Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

technik informatyk

Diesiel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jako iż w moim technikum jest tylko jak dla mnie interesujący technik informatyk mam kilka pytan. Co robi konkretnie technik, i jak to wygląda w praktyce i czy trudno jest? proszę o pisanie osob ktorzy chodzą na ten kierunek lub się orientują i mogą cos mi doradzic

Szukam Grafika na zrobienie Sygnatury i Avatara.Więcej na PW

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Po takim kierunku możesz zajmować się wieloma rzeczami :

- Oprawianie komputerów

- Tworzenie stron WWW

- Zajmowanie się stronami WWW

- Tworzenie zapór sieciowych ( nie dla indywidualnego klienta , tylko dla większych firm ) potem możesz prosić o tzw. ''certyfikat'' który możesz pokazać gdy będziesz szedł do innej firmy.

Ogólnie kierunek jest dobry , oraz można zbić na nim sporą kaskę , osobiście sam wybieram się na informatyka jeśli z kolarstwem mi się nie uda.

u6pv.jpg

Opublikowano

A czy jest tam składanie komputerów? itd. jeśli chodzi o składanie umiem składać cąły komputer, umiem w jakimś tam stopniu tworzyć proste strony internetowe, ale czy tam jest wogóle matematyka potzrebna? bo szczerze mój poziom matmy jest tragiczny

Opublikowano

Każdy informatyk musi umieć matematykę.

I fizykę rzecz jasna ;)

A całą wiedzę jaka będzie Ci potrzebna twoje technikum powinno Cię tego nauczyć, aczkolwiek ja już od 12 roku siedzę na komputerze i dotychczas opanowałem 5 języków skryptowych i na dość wysokim stopniu grafikę oraz zarządzanie siecią ( Firewalle etc.).

Opublikowano

A czy jest tam składanie komputerów? itd. jeśli chodzi o składanie umiem składać cąły komputer, umiem w jakimś tam stopniu tworzyć proste strony internetowe, ale czy tam jest wogóle matematyka potzrebna? bo szczerze mój poziom matmy jest tragiczny

Komputery to ja składałem jak miałem 6 lat, patrzysz co masz i do jakiego otworu pasuje :P

Tak na serio to to wszystko jest banalne do ogarnięcia, ale przede wszystkim matma+ angol

I fizykę rzecz jasna ;)

A całą wiedzę jaka będzie Ci potrzebna twoje technikum powinno Cię tego nauczyć, aczkolwiek ja już od 12 roku siedzę na komputerze i dotychczas opanowałem 5 języków skryptowych i na dość wysokim stopniu grafikę oraz zarządzanie siecią ( Firewalle etc.).

Fizyka?

Mało przydatne typowo do infy, wręcz wgl.

Zależ wszystko od szkoły, ale na technika informatyka się bierze ocenę z infy polaka angola i maty.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Nie wiem jak kiedyś, ale teraz jest jakiś nalot, że każdy chce być informatykiem, a za 3-6 lat się okaże, że połowa nie będzie miała pracy, bo tyle Was będzie.:D

Opublikowano

nie polecałbym Ci informatyka , ale jeśli chcesz to idź , kierunek nie jest łatwy w brew pozorom , sam z niego zrezygnowałem , bo nie widzę w nim przyszłości , za duże tych "noobów" , idę do liceum potem , inżynieria budownictwo , ale robotyka , elektronika itd .

x0sb0jm1a4fu.png

Opublikowano

Komputery to ja składałem jak miałem 6 lat, patrzysz co masz i do jakiego otworu pasuje :P

Tak na serio to to wszystko jest banalne do ogarnięcia, ale przede wszystkim matma+ angol

Fizyka?

Mało przydatne typowo do infy, wręcz wgl.

Zależ wszystko od szkoły, ale na technika informatyka się bierze ocenę z infy polaka angola i maty.

Fizyka jest bardzo potrzebna. Chyba, że masz zamiar w przyszłości składać komputery na zlecenie za małe pieniądze.

Opublikowano

Do składania komputerów żadnego wykształcenie nie trzeba, można samemu z internetu się nauczyć, jak jesteś dociekliwy :P

Wgl dla mnie jest bez sensu to, że jak idę do technikum informatycznego, to muszę zdawać chemię, gegrę i inne bzdety.

Zamiast tego bym wsadził więcej infy/wf/maty/angola.

