Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

technik informatyk

Diesiel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wgl dla mnie jest bez sensu to, że jak idę do technikum informatycznego, to muszę zdawać chemię, gegrę i inne bzdety.

Zamiast tego bym wsadził więcej infy/wf/maty/angola.

W Niemczech mają sobie lepiej, jak tam masz specjalizacje np. na informatyka to robisz wszystko w tym kierunku, a nie zaśmiecasz sobie głowę składem chemicznym domestosa...

Tylko pierwszy rok. Potem odpada ci większość takich przedmiotów i już nigdy się z nimi nie spotkasz, chyba że masz lub weźmiesz rozszerzenie.

Fizyka do zawodu informatyka? oczywiście. Ale będziesz się uczył takich rzeczy jak model atomu Bohra, promieniowanie alfa, beta, fizyka jądrowa.. a tak na dobrą sprawę prawdopodobnie w 80% przypadków wystarczy ci wzór P = U * I

Matematyka a informatyka? matematyka uczy logicznego myślenia, a to się przydaje szczególnie, np w programowaniu. Oczywiście można programować kompletnie nie rozumiejąc matmy, ale ona pomaga spojrzeć nam szerzej.

No i oczywiście jeżeli chcesz się uczyć na studiach, a tam jeżeli dostaniesz się do dobrej szkoły to możesz się nauczyć więcej niż samemu, to najważniejsza jest część matematyczna z matury.

Technikum, jest to taki okres kiedy przygotowuję cię wszystkiego po trochę, trochę linuxa, trochę baz danych, trochę programowania, trochę grafiki, trochę sprzętu, trochę sieci.. Jak chcesz się nauczyć czegoś więcej musisz szukać tego w internecie, albo jakieś kółka, albo we własnym zakresie.

2,3 i może być 1 semestr 4 klasa to egzaminy zawodowe, certyfikaty, praktyki. Zainteresuj się czy twoja szkoła prowadzi np kursy CISCO, bo taki papierek jest już coś wart kiedy będziesz starał się o pracę.

W niektórych szkołach masz też specjalizacje, tzn możesz wybrać z czego chcesz mieć więcej godzin, np programowanie, sieci, grafika..

Niestety widzę np w mojej klasie 10 osób które mam wrażenie poszły na ten kierunek tylko dlatego że lubią grać w gry albo koledzy poszli.

To co powiedziałem wyżej to mówię z tego co widzę u siebie, nie wiem do końca jak to wygląda w innych podobnych szkołach.

Moja szkoła jak by ktoś był ciekawy:

dm5l81.jpg

sygnatura2.png

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Diesiel

Słuchaj matematyka jest potrzebna aby zdać maturę i jeśli planujesz studia . Jest kilka zagadnień informatyki do której fizyka i matematyka są niezbędne ale jest ich bardzo mało:). W technikum informatycznym matematyka do samych przedmiotów zawodowych tak naprawdę Ci się nie przyda a jeśli już to podstawy które dziecko w 6 klasie podstawowej by ogarnęło . Pamiętaj że zawsze od Ciebie zależy stopień nauczania matmy i fizyki w szkole w zależności czy planujesz zdawać rozszerzenie czy podstawę maturalną ale pamiętaj abyś z rozszronieniem nie obudził się w klasie maturalnej :D

notoacta250.png

Opublikowano

Ja aktualnie zdalem do 2 klasy, w 1szej klasie bedziesz mial dużo teorii i totalne podstawy składanie kompa, instalowanie systemu, troche dosu. Przedmioty takie jak chemia biologia wos historia itd. odchodzą. Jest rozszerzony angielski i matematyka. :)

Opublikowano

Diesiel

Słuchaj matematyka jest potrzebna aby zdać maturę i jeśli planujesz studia . Jest kilka zagadnień informatyki do której fizyka i matematyka są niezbędne ale jest ich bardzo mało:). W technikum informatycznym matematyka do samych przedmiotów zawodowych tak naprawdę Ci się nie przyda a jeśli już to podstawy które dziecko w 6 klasie podstawowej by ogarnęło . Pamiętaj że zawsze od Ciebie zależy stopień nauczania matmy i fizyki w szkole w zależności czy planujesz zdawać rozszerzenie czy podstawę maturalną ale pamiętaj abyś z rozszronieniem nie obudził się w klasie maturalnej :D

Wiesz, w dzisiejszych czasach, żeby nie zdać matury musisz być ultra debilem.

Masz tablice do dyspozycji, kupe czasu kalkulator i pytania zamknięte, ja w 2 gmibazjum zaliczyłem matę i polski, bo reszty mi się robić nie chciało.

To co teraz jest to jakieś żarty, a ludzie i tak narzekają i narzekać będą :D

@Up.

