Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Do jakiej pojemnosci quad dla 14latka?

izari

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mam zamiar zdawac na karte, czy co to teraz wprowadzili... Skuterow nie lubie, dlatego chcialbym wybrac quada z homologacja. I teraz pytanie. Czy znajde quada 50cc z homologacja do okolo 4,5k? Czy mozna zarejestrowac quada 125, 115 na 50? Czy to "przekret" ? Jezdzilbym nim pewnie do szkoly, do ktorej mam okolo 3km, czasami do znajomych itp. Jak wpsomnialem, we wrzesniu skoncze 14 lat, wiec chcialbym sie dowiedziec, jak wyglada sprawa od str. Prawnej ;)

Za wszelkie bledy, brak przecinkow przepraszam, pisze z telefonu.

Opublikowano

Nie wiem czy można jeździć quadem do szkoły po drogach 3km i będzie to na pewno drogie.

Do szkoły jednak dużo lepiej jeździć skuterem mniej paliwa idzie gdyż quad to po terenach.

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Mam do wyboru 2 drogi. Glowna, i przez "dzialki". Ale pytam sie, czy mozna go zarejestrowac i jezdzic na karcie motorowerowej. A do tego okolo 200m za moim domem sa lasy i polne drogi, wiec bede mogl tez tam pojezdzic :D

Jak pisalem, zalezy mi na odpowiedzi, czy mozna go normalnie zarejestrowac. Btw. policjant powinien mi udzielic takich informacji? :D

Opublikowano

Czy można zarejestrować?
TRZEBA!

Żeby jeździć po drogach musisz mieć światła i wszystko co potrzebne do uczestniczenia w ruchu.

Możesz wziąć 125 i zarejestrować na 50 (przynajmniej na skuterach tak się robi :D)

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Weź 150, zarejestruj jako 50cm, miej kask itp. to się nie przyczepią.

A i jeszcze waga do 350kg. Tylko zarejestruj jako lekki.

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

"Kup 150/125 i zarejestruj na 50 blablabla" gdyby to było takie proste to każdy by tak robił. Żeby zarejestrować na 50 trzeba mieć lewe papiery albo dać w łape tłumaczowi (przy sprowadzaniu) lub przy rejestracji.

Nie boję się wyrazić własnego zdania. Nikt i nic jego nie zmieni.

Opublikowano

Ile masz pieniędzy do wydania ? Nie lepiej kupić nwm: Simsona S51 4 biegowego za 1500zł i go ztujningować ? Tuning: ok 2000 zł i będziesz mieć perełke. Poza tym 2l spalania na 100km daje do myślenia przy cenacho becnych paliw :)

"Ten, który pokona samego siebie jest najpotężniejszym z wojowników."

Opublikowano

Mam do wydania okolo 4,5k, ale jak mowilem, zalezy mi tylko na quadzie. BabyBuns, wielkie dzieki, nawet o tym nie pomyslalem :D

Opublikowano

ja tam na twoim miejscu quada 50cm3 nie brał dlatego, że taki ma bardzo mało mocy by uciągnąć te 4 koła oraz cb.

Opublikowano

Waze 45kg. Brata skuter (gilera runner sp) ma bodajze 60cc, i ze mna i bratem (60kg) jechal najwiecej okolo 90 (tak, wiem, glupota, ale byla pusta ulica :D) to roznica miedzy moca quada a skutera bedzie az tak wielka? ;o

Opublikowano

125ccm tak się wydaje ale to ma swoją moc a jak nie masz wprawy tobardzo latwo o wypadek wiec musisz sie najpierw nauczyc. ale fakt jak masz dawac taką kase to bierz 125 bo szkoda wydac tyle na 50 jak mozna miec 125

Opublikowano

Quadem jezdzilem po polnych, byla to bodajze 110, ale nie jestem pewien. Ale napewno byla powyzej 100. No bym bral 125, ale jak juz z blokadami, bo za bardzo by mnie "ciagnelo" :D tylko nie wiem teraz jak z rejestracja...

Opublikowano

50 jest słaba strasznie w quadzie. Koleś na 125 na quadzie miał dobre przyśpieszenie a v-max około 70km/h tak, że skuterem go brali.

Opublikowano

Ile masz pieniędzy do wydania ? Nie lepiej kupić nwm: Simsona S51 4 biegowego za 1500zł i go ztujningować ? Tuning: ok 2000 zł i będziesz mieć perełke. Poza tym 2l spalania na 100km daje do myślenia przy cenacho becnych paliw :)

2l to chyba przy eko jeździe 3-4k RPM.

Popieram tutaj kolegę. Lepiej kupić np. simsona, czy inną dobrą, sprawdzoną biegówkę, ewentualnie skuter - niż potem męczyć się z homologacją itp. w takim quadzie.

dwDSnZq.png

by @Miyoshi

Opublikowano

Quadem jezdzilem po polnych, byla to bodajze 110, ale nie jestem pewien. Ale napewno byla powyzej 100. No bym bral 125, ale jak juz z blokadami, bo za bardzo by mnie "ciagnelo" :D tylko nie wiem teraz jak z rejestracja...

Mam 110 i jest fatalnie slaba. Bierz +125, bo niżej nie ma sensu.

Opublikowano

Ale mozesz nia normalnie jezdzic po drogach? O to mi najbardziej chodzi, czy na AM moge normalnie jezdzic 125 z homologacja.

Opublikowano

"Kup 150/125 i zarejestruj na 50 blablabla" gdyby to było takie proste to każdy by tak robił. Żeby zarejestrować na 50 trzeba mieć lewe papiery albo dać w łape tłumaczowi (przy sprowadzaniu) lub przy rejestracji.

Tak to jest takie proste i każdy to robi z motorami, kup quada z papierami 50ccm wymień silnik (jeśli uda ci się tam wcisnąć 125ccm) i możesz sobie jeździć przed przeglądem zmieniasz silnik na 50ccm i już przegląd zaliczony quad sprawny.

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

Podmiana silnika? Hmmm, to nie dla mnie. Jesli to jedyne wyjscie, to poczekam do 16, i bede mogl normalnie jezdzic ;)

Wielkie dzieki za pomoc :)

Opublikowano

kup sobie skuter i po sprawie quadem się chujowo jeździ po drodze poza tym dużo pali i szybko znudzi ci się taka jazda a mając 16 lat prawko na takie rzeczy kosztuje jak normalne prawo jazdy już lepiej poczekać do 18 i zrobić normalne na samochód.

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...