźni też nie nawiązujemy, nie jest to profesjonalne.

Czy boisz się Lorda Makina?

Ha.. Lorda Makina.. Przecież to mój uczeń na forum. Wszystkiego się cwaniaczek ode mnie nauczył i śmiało można powiedzieć, że uczeń przerósł mistrza... i nie jest to w żaden sposób nawiązanie do Gwiezdnych Wojen :) (Obi-Wan Kenobi i Luke Skywalker).

Jak oceniasz teraźniejszą pracę MMT oraz Mentorów?

Z grzeczności i szacunku do przeszłości MMT nie będę tego komentował to co się tam dzieje obecnie. Byłem od początku w tym projekcie, wiele poich pomysłów jest zastosowanych, przeżyłem wielu "leaderów", jak nie wszystkich i nie ma co komentować, bo szczerze mówiąc szkoda słów. Na razie chyba nie ma na to zbytniego pomysłu, albo inaczej, nie ma osoby, która będzie moterem napędowym tego projektu i go godnie poprowadzi. Mentorzy - chyba wreszcie po wielu próbach i "innowacjach" znaleźli swoje miejsce. Projekt wikiMPC bardzo mi się podoba i chciałbym żeby się to rozwijało. Można tam jeszcze wiele ciekawych rzeczy stworzyć i dodać :)

Jak udaje Ci się pogodzić życie prywatne z naszym forum?

Ja już tutaj jestem dinozaurem, nauczyłem się jakoś to godzić. Dorastałem z MPC, razem z MPC pisałem swoją maturę, rozpocząłem pierwszą pracę i tak dalej.. Nieustannie mi towarzyszy i jakoś nie widzę możliwości, żeby nagle mi go zabrakło w życiu. Jest i musi być, dla MPC zawsze się znajdzie czas :-)

Co chciałbyś zmienić na forum?

Moja obecna wizja MPC niesamowicie odbiega od tej struktury, którą mamy już tyle lat. Widzę niesamowite perspektywy dla forum i ogólnie całego projektu, ale co byłby ze mnie za administrator jakbym wszystko Wam zdradził? Zobaczymy co się uda zrobić, a czego nie. Cały czas się staramy by coś się działo. Żeby nie było nudno. Gdy jest za nudno, czasem kogoś zbanujemy by było trochę echa, albo coś skasujemy, ewentualnie nadamy komuś rangę (do niczego nie nawiązuję! :D )

Co było przyczyną twojej degradacji?

No właśnie, tutaj też należałoby sprostować pytanie, bo nigdy nie zostałem zdegradowany. Zapewne chodzi o moją rezygnacje na ponad rok czasu. Powód prosty, niedogadanie się w kilku kwestiach, miałem inne poglądy niż reszta, postanowiłem więc opóźnić szeregi MPC jako admin. Jest to na tyle czynna "posada", że łatwo się wypalić. Takie moje zdanie. Tak też wtedy myślałem, że już nic nowego nie potrafię wnieść na MPC, do tego jeszcze kilka niedomówień z ówczesnymi adminami, no i postanowiłem zrezygnować. Nigdy to nie była degradacja :) Nawet jakbym bardzo chciał Wam dokładnie opisać te stare dzieje, to już chyba nie potrafię tego zrobić, bo nie do końca pamiętam o co wtedy chodziło.

Dlaczego właśnie Seldek? Skąd wziął się twój nick?

Z 9 lat temu była gierka "pokemony online" czy coś takiego. Znajomy grał pod nickiem Serdelos. Ja z jego nicka stworzyłem początkowo "Seldelos", i po jakimś czasie po małym liftingu zrobiłem z niego "Seldek". Nie ma w tym żadnej historii, przesłania czy morału. Po prostu taka głupota i do dnia dzisiejszego to zostało. Korzystam tylko z MPC, także na takie potrzeby i korzystanie z forów internetowych w zupełności wystarcza :-)

Czy jakaś osoba była lub ciągle jest dla Ciebie autorytetem?

Mój typ osobowości jest taki, że nie mam w swoim życiu autorytetów. Mogę owszem mieć do kogoś szacunek do jego pracy, wiedzy itd, ale to nadal nie jest autorytet. Na pewno w pracy wzoruję się na kilku postaciach, no ale nic więcej. Chyba ogólnie trudno mieć autorytet w dzisiejszych czasach, chyba nie udało mi się spotkać takiej osoby.

Przez cały okres spędzony na forum poznałeś wielu ludzi. Większość z tych znajomości była czysto wirtualna. Czy mimo to wyciągnąłeś z nich jakieś nauki, jesteś zadowolony lub też dostałeś przykrej nauczki?