W Niemczech mają sobie lepiej, jak tam masz specjalizacje np. na informatyka to robisz wszystko w tym kierunku, a nie zaśmiecasz sobie głowę składem chemicznym domestosa...

A co do tego, że mówisz, że może informatyków braknąć, to się mylisz, bo informatycy praktycznie w każdej branży znajdą pracę, a jeśli nie to można pisać programy dla różnych firm i zawsze nieźle zarobisz.

Świat idzie do przodu, zaniedługo nie wyciągniesz szynki z lodówki, zanim nie klikniesz "lubię to", więc wiesz.

Opublikowano

Tak, tylko patrząc logicznie to jak będzie dużo informatyków to do innych prac, których roboty nie będą w najbliższym czasie potrafić wykonać (mówiąc o najbliższym czasie mam oczywiście na myśli dekady) nikogo nie będzie. Wtedy informatycy będą zarabiać najniższą krajową, a inne zawody będą bardziej opłacalne.

Opublikowano

Tak, tylko też teraz nie ma takiego bum na informatyków (przynajmniej w moich okolicach), bo do najlepszych szkół byle kogo biorą, wszyscy idą do liceum :P

Poza tym informatyk zawsze sobie jakoś poradzi,za byle podłączenie kabelka po 50zł biorą, ewentualnie jakieś kontakty z hurtowniami i na allegro sprzedają "pro zestawy dla prawdziwych gamerów" za 150% realnej kwoty, które po miesiącu się psują :P

I też powiedzmy sobie, że na informatyka byle debil iść nie może, to nie jest budowlanka, czy cokolwiek innego gdzie nie trzeba się aż tyle uczyć i wiedzieć.

Opublikowano

Do składania komputerów żadnego wykształcenie nie trzeba, można samemu z internetu się nauczyć, jak jesteś dociekliwy :P

Wgl dla mnie jest bez sensu to, że jak idę do technikum informatycznego, to muszę zdawać chemię, gegrę i inne bzdety.

Zamiast tego bym wsadził więcej infy/wf/maty/angola.

W Niemczech mają sobie lepiej, jak tam masz specjalizacje np. na informatyka to robisz wszystko w tym kierunku, a nie zaśmiecasz sobie głowę składem chemicznym domestosa...

A co do tego, że mówisz, że może informatyków braknąć, to się mylisz, bo informatycy praktycznie w każdej branży znajdą pracę, a jeśli nie to można pisać programy dla różnych firm i zawsze nieźle zarobisz.

Świat idzie do przodu, zaniedługo nie wyciągniesz szynki z lodówki, zanim nie klikniesz "lubię to", więc wiesz.

Prawie wszystkiego można się nauczyć z internetu ;).

Informatyków coraz więcej, ale też większe zapotrzebowanie na ludzi z takim wykształceniem ;). Wszystko zależy jednak, do jakiej szkoły pójdziesz, jaki będzie tam poziom nauczania.

Poza tym wszystko zależy od tego, czy chcesz się nauczyć, co chcesz w przyszłości robić i "do czego jesteś stworzony" :P.

Opublikowano

Ja się akurat wybieram do takiego co jest na 47 miejscu w Polsce ze wszystkich technik, co da coś koło 10 miejsca wśród technik informatycznych (tak na oko).

Już po tej szkole kilka firm daje pewną pracę dla absolwentów, a potem jeszcze studia to miazga.

A co do tego "do czego jesteś stworzony", to ja mam akurat takiego (pecha/szczęście?), że za co bym się nie wziął to mi to wychodzi i niezależnie, czy bym sobie wybrał informatykę, czy budowlankę, czy jakikolwiek zawód jaki istnieje (no może poza nauczycielem :D) i szczerze długo nie wiedziałem co wybrać.

Opublikowano

Wiele będziesz musiał się douczać samemu (prawdopodobnie)

Przykładowo,w moim technikum,pewna kobieta "ucząca" programowania,po prostu pisze na tablicy gotowe programy,każe przepisać i tyle.Zero tłumaczenia.

