Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dobry komputer? Prosze o ocene bo nie wiem co kupic

RicooPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie kupuj gotowca. Podaj dokładny budżet i co potrzebujesz czyli buda, monitor itd. I co możesz ze starego kompa wziąć.

674071459604241683421.gif

Opublikowano

Tutaj bardziej celowałbym w coś opartym na i5.

Jeżeli możesz dołożyć : http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=74828&s=70749&s=74552&s=74018&s=72443&s=73693&s=63363&s=70416&s=15240

Co prawda masz słabszą grafike niż w zestawie wyżej, ale i5 to klasa sama w sobie. Tutaj nie będzie żadnych spadków w grach takich jak bf3 ( będziesz mógół spokojnie grać w multi na średnio - wysokich detalach ). Grafike zmienia się częściej niż procesor dlatego chciałem tutaj wcisnąć i5, która długo nie będzie mieć problemu z grami.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

Monitor : X2377HDS-B1 ( 23 Cal )

24dnacg.png

Opublikowano

Wciskanie i5 na siłę to kiepskie rozwiązanie.

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=61601&s=63363&s=64210&s=73501&s=76494&s=73555&s=73828&s=38965

Trochę mniej możesz przeznaczyć na monitor. Zestaw ten jest dobry, jeśli nie masz zamiaru w najbliższym czasie nic wymieniać. Do tego chłodzenie i O/C, jeśli wydajność będzie niska.

Jeśli nie chcesz grać w BF3 :

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=72443&s=70749&s=74018&s=72778&s=61601&s=63363&s=76494&s=38965

Jeśli masz zamiar wymienić za jakiś czas procesor :

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=74018&s=72175&s=72496&s=74774&s=72443&s=61601&s=63363&s=38965

Zestaw przygotowany pod rozbudowę (o i5). Jest jednak mniej wydajny od poprzednich. Jeśli jednak wymieniłbyś procesor będzie wydajniejszy od wszystkich powyżej.

Opublikowano

Większej głupoty nie słyszałem. Lepiej pchać jakiegoś starego athlona albo g2020 co nie poradzi sobie tak dobrze jak i5.. Grafike i tak za jakiś czas bd zmieniał bo nie da się na jednej ( chyba, że za 1500zł ) grać parę lat, a procesor bd miał za to dobry, Nie ma sensu brać ani g2020, ani tego twojego athlona bo to jest nieopłacalne. Takie coś można składać za 1400zł, jeżeli jest możliwość trzeba dać tą i5 i mieć spokój na długi czas. Nie zapominaj też, że 7770 to nadal dobra grafika, która radzi sobie w każdej grze.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

24dnacg.png

Opublikowano

Większej głupoty nie słyszałem. Lepiej pchać jakiegoś starego athlona albo g2020 co nie poradzi sobie tak dobrze jak i5.. Grafike i tak za jakiś czas bd zmieniał bo nie da się na jednej ( chyba, że za 1500zł ) grać parę lat, a procesor bd miał za to dobry, Nie ma sensu brać ani g2020, ani tego twojego athlona bo to jest nieopłacalne. Takie coś można składać za 1400zł, jeżeli jest możliwość trzeba dać tą i5 i mieć spokój na długi czas. Nie zapominaj też, że 7770 to nadal dobra grafika, która radzi sobie w każdej grze.

Dlaczego Athlon jest nieopłacalny ? Zauważyłeś, co napisałem pod zestawem z Pentiumem ? Poza tym dałem 7790 i 7850, a nie 7770, a to jest różnica.

Większość gier jedzie na GPU, nie CPU i nawet Athlon wystarczy.

7770 to budżetowa konstrukcja (jak niegdyś 5770) i szybko padnie, a 7850 starczy na dłużej na wyższych ustawieniach graficznych.

A, ten Athlon jest nowy ;).

Opublikowano

Nie przesadzaj 7770 to dobra karta jak nie miałeś to nie gadaj. Sam używam i dobrze sobie rade daje. Druga sprawa po co się w te starocie pchać ? 7850 i tak będzie musiał kiedyś wymienić bo potwór wydajnościowy tez to nie jest, a z procesorem wtedy nic nie zrobi bo bd musiał zmieniać całą platforme. Już pisałem wyżej athlon to może i dobra opcja, ale wtedy jak nie będzie już rozbudowywał i nie wystarczy mu na i5. Sama karta graficzna to nie wszystko, jak 7770 bd nie domagał to i 7850 będzie "gówno" kosztował i sobie zmieni.