Oczywiście, że tak. Trafiłem tu jako dzieciak i to jak lata pokazały momentami dosyć rozkapryszony. Praca z ludźmi to nie tylko nauka pracy w grupie i tworzenie zespołu. To także idealna szansa na "przypiłowanie" temperamentu. Wiele raczy unosiłem swoją internetową dumę, i wiele razy tego żałowałem. Lata lecą, człowiek niestety nabiera doświadczenia i wszystkiego się uczy z czasem. Nie wszystko jest takie oczywiste na samym początku :) Wielką nauczkę dostałem w przypadku energiego. Zapewne wielu z Was go nie pamięta, ale to właśnie dla niego kokosz chciał zostawić całe MPCForum. Nie będę opisywał tej historii, bo zajęłoby to zbyt długo, ale wracając do pytania. Jak najbardziej. MPC uczy i pomaga doświadczać różnych sytuacji. Można kilkanaście razy upaść, by potem wyciągnąć z tego wnioski, wstać i iść dalej. Dosłownie jak w życiu.

Co, jako administrator i doświadczony użytkownik tego forum, chciałbyś przekazać jego aktualnemu, jak i przyszłemu zarządowi? Słowa motywujące, porady.

Trudno tutaj motywować grupę, bo żaden ze mnie leader. Jednak kilka słów do teamu, przede wszystkim niech to będzie dla Was zabawa spędzanie czasu na MPC. To nie jest miejsce, gdzie nasz pobyt ma nam dostarczać nerwów i jakiś dziwnych niepokojących doznań. Wręcz przeciwnie czas spędzony tutaj powinien być cały czas przyjemnością. Nie obrażać się, nie unosić się dumą, nie słuchać bandy idiotów ( teraz oni się nazywają hejterami), po prostu robić to co się chce, ale oczywiście przestrzegać regulaminu i wszelkich zasad :D

Czy MPC nauczyło Cie czegoś ciekawego, zacząłeś inaczej patrzeć na różne rzeczy, czy też zmieniło Cie na lepsze lub gorsze?

Jasne, że tak. MPC pokazało mi, że nie każdy nadaje się na wyższą rangę. Nauczyło pracy w grupie, pewnego rodzaju pokory, i wielu rzeczy, które przydają się w "dorosłym" życiu przy podejmowaniu różnego rodzaju decyzji. Wiele się nauczyłem jako admin działając za kulisami forum, i ta wiedza i umiejętności na pewno jest cenna i śmiało można powiedzieć, że potrafię ją wykorzystywać w normalnym życiu. Trudno oceniać zmiany na lepsze i gorsze. Na pewno kilka zmian na plus, bo wiele rzeczy się człowiek nauczył i zrozumiał, a co do tych drugich to nie mi to oceniać :D

Dużo się na forum zmieniło i cały czas się zmienia. Czy uważasz, że w dobrym kierunku? Jak oceniłbyś mpc przed Twoim powrotem na posadę administracyjną, a jego aktualnym stanem?

MPC cały czas idzie do przodu. Wyniki mamy zadowalające, cały czas mamy perspektywę rozwoju, masę pomysłów, projektów i planów. Z niektórymi się wstrzymujemy, niektórych nie jesteśmy pewni, a inne jeszcze powstają w naszych głowach. Oceniam na wielki plus, każdy rok dla MPC jest inny, nie można porównywać MPC z 2010 roku do MPC z 2013 roku. Inne realia, inne kryteria, inny rynek i inni ludzie. Wszystko się zmienia. Co widać po stronie głównej forum i w jakie gry teraz gramy. Nie można oddać subiektywnej oceny, czy te MPC, które teraz mamy jest lepsze od MPC z poprzednich lat. Tak się nie da. Każdy dzień przynosi co innego i trzeba się z tym skonfrontować.

Dziękujemy za czas poświęcony na wywiad, życzymy samych sukcesów! ;-)

1294477714-U1.png

Opublikowano

Najwazniejsze pytanie, dlaczego nie traktujesz kazdego rowno ? Bo co ? Bo ranga i honor Ci nie pozwala ?

@Seldek Przyklad ostatni awans Asika bodajze, juz nie pamietam. Dlaczego nie wziales pod uwage opini LIDERA dzialu lol'a?

@Topic Slaby wywiad, zadales takie pytanie gdzie forum to nie interere ( interesuje ), zadaj takie pytanie gdzie forum by sie tym wywiadem zainteresowalo.

Przeczytalem 3/4 zdania i podziekowalem, bo stwierdzilem, ze dalej czytac nie ma sensu

Opublikowano

Najwazniejsze pytanie, dlaczego nie traktujesz kazdego rowno ? Bo co ? Bo ranga i honor Ci nie pozwala ?

