Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak pracować nad dykcją

AlvinP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poproś kogoś z rodziny czy znajomego aby usiadł z tobą i kazał ci opowiedzieć jakieś zdarzenie.

Masz mówić powoli, spokojnie i zwracać uwagę na szczegóły.

Opublikowano

Tak jak ktoś u góry, logopeda bądź po prostu, zwracaj przede wszystkim uwagę na interpunkcję, czyli przecinki, znaki zapytania etc.
Zapamiętaj, że musisz mówić powoli, nie śpiesz się.

Opublikowano

Czytaj dużo książek. Wtedy mózg będzie zapamiętywał wymowę i będziesz mówił dobrze, ale jak masz poważne problemy, to najlepiej udaj się do tego logopedy.

Opublikowano

Dużo czytaj, mów oraz powtarzaj sobie trudne w wymowie zdania. Chociażby chrząszcz brzmi w trzcinie. I tak dalej. Do tego, nie wiem jak to nazwać, ale słyszałam, że pomaga takie rozluźnianie szczęki.

Opublikowano

Czym więcej mówisz, czym więcej się wypowiadasz tym lepiej.

Generalnie są polecane ćwiczenia przed lustrem, stoisz i masz opowiedzieć sobie historie. Lecz wszystko na głos.

Kiedyś też miałem problemy, lecz youtube i inne rzeczy mnie nauczyły sięwypowiadać. Chodź i tak jak się nie staram to wychodzą kwiatki czasem i bzdury gadam ;p

Masz Androida!? Zobacz moją grę! Serwer Minecraft MMORPG: MCpandora.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...