Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] XAuth

Revander

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
xAuth
xAuth czy AuthMe:
Wiele nowych, początkujących, administratorów serwerów Minecraft staje kiedyś przed problemem którym jest system logowania. Dla początkujących serwerów (do 30 slotów) dobrym wyborem zdaje się AuthMe, gdyż jego prostota przewyższa xAuth. Lecz jeśli chcemy prowadzić duży serwer publiczny i to w dodatku non-premium musimy sięgnąć po xAuth. Ponieważ ów plugin posiada bardziej zaawansowane funkcje dzięki którym bez problemu możemy jego bazę danych podłączyć do forum. xAuth daje także możliwość rejestracji przez formularz na stronie internetowej co jest bardzo przydatne dla serwerów non-premium jak i premium w jednym. Kolejny argument przemawiający za xAuth to duża częstotliwość aktualizacji oraz mniejsza ilość bugów takich jak np. popularne kopiowanie itemów. xAuth w pełni współpracuje z Essentialsem, a AthMe niestety nie.
Zdania na temat tych dwóch pluginów, który jest lepszy, są podzielone. A więc wybór należy do ciebie. Pamiętaj że fachowy używają xAuth
xAuth to narzędzie przeznaczone do ochrony graczy i serwera, który działa w trybie offline-mode (no-premium). Prawie niczym nie różni się od znanego AuthMe. Podstawową tego pluginu to zabezpieczenie pozwalające graczowi, zarejestrować konto w oparciu o nick oraz hasło. Gdy zarejestrowany gracz łączy się z serwerem to zostanie on poproszony o uwierzytelnienie jego konta aby uzyskać pełną kontrolę nad swoim koncie aż do czasu wygaśnięcia sesji.
Funkcje:
●Przed rejestracją/logowaniem gracz nie może:
●Pisać na chacie, wykonywać komend, integrować z obiektami (drzwi, skrzynie, dźwignie) oraz zbierać i wyrzucać itemów z jego ekwipunku.
●Niszczyć oraz kłaść bloków,
●Otrzymywać oraz zadawać obrażenia graczom i być “gonionym” przez wrogie moby.
●Ochrona lokacji i ekwipunku,
●Zaawansowane ustawienia funkcji i wiadomości,
●Wsparcie dla pluginów uprawnień (obecnie PermissionsEX, Bukkit, GroupManager),
●Kickowanie lub tymczasowe blokowania adresu IP gracza, który kilka razy podawał nieprawidłowe hasło,
●Bezpieczne kodowanie haseł,
1. Instalacja
Klikamy w przycisk download. Na otwartej stronie wybieramy najnowszą wersją i pobieramy ją. Folder XAuth jaki plik xAuth.jar standardowo wysyłamy na serwer do folderu plugins. Teraz musimy zrestartować serwer.
Plugin możemy zainstalować przez manager plugnów w panelu naszego serwera. Wystarczy że wpiszemy XAuth, klikniemy na ten rekord z listy wyszukiwanych i zainstalujemy plugin.
2. Konfiguracja

main:

auto-disable: true
check-for-updates: true
reload-on-join: false
mysql:
enabled: false
host: localhost
port: 3306
user: user
password: password
database: xauth
tables:
account: accounts
lockout: lockouts
playerdata: playerdata
session: sessions
permissions:
backend: bukkit
authurl:
enabled: false
registration: false
status: false
groups: false
broadcast-login: false
single-session:
reverse: true
guests:
reverse: false
immunity-length: 5
registration:
enabled: true
forced: true
require-email: false
validate-email: false
account-limit: 0
activation: false
require-login: true
password:
min-length: 6
allow-change: true
complexity:
lowercase: false
uppercase: false
number: false
symbol: false
guest:
timeout: 300
notify-cooldown: 5
hide-inventory: true
protect-location: true
allowed-commands:
- register
- login
- l
restrict:
player:
chat: true
interact: true
move: true
pickup: true
block:
place: true
break: true
entity:
damage: true
target: true
session:
length: 3600
verifyip: true
godmode-length: 5
strikes:
amount: 5
lockout-length: 3600
account:
track-last-login: true
filter:
min-length: 3
allowed: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz1234567890_
disallowed: ''
blank-name: true
groups:
guest: ''
authenticated: '

3. Komendy

Podstawowe komendy dla graczy:

/register <hasło> <powtórzhasło> - rejestracja

/login <hasło> - logowanie
/changepassword <stare hasło> <nowe hasło> - zmiana hasła
/logout - wylogowanie

4.Uprawnienia

xauth.allow.player.chat - Zezowolenie graczom/grupie na chat gdy nie są zalogowani.

xauth.allow.player.interact - Zezowolenie graczom/grupie na interact with levels, switches, etc. gdy nie są zalogowani.
xauth.allow.player.move - Zezowolenie graczom/grupie na move gdy nie są zalogowani.
xauth.allow.player.pickup - Zezowolenie graczom/grupie na pick up items gdy nie są zalogowani.
xauth.allow.block.place - Zezowolenie graczom/grupie na place blocks gdy nie są zalogowani.
xauth.allow.block.break - Zezowolenie graczom/grupie na break blocks gdy nie są zalogowani.
xauth.allow.entity.damage - Zezowolenie graczom/grupie na give and receive damage gdy nie są zalogowani.
xauth.allow.entity.target - Zezowolenie graczom/grupie na be targeted (followed) by mobs gdy nie są zalogowani.
Notka: W uprawnieniach możemy zmienić allow na disallow co stworzy negację uprawnienia.

UWAGA !!! wymagana jest biblioteka do pobrania, i wrzucamy ja do /lib.

Jest to mój pierwszy poradnik, więc proszę o wyrozumiałość, myślę, że sie spodobał i proszę Administracje, o nie usuwanie tego wątka jak coś źle zrobiłem tylko mi powiedzenie. :D

Opublikowano

Nie ma już nic takiego jak: Authme. Projekt ten z tego co wiem został porzucony.

Lecz powstał nowy. authme-reloaded i jest o wiele lepszy i ma więcej ciekawszych funkcji m.in. Sprawdzanie ile kont posiada dane IP

Opublikowano

Tak, wiem, ale chciałem opisać xAuth. Wiem, że authme-reloaded jest, ale dla niektórych jest lepszy xAuth ;)

Opublikowano

Dzięki za poradnik :)

Admin ,proszę zdejmij mi trochę ostrzeżeń, już będę grzeczny :).

Opublikowano

Teraz nie opłaca się instalować na serwerze xAuth, gdyż po prostu jest nieaktualizowany, AuthMe jest stabilniejszy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja tam wole AuthMe od xAuth'a... xAuth udostępnia administracji prywatne hasła, przez co Admini łasi często potem włamują się na czyjś Email, Konto na innym serwerze czy Konto Premium, gdzie np. na takim serwerze skkf gdzie nie trzeba się logować może zniszczyć komuś grę, gildie i reklamować serwer przez co dostanie bana...

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...