@Seldek Przyklad ostatni awans Asika bodajze, juz nie pamietam. Dlaczego nie wziales pod uwage opini LIDERA dzialu lol'a?

@Topic Slaby wywiad, zadales takie pytanie gdzie forum to nie interere ( interesuje ), zadaj takie pytanie gdzie forum by sie tym wywiadem zainteresowalo.

Przeczytalem 3/4 zdania i podziekowalem, bo stwierdzilem, ze dalej czytac nie ma sensu

Tak się składa, że użytkownicy forum zadali takie pytania :)

1294477714-U1.png

Opublikowano

O widzę, że moje pytania zostały użyte do wywiadu i bardzo mnie to cieszy ;-)
Wywiad, jak zwykle pierwsza klasa.
Najbardziej oczekiwałam na tą wypowiedź:

Trudno tutaj motywować grupę, bo żaden ze mnie leader. Jednak kilka słów do teamu, przede wszystkim niech to będzie dla Was zabawa spędzanie czasu na MPC. To nie jest miejsce, gdzie nasz pobyt ma nam dostarczać nerwów i jakiś dziwnych niepokojących
doznań. Wręcz przeciwnie czas spędzony tutaj powinien być cały czas przyjemnością. Nie obrażać się, nie unosić się dumą, nie słuchać bandy idiotów ( teraz oni się nazywają hejterami), po prostu robić to co się chce, ale oczywiście przestrzegać regulaminu i wszelkich zasad :D

Mam nadzieje, że wiele osób weźmie sobie te słowa do serca.

Opublikowano

masę pomysłów, projektów i planów. Z niektórymi się wstrzymujemy, niektórych nie jesteśmy pewni, a inne jeszcze powstają w naszych głowach.

Forum o cheatach, a Wy nagrywacie gameplay'e i bawicie się w kolorowanki itp. a codersi którzy mają ogromny potencjał leżą odwłokiem zamiast zrobić coś w kierunku który zgodny jest z tematyką MPC, na który wskazuje nazwa, bo przecież MPC to Multi Player Cheats. a nie Multimedialne Pieprzenie Całości.

Opublikowano

Wywiad byłby lepszy, jeśliby Seldek odpowiadał na pytania, zadawane przez userów, z wywiadu nie dowiedziałem się niczego sensownego.

Opublikowano

Jest o mmt, mentorach, a gdzie mct?

oraz weterani metin2 :P

fajny wywiad, tylko szkoda, że nie daliście tych ważniejszych pytań które zadawali userzy.

69sf.png

Opublikowano

A ja byłem pewnien, że to była degradacja za ostatni podcast, w końcu dopiero po jakimś czasie dostałeś elite zamiast postmakera, tak samo jak Mlody.

Anyways fajny wywiad.

Opublikowano

A po co? Jak chyba tylko ty tam coś robisz.

@Top

Wczoraj przeczytałem wywiad i bardzo mnie zaciekawił, wspomniane są mądre słowa ;-)

Miło się czyta.

1377080447-U702970.png

Cristiano.

Opublikowano

Bo Seldek nie miał nic wspólnego z MCT?

Inni opiekują się MCT, Seldek pomagał zawsze mentorom i MMT :)

1374788544-U921656.png

Opublikowano

No chłopaki niestety mnie zawiedliście. Wywiady są po to, aby dowiedzieć się czegoś ciekawego/ aby czytelnik miał chęć czytania tego a niestety z wywiadu zrobiliście życiorys no i niestety nie fajnie to wyszło mym skromnym zdaniem ;)

Opublikowano

No chłopaki niestety mnie zawiedliście. Wywiady są po to, aby dowiedzieć się czegoś ciekawego/ aby czytelnik miał chęć czytania tego a niestety z wywiadu zrobiliście życiorys no i niestety nie fajnie to wyszło mym skromnym zdaniem ;)

To, że dla Ciebie wywiad jest mało interesujący nie znaczy, że dla innych również.

Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

Opublikowano

A ja byłem pewnien, że to była degradacja za ostatni podcast, w końcu dopiero po jakimś czasie dostałeś elite zamiast postmakera, tak samo jak Mlody.

Anyways fajny wywiad.

Kwestia Mlodego jest zupełnie inna. U mnie ranga members była nadana na życzenie, chciałem być "zwykłym" userem, bez żadnych tytułów. Podcast też był nagrany po jakimś czasie. Nie nagrywałem go z rangą administrator :-)

Opublikowano

dość nieciekawy wywiad, niczego specjalnego się nie dowiedziałem bo albo ucinałeś odpowiedź pisząc że długa historia albo że nie pamiętasz a to chyba najbardziej zaciekawiło czytających ;)

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...