U mnie jest do wyboru rozszerzona infa/angielski :P

436951440626370320491.png

Opublikowano

Hmmm... w poniedziałek i we wtorek mam egzamin zawodowy z informatyki, więc napiszę czego nauczyła mnie moja szkoła.

- 3 lata praktyki grania w Wolfenstein Enemy territory
- 3 lata pseudo programowania (przepisz z książki przykład)
- 2 miesiące praktyki zawodowej (siedzisz i się nudzisz bo niema nic do roboty)
i inne bezużyteczne rzeczy
w 4 klasie każdy się obudził że mamy w ogóle napisać egzaminy, więc nakurwialiśmy je co 2/3 dni

Mała rada, jeżeli masz tak samo chujową szkołę, to idź tylko po to, aby napisać egzamin, a wszystkiego sam się ucz.

a co do matmy, to powiem że nigdy nie byłem z niej "orłem", właściwie nawet uczniem bym się nie nazwał, bardziej przydaje się logiczne myślenie.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

2.DLA ZAWODU TECHNIK INFORMATYK NIE POTRZEBNA JEST MATEMATYKA ORAZ

FIZYKA. Czystym zakłamaniem i powtarzaniem kretynizmów po kimś jest

stwierdzenie że na przykład do programowania w technikum jest potrzeba

nie wiadomo jaka matematyka oraz fizyka! Wszystkie przedmioty zawodowe

oraz test zawodowy można zaliczyć na oceny bardzo dobre bez dużej wiedzy

z matematyki.

Jak chcesz skończyć edukacje na technikum i zostać głąbem do końca życia to matematyka i fizyka nie są potrzebne. Tylko powiedz mi co ty zaprogramujesz bez takiej wiedzy? Program, który pyta o Twój wiek? Nie znajdziesz żadnej dobrej pracy z takim nastawieniem.

P.S. Nie czytałem tego co dalej napisałeś, bo takich głupot co Ty wypisujesz to dawno nie widziałem.

Opublikowano

@up to przeczytaj . Skoro czyjąś wypowiedź krytykujesz to jesteś (...) a jej nie doczytałeś.

Napisałem że na poziomie technikum matematyka naprawdę jest zbędna

4.Matematyka na bardzo poważnym poziomie pojawia się na studiach informatycznych a potrzebna jest w naprawdę nie wielu niezagadanych związanych z tym przedmiotem !
7.Pamiętaj że technikum to początek i w żadnej szkole nie nauczą Cię tego czego będziesz musiał nauczyć poprzez praktykę z Językami  Linuxami skryptami bazami danych czy nawet składaniem komputerów!
8.Polski system nauczania to gówno poznajemy wiele nieprzydatnych rzeczy a na przedmiotach zawodowych bardzo często pojawiają się takie trywialne rzeczy jak Panel sterowania Windows czy budowa płyty głównej. Większość wiedzy  i tak po technikum zdobędziesz poprzez ciągłą praktykę

Słuchaj matematyka jest potrzebna aby zdać maturę i jeśli planujesz studia  . Jest kilka zagadnień informatyki do której fizyka i matematyka są niezbędne ale jest ich bardzo mało:). W technikum informatycznym matematyka do samych przedmiotów zawodowych tak naprawdę Ci się nie przyda a jeśli już to podstawy  które dziecko w 6 klasie podstawowej by ogarnęło .  Pamiętaj że zawsze od Ciebie zależy stopień nauczania matmy i fizyki w szkole w zależności czy planujesz zdawać rozszerzenie czy podstawę maturalną ale pamiętaj abyś z rozszronieniem nie obudził się w klasie maturalnej .

notoacta250.png

Opublikowano

Po technikum zamierzam iść na studia i robić coś z informatyki. Programowaniem napewno nie będę się zajmował, zawsze interesowała mnie grafika tylko zawsze nie miałem czasu ,aby się jej pouczuć :P Jeśli wybrałbym technika informatyka to mam matme rozszerzoną czy mogę sobie sam wybrać?

Szukam Grafika na zrobienie Sygnatury i Avatara.Więcej na PW

Opublikowano

@Diesiel

To zależy od tego czy będziesz maturę zdawał na roz. poziomie z matmy w większości szkół idzie po prostu się z nauczycielem dogadać i jeśli piszesz podstawe to robisz podstawe programową i odwrotnie :). Na studia pewnie by Ci się przydało rozszerzenie bo ja nie wiem jaki poziom Twoja szkoła przedstawia ale po podstawie będziesz miał ogromny skok z materiałem :).

