Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

pobór do wojska

IamMan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dostaniesz wezwanie na komisję, musisz iść. Jak nie pójdziesz, to sami po Ciebie przyjdą. Lekarz Cię przebada, da kategorię i tyle. Poboru już nie ma ale na komisję zgłosić się trzeba. Też bylem rok temu :P

Nie boję się wyrazić własnego zdania. Nikt i nic jego nie zmieni.

Opublikowano

No i jak się zakwalifikuje mogę mnie wziąść do wojska ? czy już nie ma czegoś takiego ? Tylko pozostaje studia wojskowe ?

Opublikowano

No i jak się zakwalifikuje mogę mnie wziąść do wojska ? czy już nie ma czegoś takiego ? Tylko pozostaje studia wojskowe ?

W razie wybuchu wojny, wtedy mogą wziąć ^^

Nie boję się wyrazić własnego zdania. Nikt i nic jego nie zmieni.

Opublikowano

Dostajesz kategorię po badaniu, a przy wypełnianiu dokumentów pytają się czy jesteś zainteresowany czynną służbą wojskową.

Jeżeli dostajesz kategorię A to w wypadku wojny jesteś brany do walki, jest jeszcze kategoria B,C i D która skreśla cię całkowicie w świetle żołnierza, ale tam trzeba być uzależnionym od leków, prochów lub inwalidą.

Opublikowano

Dostajesz kategorię po badaniu, a przy wypełnianiu dokumentów pytają się czy jesteś zainteresowany czynną służbą wojskową.

Jeżeli dostajesz kategorię A to w wypadku wojny jesteś brany do walki, jest jeszcze kategoria B,C i D która skreśla cię całkowicie w świetle żołnierza, ale tam trzeba być uzależnionym od leków, prochów lub inwalidą.

aha czyli byłbym zakwalifikowany , a potym są jakieś kursy , obozy ?

Opublikowano

aha czyli byłbym zakwalifikowany , a potym są jakieś kursy , obozy ?

Po tym bezpośrednio nie ma, bo to jest tylko komisja, która wydaje Ci książeczkę wojskową, na podstawie której mogą powołać Cię do służby w wypadku wybuchu wojny. Jeżeli chcesz się kształcić w tym zawodzie to musisz poszukać sobie do tego jakieś specjalnej szkoły. :) Przystąpienie do czynnej służby wojskowej jest jak najbardziej dobrowolne.

Opublikowano

Po tym bezpośrednio nie ma, bo to jest tylko komisja, która wydaje Ci książeczkę wojskową, na podstawie której mogą powołać Cię do służby w wypadku wybuchu wojny. Jeżeli chcesz się kształcić w tym zawodzie to musisz poszukać sobie do tego jakieś specjalnej szkoły. :) Przystąpienie do czynnej służby wojskowej jest jak najbardziej dobrowolne.

no tak , ale jak zakwalifikuje się do komisji to jak bym był powołany to jak mam umieć użyć broni np ? dawniej było wojsko 1 letnie

Opublikowano

byle głupich do wojsko nie przyjmują, aktualnie wojsko zarabia na siebie a nie kształci jak dawniej

postaraj się przynajmniej o maturę a dopiero potem dowolne studia magisterskie najlepiej w szkole technicznej i tytułem inżyniera/magistra albo przynajmniej miej specjalistyczne kursy czy pracę typu operator koparki, dzwigu itp z minimum 3-4 letnim stażem to może pomyślą o tobie by cie w ogóle przyjąć na badania wstępne przed przyjęciem

dawniej to wojsko było 2-3 letnie nawet, rok to był tylko przez ok 2-3 lata przed likwidacją służby zasadniczej

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

byle głupich do wojsko nie przyjmują, aktualnie wojsko zarabia na siebie a nie kształci jak dawniej

postaraj się przynajmniej o maturę a dopiero potem dowolne studia magisterskie najlepiej w szkole technicznej i tytułem inżyniera/magistra albo przynajmniej miej specjalistyczne kursy czy pracę typu operator koparki, dzwigu itp z minimum 3-4 letnim stażem to może pomyślą o tobie by cie w ogóle przyjąć na badania wstępne przed przyjęciem

dawniej to wojsko było 2-3 letnie nawet, rok to był tylko przez ok 2-3 lata przed likwidacją służby zasadniczej

Czytałem że przyjmują bez matury ale to nie ważne , i tak zamierzam wybrać się na studia w kierunku inżynierskim budownictwo i elektronika i potem mógłbym się starać o przyjęcie do armii ?

Ale jako zwykły żołnierz czy coś lepszego ?

Opublikowano

do armi nie ma żadnych przyjęć co najwyżej można być pracownikiem cywilnym

jak już to zaczyna się normalnie od szkoły podchorążych albo podoficerskiej które to nie kończy prawie 70% chętnych do wojska ;)

a rywalizacja duża ok 2-3 chetnych na jedno miejsce

czyli : żegnaj szkoło... witaj szkoło !

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

jak już to zaczyna się normalnie od szkoły podchorążych albo podoficerskiej które to nie kończy prawie 70% chętnych do wojska ;)

na czym polega ta szkoła ?

I czy można być żołnierzem np w polsce , obrona lotnisk itd ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...