Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Który procek AMD wybrac ?

tarno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc tak. Posiadam dosyć stary sprzęt Intel E6300, hd 4850, 3 gb ram, 320 gb dysk.

Zamierzam zmienić podzespoły a mój budżet nie jest za wysoki wiec wybrałem Procesory AMD

I tu pojawia się problem : " który tu wybrać " :

AMD Phenom II X4 965 Black Edition 3.4GHz

czy

AMD X6 1045T 2.7GHz 6MB BOX.

Oczywiście chodzi tez tutaj o TDP bo X4 ma 125 W , a po OC nawet nie chce myśleć ile , a X6 ma 95 W .

Intel nie wchodzi w grę ponieważ mnie nie stać :((

Proszę o szybką odpowiedź :)

P.S Zamierzam na tym sprzęcie grać w BF 3 Multi :)

Opublikowano

Jak chcesz kupować AMD to licz na to, że musisz kupić dobrą płyte, dobry zasilacz i chłodzenie na proca. W tej cenie będziesz miał wydajniejszego INTELA.

Teraz podaj: Czy masz ram na DDR3? Dysk/nagrywarka na SATA? Jaki masz zasilacz i najważniejsze jaki masz budżet?

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Tzn. Będę kupował całkiem nowy sprzęt wiec wymienię:

Płyta główna : ASUS M4N98TD EVO SLI DDR3.

Zasilacz: Zasilacz OCZ ZS 550W 80+ BRONZE PFC 12V/38A

Ramy: GOOD RAM / GEIL 4GB 1333 MHZ

a chłodzenie pewnie dokupię jakieś jak bd robił OC choć wiem ze te BOX bardzo głośne są.. :)

Opublikowano

AMD jest tylko z pozoru tanie ;>

Jak kupisz chłodzenie i MOBO z mocną, chłodzoną sekcją to "taniość" gdzieś się gubi ;).

Intel nie wchodzi w grę ponieważ mnie nie stać

Ja nie wiem, kto ludziom takich głupot nagadał. :rolleyes:

Opublikowano

Tak wiem , ale chłodzenie do 150 zl kupie :) a dobra i5 intela kosztuje 750 zl :) a chłodzenie będę kupował dopiero jak zrobię OC 4 GHz. Myślę ze na tym sprzęcie pogram w BF 3 Multi na medium/high . z 30+ fps

Opublikowano

Tak wiem , ale chłodzenie do 150 zl kupie :) a dobra i5 intela kosztuje 750 zl :) a chłodzenie będę kupował dopiero jak zrobię OC 4 GHz. Myślę ze na tym sprzęcie pogram w BF 3 Multi na medium/high . z 30+ fps

i5 używka kosztuje od 450-500zł.

Chłodzenia kupować nie musisz, a płyta główna wystarczy byle jaka pod 1155 ;).

Nawet jak tego Phenoma podniesiesz do 4,0gzh do nie dogoni i5 :P.

Opublikowano

Dobry intel używka jest za 500zł, a nowy za 650zł. Te 650 wydasz na Phanoma, który jest gorszy od i5;p Więc gdzie tu logika?

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Wiem ze jest i5 3350p za 680 zl. Ale licząc ze AMD 350 zl + 100 zl chłodzenie to jest 450 zl. A nie wiem czemu ale używek jakoś nie lubię kupować.. ;D Niestety ten AMD nie dorówna temu i5. I powiem wam ze teraz zastanawiam się nad ty intelem lecz to przekracza mój budżet który wynosi 1000 zł góra 1100 ... a płyta wiadomo ze pod intela to była jaka 1155 kurde teraz już nie wiem..

Opublikowano

Wiem ze jest i5 3350p za 680 zl. Ale licząc ze AMD 350 zl + 100 zl chłodzenie to jest 450 zl. A nie wiem czemu ale używek jakoś nie lubię kupować.. ;D Niestety ten AMD nie dorówna temu i5. I powiem wam ze teraz zastanawiam się nad ty intelem lecz to przekracza mój budżet który wynosi 1000 zł góra 1100 ... a płyta wiadomo ze pod intela to była jaka 1155 kurde teraz już nie wiem..

Phenom II x4 955BE - 350zł

Fortis - 120zł

Porządne MOBO do O/C - ~330-340zł

A co do używek - kupujesz, dostajesz gwarancję rozruchową, odpalasz OCCT, LINX i sprawdzasz temepratury, napięcia w strssie. Jeśli wszystko jest w normie, to znaczy, że nie muisz zwracać ;).

Większośc tych procesorów pochodzi z demontażu.

i5 (2400) np. - 500zł

MSi H61M-P20 - 150zł

I tyle ;).

Opublikowano

Ja mam 965, tak samo wybierałem też między Intelem, i AMD, i identyczna sytuacja ( budżet ). Powiem ci że jak na jego cenę, sprawuje się super i nie miałem z nim żadnych problemów. Wybrałem go zamiast 1045T, bo chciałem grać w gry, a na 2.7 GHz ( mało gier używa 6 rdzeni ) dużo nie zrobisz.

Opublikowano

Dokładnie to samo myślałem ze te 2.7 na rdzeniu to za mało musiałbym od razu OC robić ;D niby prawda z tym intelem .. ale chyba wybiorę tego X4 965 wszystko rozchodzi się o kasę.. myślę ze ten AMD-ek + ASUS EVO bd dobrze współgrały, a wiec pytanie jeszcze jedno. Czy ta HD4850 starczy czy pokusić się o coś lepszego ? Ze względu ze ta płytka ma SLI może GTX ? Sprzedać HD dołożyć kasy i kupić GTX460 ? czy może sprzedać tego HD i kupić GTX260?

Opublikowano

Dokładnie to samo myślałem ze te 2.7 na rdzeniu to za mało musiałbym od razu OC robić ;D niby prawda z tym intelem .. ale chyba wybiorę tego X4 965 wszystko rozchodzi się o kasę.. myślę ze ten AMD-ek + ASUS EVO bd dobrze współgrały, a wiec pytanie jeszcze jedno. Czy ta HD4850 starczy czy pokusić się o coś lepszego ? Ze względu ze ta płytka ma SLI może GTX ? Sprzedać HD dołożyć kasy i kupić GTX460 ? czy może sprzedać tego HD i kupić GTX260?

Nie rozumiem, wolisz gorsze za więcej ?

Nie słuchasz rad, to ja się wyłączam z dyskusji.

Ja mam 965, tak samo wybierałem też między Intelem, i AMD, i identyczna sytuacja ( budżet ). Powiem ci że jak na jego cenę, sprawuje się super i nie miałem z nim żadnych problemów. Wybrałem go zamiast 1045T, bo chciałem grać w gry, a na 2.7 GHz ( mało gier używa 6 rdzeni ) dużo nie zrobisz.

Sprawuje się super, ale i5 jeszcze lepiej ;f

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...