Ps. Masz trafioną sygnaturę do tego co teraz powiedziałeś :D

notoacta250.png

Opublikowano

Fizyka jest bardzo potrzebna. Chyba, że masz zamiar w przyszłości składać komputery na zlecenie za małe pieniądze.

u mnie w szkole fizyka jest tylko jeden rok i to godzina w tygodniu, więc według systemu nauczania nie jest tak bardzo potrzebna, jak już to mata, w chuj dużo godzin i rozszerzona ofc.

Opublikowano

Czyli na tym kierunku jest duzo matmy? a odrazu jest rozszerzona czy będe mogl wybrac podstawę?

Opublikowano

W większości szkół będziesz mógł się z nauczycielem dogadać czy zdajesz podstawę czy rozszerzenie ..:) i od tego będzie zależeć jak będziesz się uczyć:)

notoacta250.png

Opublikowano

Czyli na tym kierunku jest duzo matmy? a odrazu jest rozszerzona czy będe mogl wybrac podstawę?

jest podstawa i rozszerzona, ja mam tak samo. w ciągu tygodnia 2 lekcje postawy i 2 lekcje rozszerzenia.

Opublikowano

nwm sławek co ty pierdolisz, ale u nas każdy musi zdawać matematyke i rozszerzoną i podstawe, w mojej szkole. a wtedy w 2 klasie masz juz po 6-8 mat w tygodniu i raczej bedziesz się jej musiał troche pouczyć.

Opublikowano

@Dordo

No to masz taką szkołę dlatego napisałem w większości w żadnych Technikum w Inowrocławiu nie ma takiego obowiązku a szkół o tym kierunku jest 5 :) i o ile mi wiadomo Toruń i Bydgoszcz są na podobnym stanie:).

Ps. 1 klasa - 4 H matmy

2 klasa -3 godziny matmy

3 klasa 3 godziny matmy

4. 4 godzin matmy:)

W technikum informatycznym ilość godzin matematyki (w ciągu 4 lat) to
9-11 (jeśli jest podstawowa, a rozszerzonej to 12-14,
a fizyki to 3 (na podstawie) i 4-5 (poszerzona). Liczba godzin języka
Angielskiego (podstawowy) to najczęściej 8-10 (lepiej jak jest 9 lub
10). Największa różnica między technikum, a liceum to przedmioty
zawodowe (których nie ma w liceum, dlatego technikum trwa 4 lata)
łącznie 50h w ciągu 4 lat (właśnie z powodu tak dużej liczby godzin
zawodowych nie ma tyle godzin rozszerzonych w technikum). Są to
przedmioty:
- Systemy operacyjne i sieci komputerowe (12h);
- Programowanie strukturalne i obiektowe (10h, niektóre szkoły mają 11h);
- Oprogramowanie biurowe (6-7h);
- Urządzenia techniki komputerowej (4h);
- Multimedia i grafika komputerowa (3h);
- Specjalizacja (12h)

notoacta250.png

Opublikowano

u mnie w szkole fizyka jest tylko jeden rok i to godzina w tygodniu, więc według systemu nauczania nie jest tak bardzo potrzebna, jak już to mata, w chuj dużo godzin i rozszerzona ofc.

hah, ja miałem 3 lata fizyke po 1h

matmy miałem 3h tygodniowo przez 4 lata ;)

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

A w sekretariacie powiedzą mi ile na kierunku technika informatyka bedzie matmy w tygodniu, rozszerzonej i podstawowej?

Opublikowano

a jesli o technika mechanika to tez jest.duzo matematyki i fizyki czy jest o wiele latwiej niz technik informatyk?

Opublikowano

Jestem na tym właśnie kierunku.

Matematyka rozszerzona,3 godziny tygodniowo.

Fizyka,którą mam rozszerzoną,1 godzina tygodniowo,ale podobno w następnych klasach mam mieć nawet 4h/tyg.

Programowanie tylko 2h/tyg.

UTK 6h/tyg.

Opublikowano

Właśnie mógłby mi ktoś napisać ile jest matematyki w tygodniu rozrzerzonej czy podstawa? czy rozrzrzona z podstawą, ile godzin? Ogólnie zielony jestem mógłby mi ktoś napisać?

up@

Matmy rozrzeszonej masz tylko 3h w tygodniu, a podstawową też masz?

Opublikowano

Jednak zdecydowalem się na informatyka ;). Poproszę o odpowiedz na moje powyzsze pytanie. A tak po za tym jakie jezyki bedziemy przerabiac w technikum, poniewaz chcialbym sie juz jakiegos uczyc dla wlasnej potrzeby i zeby w szkole miec latwiej?

Opublikowano

Ja w 2 klasie mam 4 godziny matematyki. Większość zdaje rozszerzoną.

Co do języków to polski,angielski,niemiecki/rosyjski... nie no żart.

html,css,actionscript,pascal,c/c++ i troszku assemblera, visual basica.

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...