24dnacg.png

Opublikowano

Nie przesadzaj 7770 to dobra karta jak nie miałeś to nie gadaj. Sam używam i dobrze sobie rade daje. Druga sprawa po co się w te starocie pchać ? 7850 i tak będzie musiał kiedyś wymienić bo potwór wydajnościowy tez to nie jest, a z procesorem wtedy nic nie zrobi bo bd musiał zmieniać całą platforme. Już pisałem wyżej athlon to może i dobra opcja, ale wtedy jak nie będzie już rozbudowywał i nie wystarczy mu na i5. Sama karta graficzna to nie wszystko, jak 7770 bd nie domagał to i 7850 będzie "gówno" kosztował i sobie zmieni.

Jak 7850 przestanie być dobra, to wtedy 7770 to będzie dno całkowite. Teraz rozumiesz ? I najlepiej pchać jak najwięcej w GPU, ale przesadzać też nie można. Dlatego dałem mu 3 zestawy, niech sam wybierze, który odpowiada mu najbardziej.

Nie przesadzaj 7770 to dobra karta jak nie miałeś to nie gadaj.

Napisałem gdzieś, że jest zła ? Jest GORSZA od 7790 i 7850, chyba nie zaprzeczysz. Poza tym, na razie nie wykorzystałeś jej pełnej mocy ;>

Już pisałem wyżej athlon to może i dobra opcja, ale wtedy jak nie będzie już rozbudowywał i nie wystarczy mu na i5

Dlatego dałem zestaw z Pentiumem - jak za 2-3 miechy kupi i5 to będzie bardziej zadowolony niż z od razu z 7770 i resztą okrojoną na MAX.

Opublikowano

Jak 7770 będzie dno to 7850 będzie gówno kosztować. Druga sprawa co w tym zestawie masz okrojone ? Obudowa zalman t2 do najlepszych nie należy, ale lepszej mu nie potrzeba. Płyta w zupełności wystarczy tego i5 i tak za wiele nie nakręci, w twoim zestawie też ma słaba e33. Skąd wiesz, że za 2-3 miesiące bd coś wymieniać ? Ten radek jeszcze długo sobie bd dawał rade w grach ( nie mówie o wysokich, ale problemu z komfortową grą nie będzie ). Trochę przesadzasz bo wymagania gier wcale tak strasznie nie rosną, co prawda wychodzą 2,3 tytuły z większymi, ale bez przesady.

24dnacg.png

Opublikowano

Jak 7770 będzie dno to 7850 będzie gówno kosztować. Druga sprawa co w tym zestawie masz okrojone ? Obudowa zalman t2 do najlepszych nie należy, ale lepszej mu nie potrzeba. Płyta w zupełności wystarczy tego i5 i tak za wiele nie nakręci, w twoim zestawie też ma słaba e33. Skąd wiesz, że za 2-3 miesiące bd coś wymieniać ? Ten radek jeszcze długo sobie bd dawał rade w grach ( nie mówie o wysokich, ale problemu z komfortową grą nie będzie ). Trochę przesadzasz bo wymagania gier wcale tak strasznie nie rosną, co prawda wychodzą 2,3 tytuły z większymi, ale bez przesady.

Ale gdzie tu jest logika ?! Lepiej brać mnie wydajne, bo i5 ? i5 jak już brać to od 2.000zł, ale nie niżej. Właśnie o to chodzi,aby po GPU nie kroić, bo jest to najbardziej wymagany element w 99% gier.

Trochę przesadzasz bo wymagania gier wcale tak strasznie nie rosną, co prawda wychodzą 2,3 tytuły z większymi, ale bez przesady.

Czyli wolisz grać na Medium, nie high. Tak wynika z Twoich postów.

Skąd wiesz, że za 2-3 miesiące bd coś wymieniać ?

To jest propozycja zestawu, bo zdanie zaczyna się od : "JEŚLI MASZ ZAMIAR..."
Opublikowano

Chyba nie wiesz co piszesz. Wsadz sobie 7850 do słabego pentiuma i co z tego, że będzie miał dobre GPU jak CPU będzie nie domagać. Na tym twoim zestawie " do rozbudowy" i tak nie pogra np bf3 czy w inne wymagające gry bo spadki fps będą spore. Tak samo wymienić może w moim zestawie, za pół roku kupi sobie nawet i tego radka co o nim pisałeś i wyjdzie na to samo, przy czym nie będzie się męczył do czasu wymiany z spadkami fps. O cenach też nie mówię bo karty ostatnio strasznie tanieją i za jakiś czas bd dużo niższe ceny niż procesorów, które nie za bardzo spadają z cen.

