Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Wadliwy zasilacz lub wiatrak + paski na ekranie podczas długiego grania

Kubixster

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam dwa problemy.. postaram się streścić bo nie lubie dużo pisać :D

Zacznę od zasilacza. Zauważyłem, że podczas startu Windowsa, zasilacz przez pierwsze 10-15 minut strasznie buczy, wibruje.. gdy spojrzałem na niego to widziałem, ze kręci sie strasznie wolno.. z jakieś 250 obrotów na minutę.

Zawsze, gdy czyszczę komputer to przy okazji dociskam ten wentylator z zasilacza i gdy włączam kompa to zasilacz chodzi pięknie, kręci się ładnie, szybko ale po ok. godzinie znowu zwalnia.. no i buczy przez jakiś czas. No i jak to wiadomo z tego powodu, gdy gram w gry to sie strasznie przegrzewa..

Zastanawiam się czy kupić nowy wentylator czy cały zasilacz.

Zasilacz, który posiadam to Modecom Premium 350W

Drugi problem to występowanie dziwnych pasków na ekranie, gdy długo w coś gram :O

Nie wiem, czy jest to spowodowane przegrzewaniem się zasilacza.. Podejrzewam kartę graficzną, bo podczas grania jej temperatura wzrasta do ponad 90 stopni!

Bardzo mnie to dziwi, bo widzę, że wentylator z karty pięknie śmiga.. Obecnie jego temperatura wynosi 55 stopni, więc nie wiem czy to jego wina może być.. Na pewno nie procesora bo w spoczynku ma 30 stopni, a podczas grania max 45 więc nie jest z nim źle.

Nie ogarniam tych pasków, często występują w grach np. Crysis 3 podczas tych filmików między misjami, albo w Black Ops I .. albo w Saints Row 3 jeśli jestem w menu przez 20 sekund to też się pojawiają.. oczywiście muszę restartować kompa za każdym razem -.-

Aa i tym paskom towarzyszy irytujący dźwięk, który ścina się powodując bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzycznie 8S (?) . Po prostu masakra z tym kompem. :angry:

http://prntscr.com/1aoc0e - tak to u mnie wygląda (z dzisiaj  ,za każdym razem paski są inne :/ )

No to streściłem..

Pozdrawiam :)

AMD Athlon II X4 630 Processor 2.80 GHz / 4.00 GB RAM / ATI Radeon HD 5670 / Zasilacz Thermaltake Litepower Black 500W / Windows 7 32-bit Ultimate / Gigabyte GA-MA770-US3

Opublikowano

zgaduje że ATI Radeon HD 5670 ;]

Haha, faktycznie ma w sygnaturce.

Wydaje mi się że zasilacz jest za słaby, wymień na jakiegoś fortrona 400w za 100 zl :)

hohohehehohohihihehehohohuhu

Opublikowano

Myśle że z 400zł będe mieć jak nie więcej (takk,wiemm ciężko z kasą ale cóż) :D

AMD Athlon II X4 630 Processor 2.80 GHz / 4.00 GB RAM / ATI Radeon HD 5670 / Zasilacz Thermaltake Litepower Black 500W / Windows 7 32-bit Ultimate / Gigabyte GA-MA770-US3

Opublikowano

Spoko to kupie zasilacz nowy. ;)

Zostaje sprawa karty graficznej.. pobrałem najnowsze sterowniki i potestowałem trochę, gdy nie gram w nic to mam 53 stopnie, ustawiłem w AMD Catalyst Control Center prędkość wentylatora na 100%, i po 3 minutach temperatura nie spadła ani o jeden stopień, a było słychać jak strasznie głośno chodził wiatrak.

Skoro działa to nie wiem.. być może źle temperaturę pokazuje, chociaż wątpię, bo nie miałbym tych ''pasków'' .

Karta graficzna była czyszczona tylko z zewnątrz.. dojście do wentylatora jest niewielkie, a w środku pewno będzie dużo tego syfu :unsure: .

Przed czyszczeniem procesora, miał 60 stopni, a po - 35. Jak ogarnę kartę od środka to być może też się ładnie temperaturka obniży

Dam znać czy coś się zmieniło po tym 'dokładniejszym' czyszczeniu :D

Jeśli jednak nic się nie zmieni, to już nie mam pojęcia jaki może być powód tych ''pasków'' czy 90 stopni podczas grania

Opublikowano

Paski sa spowodowane wlasnie za wysoka temperatura, 90st. dla tej karty to juz duzo. Dobrze jakbys mial bok obudowy otwarty, bo podejrzewam ze nie masz zadnej markowej obudowy z min. 2-ma wentylatorami (przod i tyl). Wtedy bedzie troche chlodniej.

Bok mam cały czas otwarty, obudowa jakaś zwykła z Cooler Master'a, wentylator ten główny to tylko jeden z tyłu mam, (ogólnie cały komputer z Komputronika mam.. )

Już byłem o krok od wyciągnięcia tej karty graficznej, ale niestety musiała mnie napotkać jakaś blokada.. dojście do środka tej karty jest niemożliwe.. nawet wdmuchiwanie powietrza nic nie daje.. tą kartę trzeba po prostu otworzyć :(

Co do zasilacza, usunąłem grilla, chociaż sam nie wiem po co :huh: więcej już tam kręcić nie będę, po prostu kupię nowy zasilacz :D

Podsumowując:

Sprawa zasilacza załatwiona - kupić nowy B)

Sprawa karty załatwiona - dać komuś kto na co dzień rozkręca i składa kompy.. i myślę że tej samej osobie dam do zamontowania nowy zasilacz ^^

Na razie wytrzymam bez tych bardziej wymagających gier..

Mimo wszystko, dzięki wielkie za rady, pozdrawiam :)

Opublikowano

Tylko nie oddac do serwisu bo skasuja ciebie jak za zboze, zasilacz mozesz kupic aerocool 450w albo corsair 450w, starczy w zupelnosci, sa mniej wiecej w cenie 150zl, czyli z przesylka zaplacisz okolo 170-180zl. Grafike daj dla kogos kto robi prywatnie, trzebaby bylo w niej wymienic paste.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...