Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Uruchamianie komputera

talar360

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od pewnego czasu mam problem z włączaniem komputera. Kiedy klikam przycisk power nic nie reaguje. W takiej sytuacji odłączam wszystkie kabelki z tyłu oprócz zasilacza. Naciskam przycisk po raz kolejny i czasami komputer się odpala. Jednakże, czasami odpalają się tylko same diodi, żadne wiatraki się nie kręcą, system się nie uruchamia itd. Moje pytanie brzmi: w czym może być problem. Czy to może być zasilacz? Wspomne jeszcze, że wraz z moim kolegą mamy ten sam komputer z tymi samymi "wnętrznościami" i on ma ten sam problem który zaczął się mniej więcej w tym samym czasie. Czy zmiana zasilacza na taki, który będzie miał więcej mocy pomoże coś? Obecnie zasilacz z którego korzystam to: FSP GROUP INC. Model no: FSP400-60APG, 220-240V, 4A, 50Hz,400W

Proszę o porady. A zapomniałbym, jestem bardziej laikiem więc nie znam się na tym, proszę również o wyrozumiałość.

Pozdrawiam, Talar.

123m.png
Opublikowano

FSP? Nie słyszałem. Pewnie właśnie przez ten zasilacz są problemy. Wymień go lepiej bo jeszcze Ci kompa zepsuje, kolega taki samo.

Nie znam się = nie piszę.

| CPU: Intel Core i7-4770k | MOBO: MSI Z87-G45 Gaming Intel Z87 | GPU: Palit GeForce GTX 770 2GB | PSU: OCZ ZS 650W | RAM: Crucial Ballistix Sport 16GB | HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB | CASE: Zalman Z11 Plus

Opublikowano

No tutaj to musisz po kolei jechać, stawiałbym na zasilacz lub płytę (z naciskiem na to drugie bo zasilacz masz dobry dość) Jak nie masz żadnych częsci zamiennych do przetestowania podzespołów (typu inny zasilacz itd.) to oddaj do serwisu, bo tak to się możesz bawić w wymienianie wszystkiego po kolei.

Opublikowano

No tutaj to musisz po kolei jechać, stawiałbym na zasilacz lub płytę (z naciskiem na to drugie bo zasilacz masz dobry dość) Jak nie masz żadnych częsci zamiennych do przetestowania podzespołów (typu inny zasilacz itd.) to oddaj do serwisu, bo tak to się możesz bawić w wymienianie wszystkiego po kolei.

Wyeliminowałem inne podzespoły, ponieważ czasami udało mi się uruchomić ten komputer i działał bez żadnych problemów. Czy w przypadku uszkodzonej płyty głównej jakimiś skutkami nie były by jakieś błędy innych podzespołów typu ram, procesor itd? Bo żadnych innych błędów prócz odpalania kompa nie zauważyłem.

Kolega z tym samym komputerem, ma ten sam problem. Wczoraj zamówił zasilacz 650. Może to być rozwiązaniem problemu?

123m.png
Opublikowano

Zależy jaki "650" :p Bo jeżeli to jakiś no-name, to od razu odpuść i idź do serwisu jak napisał kolega TrueFaith.

graphic.png

Opublikowano

Corsair to nawet dobra firma zasilaczy.

Ja na twoim miejscu poczekałbym aż koledze przyjdzie ten nowy zasilacz i wtedy niech on sprawdzi czy mu już wszystko działa.

Gdyby to rozwiazalo problem to zrobiłbym to samo.

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Jak mam podłączone kable (klawiatura, 3 kable UB, monitor, głośniki itd) to dioda nawet się już nie chce odpalać. Zmiana mocy w zasilaczu na pewno nie uszkodzi nic?

PS: Po 2 dniach udało mi się uruchomić komputer :>

123m.png
Opublikowano

Oddaj komputer do serwisu. Jeśli się nie znasz to lepiej się nie baw sam w jego naprawianie.

"Brotherhood of metal"

Opublikowano

Problem rozwiązany, uszkodzony okazał się zasilacz. Po wymianie na Corsaira VS650 wszystko chodzi jak należy. Dzięki wszystkim za rady, temat do zamknięcia.

123m.png
Opublikowano

Może już chce mieć porządny zasilacz i liczyć na rozbudowę w przyszłości?

Ale rzeczywiście taki zasilacz nie jest tu w ogóle potrzebny (tak duża moc) skoro miałeś mniej i wystarczało :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...