Dobra kończe bo widze nie ma sensu ty wiesz swoje, a ja swoje.

24dnacg.png

Opublikowano

Chyba nie wiesz co piszesz. Wsadz sobie 7850 do słabego pentiuma i co z tego, że będzie miał dobre GPU jak CPU będzie nie domagać. Na tym twoim zestawie " do rozbudowy" i tak nie pogra np bf3 czy w inne wymagające gry bo spadki fps będą spore. Tak samo wymienić może w moim zestawie, za pół roku kupi sobie nawet i tego radka co o nim pisałeś i wyjdzie na to samo, przy czym nie będzie się męczył do czasu wymiany z spadkami fps. O cenach też nie mówię bo karty ostatnio strasznie tanieją i za jakiś czas bd dużo niższe ceny niż procesorów, które nie za bardzo spadają z cen.

Dobra kończe bo widze nie ma sensu ty wiesz swoje, a ja swoje.

NAPISAŁEM, że zestaw jest do rozbudowy o i5 w najbliższym czasie. Przeczytałeś wgl mój post ? Bo mi się wydaje, że przejrzałeś po prostu same zestawy.

Na tym twoim zestawie " do rozbudowy" i tak nie pogra np bf3 czy w inne wymagające gry

W BF3 powyżej 32 graczy dokładniej i... więcej nie sprawdzałem, ale co jeszcze jest grą, która KONIECZNIE WYMAGA 4 jajek ?

Opublikowano

Człowieku kogo ty chcesz przekonać do swojego zdania, siebie czy mnie ? Akurat sam mam pentiuma i w większości gier mam spore spadki. Czy to są gry typu single player ( tu troche lepiej chociaż i tak jak jest większy teren to fps spadają ) czy też multiplayer ( i to nie koniecznie bf3, grałem w mnóstwo gier i gdzie przy mniejszych mapach miałem fps około 50 to na większych terenach było to nawet 15 ) przykład. Army Rage niby nie pozorna pod względem wymagań, a potrafi dać w kość.

Jakbym nie czytał twoich postów to bym chyba nie wiedział, że pisałeś o ich rozbudowie a w cytowanym przez cb poście wyraźnie pisze " do rozbudowy ".

Skończ wreszcie te kłótnie bo nie każdy musi się z tobą zgadzać,a widzę że zaczynają nerwy puszczać a to nie temat do kłótni.

24dnacg.png

Opublikowano

Człowieku kogo ty chcesz przekonać do swojego zdania, siebie czy mnie ? Akurat sam mam pentiuma i w większości gier mam spore spadki. Czy to są gry typu single player ( tu troche lepiej chociaż i tak jak jest większy teren to fps spadają ) czy też multiplayer ( i to nie koniecznie bf3, grałem w mnóstwo gier i gdzie przy mniejszych mapach miałem fps około 50 to na większych terenach było to nawet 15 ) przykład. Army Rage niby nie pozorna pod względem wymagań, a potrafi dać w kość.

Jakbym nie czytał twoich postów to bym chyba nie wiedział, że pisałeś o ich rozbudowie a w cytowanym przez cb poście wyraźnie pisze " do rozbudowy ".

Skończ wreszcie te kłótnie bo nie każdy musi się z tobą zgadzać,a widzę że zaczynają nerwy puszczać a to nie temat do kłótni.

Może dlatego, że masz Pentiuma z serii E, a nie G ? To jest olbrzymia różnica ;).

Zaraz odpalę Fraps'a i prześlę LOG z Caspian Border 16x16.

Opublikowano

Czy do ciebie dociera to co napisałem ? Widzę chyba, że nie bo dalej to ciągniesz... Druga sprawa co to za testy na mapie gdzie są 2 budynki na krzyż i nie ma wiele akcji, raz na jakiś czas spotkasz 1 przeciwnika. Ten co złożyłem poradziłby sobie przy 64 graczach, ale ja do tego nikogo przekonywać nie muszę. Twoje zachowanie jest trochę dziwne, to tak jakbym szedł na wybory a ty byś mi mówił na kogo mam głosować bo ty na niego będziesz.

Tak swoją drogą podajesz to samo co ja ( bo żadnej znaczącej różnicy nie widzę w tych zestawach ) tylko stawiasz na GPU przy czym ja na CPU, ale po wymianie i tak bd miał to samo. ( jeżeli wgl coś wymieniał będzie ).

Koniec tej żałosnej wymiany zdań, chcesz pisz dalej ja już nie zamierzam bo to do niczego nie prowadzi. Dla cb lepszy ten, a dla mnie ten i koniec tematu.

24dnacg.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...