Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Gra Karthusem

wojtek19992

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wie ktoś jak grać karthusem ( ktoś napewno wie :P ) jeżeli tak to jakieś porady, jak nim grać itp. bo np cisne kassadina ( na 3 lvlu miał z 200 hp gdy on mnie strzelił tylko z Q ) i przychodzi jungler i dedam prawie odrazu... a nawet w late game nie robie za duzego dmg'a... i już i tak widze z tego co przeczytalem ze gra karthusem sie bardzo! rozni od innych champow... zawsze do niego biore błysk + ignite/teleport/exhaust... jeżeli łatwa linia to na początek biore książke + 1 pot na hp, jeżeli trudna to kryształowa piersiówka + 2 poty czerwone i 1 niebieski. Potem kupuje łezke, ew. najpierw katalizator ochrony jak potrzebuje być bardziej tankowaty, po łezce buty 1, ROA, buty 2, nastepnie kostur archanioła, a potem to już zależy od enemy teamu wybieram w jakiej kolejności: Kostur pustki, rylai, klepsydra, rabadon

Opublikowano

Karthus na kassadina ma marne szansy, Skladaj go pod hp, Bedzie wydajniejszy

Może odrazu AD Karthus ?

Nie dziwie się , że padałeś na kassadina jak to jest counter pick -,-

Btw. Karthus nie potrzebuje dmg , budujesz go dobrze ;] Do tego zhonya i rabadon = tons of dmg .

Wchodzisz w team fight z E > Zhonya > Spamisz Q > Padniesz , pasyw dalej spamisz Q i puszczasz ulti .

Nie graj by wygrać...

Graj by stać się lepszym .

Opublikowano

Karthus to dmg nie hp. Poza tym dobrym rozwiązaniem jest też revivie plus teleport ( Nie, to nie trol...) Wbijasz w fajta, bijesz na pasywce, revive, teleport i spowrotem w fight'cie na full speedzie z fontanny ^^

E6c9g1v.gif

Opublikowano

No tak, ale ogólnie chodzi mi bardziej o to, że jeszcze ani 1 razu nie miałem full builda z moich 6 gier nim, nie wiem czy zostawać na lini cały czas i tylko farmić, czy iść pomagać, czy tylko pomagać ultem... ważne jest dla mnie dokładnie wszystko czym się różni od innych champów ( dowiedziałem się, że najlepiej last hitowac z Q, Q ma dmg gdy nie jest przy minionach i takie tam )

Opublikowano

No tak, ale ogólnie chodzi mi bardziej o to, że jeszcze ani 1 razu nie miałem full builda z moich 6 gier nim, nie wiem czy zostawać na lini cały czas i tylko farmić, czy iść pomagać, czy tylko pomagać ultem... ważne jest dla mnie dokładnie wszystko czym się różni od innych champów ( dowiedziałem się, że najlepiej last hitowac z Q, Q ma dmg gdy nie jest przy minionach i takie tam )

Karthus sam z siebie ma słabą mobilność, lepiej pomagaj ultem albo teleportując się na ewentualnego ganka. Przez większość czasu w early/mid siedź na linii i spokojnie farmuj minionki.

Jak masz problemy z junglerem to wystarczy kilka wardów i problem znika. Wardy są obowiązkowe na karthusie bo przed gankiem są nim małe szanse na ucieczkę.

Opublikowano

karthusem przy wydajnym expie ale na spokojnie to masz 10 okolo 100 farmy lub ciut wiecej w 25 minucie powinienes miec juz 220-250(chyba ze czesto musisz pomagac to okolo 200)

Opublikowano

@up Jednak Froggen w 23 minucie zrobił 300 Cs-ów Karthusem :D

Dla mnie Karthus robi siekę w Late. Polecam Ci stream-era Phantom Lord, który świetnie gra Karthusem. ( możesz obejrzeć jego filmy na YT )

Nie powinieneś się martwić o przegrywanie linii. Grunt to grać Defensywnie bo każdy champ i tak Cię kontruje :)

Diss_Stream.png

Opublikowano

@up

Bo pewnie brał jungle wraithy + wolfy, może roamował na inne lejny jak był jakiś duży creepwave, pomyśl troche...

Gold Member

nvm

Opublikowano

Mialam okazje grac Karthusem i wcale nie jest taki latwy jak sie wydaje. Nigdy nie oceniaj czy linia jest "latwa czy trudna" to zalezy tylko od skilla przeciwnika. W early staraj sie zaopatrywac w wardy, zeby nie nafeedowac niepotrzebnie. Farm ile wleznie, skonczysz farme na midzie to idz na wiedzmy i na wilki. Ktos sie cofnal? Wez jego farme. Bot/top ma ganka? Rzuc ulta, moze dostaniesz killa, albo asyste. Nie spamuj bez potrzeby z e. Kup tears of the godness i stackuj ja szybko, to da Ci tarcze. + Zhonya + pasywa trzymasz sie dlugo w tf'ie i robisz 489259589592 dmg. Np jesli widzisz free killa to nie spamuj z ulta jesli nie masz pewnosci, ze go nie zabijesz. Sprawdz ile ktos ma hp, czy ma resy itp. Mam nadzieje, ze pomoglam ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...