Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co jakiś czas występuje spadek fps.

Gość Szaki22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Od ostatniego czasu mam spory problem z grą minecraft, Ale nie tylko w innych grach jest tak samo. Bardzo często co jakieś 5 minut występuje duży spadek fps. Co prawdę jest to tylko na chwilę ale jest mocno wnerwiające. Zwykle problemy z fps'ami nie są u mnie dużym problemem. Ale w tym wypadku kompletnie nie wiem czego to wina.Poniżej zamieszczam konfiguracje sprzętu.

Intel Core i5 4x3,2Ghz

8Gb Pamięci Ram, Do minecraft'a przypisane 5GB podczs grania zużywa 3GB ;)

Amd Readon HD 7770 (Trochę podkręcony)

System Windows 8 Pro 64 Bit

Temperatura procesora podczas grania = 45-55 Stopni, Aktywność podczas grania to około 30-60%

Temperatura Karty Graficznej podczas grania = 40-45 Stopni.

Opublikowano

Możliwe, że masz nagłe ograniczenie łączności z internetem :)

Dużo osób tak ma.

ehhh... Czytaj ze zrozumieniem,To prawda łącze mam dosyć wolne, Mam połączenie satelitarne co oznacza że duży wpływ mają warunki klimatyczne (Pogoda) :P, Ale problem głównie na single player, Nie gram w gry multiplayer poza minecraft'em ;) Więc to nie może być wina łącza.Lecz ping mam bardzo niski. 5-10ms.

Gość michal12386
Opublikowano

może za bardzo podkręciłeś. spuść trochę. używasz riva tuner ta ? możę powyłączaj programy

ps. jeżeli ci działają shadery to ja się poddaję xD

Opublikowano

Bez przesady nie podkręciłem aż tak mocno... Nie używam Riva Tuner'a, W sterownikach do karty graficznej mam opcję podkręcenia taktowania pamięci ;)

Gość michal12386
Opublikowano

według mojej wiedzy moich kilku prób zrozumienia dla czego tak się dzieje dochodzę do tego iż :

to nie wina oprogramowania brakujących plików itp. może to być z wnętrzem komputera. czy coś ci się tam nie przegrzewa np rdzeń karty graficznej karty się przepalają rożnie albo co jakakiś czas zadziałają po drugim włączeniu komputera a potem nie działają na zawsze albo się zacinają . i pytanko czy ty może grasz z shaderami czy czysty minecraft bo to też ważne.

Opublikowano

Czysty Minecraft,Nic się nie przegrzewa ;) Sprawdzam temperaturę zawsze.

Opublikowano

To się dzieje w całej grze, Na singleplayer jak i n multi

Opublikowano

Spróbuj przeznaczyć, do minecraft'a więcej pamięci ram czyli jak masz 8GB to dla mniecraft'a przeznacz około 4GB zrób resinstall całego minecraft'a i tak że resinstall javy to powinno pomóc, a na wszelki wypadek wgraj OPTIFINE ''STANDARD'' BĄDŹ ''ULTRA'' .

Opublikowano

Ehhh... Czytaj uważniej ;_; Napisałem że przydzieliłem 5GB a podczas gry zużywa 3-4GB ;) Optifine ultra mam ;)

Gość michal12386
Opublikowano

no to wina chyba minecraft'a jaką masz wersję zapewne 1.5.2 a bez optifine patrzałeś ?? może masz jakieś programy w tle które biorą ram ?

Opublikowano

no to wina chyba minecraft'a jaką masz wersję zapewne 1.5.2 a bez optifine patrzałeś ?? może masz jakieś programy w tle które biorą ram ?

Nie ma to jak pisać bezsensowne posty ;_; Napisałem wyżej, Mam optifine... Żadne programy nie biorą ram'u podczas grania w minecraft'a, Najmniej jednak zużycie Ram'u Podczas grania w minecraft'a wynosi 50% ok. 4GB.

Opublikowano

@Ref Problem nadal występuje, Ale już rzadziej, Lecz nadal nie wiem czego to wina.Problem występuje też często w innych grach ;c

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...