Opublikowano

No wiadomo, że w szkole się za dużo nie nauczy ale zawsze coś :P

przed kompem długo siedzę, także problemu nie będzie, żeby coś popisać/podszkolić się ^^

Jeśli nie masz jakiegoś serio lepszego technikum, to taki poziom będzie, bo żaden szanujący się informatyk nie idzie uczyć do szkoły za taką kasę i potem uczę się 6lat jak robić tabelki w excelu -.-

Opublikowano

A możecie mi napisać czy duży jest nacisk na matematykę, fizykę na tym
kierunku technika informatyka? bo szczerze mówiąc słaby jestem z matmy, z
fizyki jako tako a komputery pasjonują mnie od małego dlatego mam
dylemat czy dam sobie radę ;)

Opublikowano

Witam jako iż w moim technikum jest tylko jak dla mnie interesujący technik informatyk mam kilka pytan. Co robi konkretnie technik, i jak to wygląda w praktyce i czy trudno jest? proszę o pisanie osob ktorzy chodzą na ten kierunek lub się orientują i mogą cos mi doradzic

Ja chodzę. Nie uczysz się nic konkretnego, chyba że masz dobrą szkołę. Jest wiele specjalizacji do wyboru: programowanie, systemy i sieci komputerowe, aplikacje internetowe, grafika komputerowa. Ja w szkole nie nauczyłem się nic konkretnego, może poza obsługą ubuntu. Także jak już wyżej wspomnieli, jeśli wiążesz przyszłość swoją z informatyką, lepiej doszkalać się samemu.

PS. Słyszałem, że najlepiej i najbardziej opłacalne wśród zawodów informatycznych i w ogóle zawodów jest programista.

A możecie mi napisać czy duży jest nacisk na matematykę, fizykę na tym

kierunku technika informatyka? bo szczerze mówiąc słaby jestem z matmy, z

fizyki jako tako a komputery pasjonują mnie od małego dlatego mam

dylemat czy dam sobie radę ;)

No cóż, jeżeli chodzi o matmę to mamy rozszerzoną, także nacisk jakiś może być, ale nie wiem czy jest tak w każdej szkole informatycznej.

PS. Zauważyłem dziwną zależność, że dużo osób idzie na profil informatyka tak dla picu, a nie po to, żeby być tym informatykiem.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Dlatego na ten zawód zawsze bd zapotrzebowanie.

Moja ma np kontrakty z Apple, Microsoftem i Tauronem, także źle nie będzie ^^

Chyba w każdym technikum jest rozszerzona matma, ale ja na twoim miejscu bym się jeszcze zastanowił, bo chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego co to za robota.

Opublikowano

a jak by tak porównać technik mechanik vs technik informatyk gdzie jest bardziej luzu? chodzi mi o przedmioty scisłe ?

Opublikowano

Czytam i nie dowierzam niektórym wypowiedzią ...

1.Zawód Technik informatyk jest ostatnio dość oblegany ponieważ jest duże osób które myślą że umiejętność przeglądania internetu i cracowania gier lub ściągania z torrentów wystarcza.

2.DLA ZAWODU TECHNIK INFORMATYK NIE POTRZEBNA JEST MATEMATYKA ORAZ FIZYKA. Czystym zakłamaniem i powtarzaniem kretynizmów po kimś jest stwierdzenie że na przykład do programowania w technikum jest potrzeba nie wiadomo jaka matematyka oraz fizyka! Wszystkie przedmioty zawodowe oraz test zawodowy można zaliczyć na oceny bardzo dobre bez dużej wiedzy z matematyki.

3. To prawda że na tym profilu teoretycznie i za pamięć sobie to słowo jest teoretycznie matematyka rozszerzona ale należy pamięć że stopień rozszerzony robi się dla uczniów którzy chcą podbić do roz. matury z matematyki a takich zazwyczaj nie ma zbyt dużo i inaczej pracuje się z osobami które chcą napisać maturę podstawową a inaczej rozszerzoną (Niektórzy w cale nie podchodzą do matury co jest dla mnie dziwne...)

4.Matematyka na bardzo poważnym poziomie pojawia się na studiach informatycznych a potrzebna jest w naprawdę nie wielu niezagadanych związanych z tym przedmiotem !

5. Matme która przydaje się dla przedmiotów zawodowych jest w większości banalna(Systemy liczbowe-SQL-proste obliczenia w exelu- trochę w multimediach i grafice)

6.Dlaczego nie wspomniałem o programowaniach ? Dlatego że programowania można uczyć w sposób matematyczny oraz poprzez składanie jakby kloców i drugi sposób jest znacznie łatwiejszy.

7.Pamiętaj że technikum to początek i w żadnej szkole nie nauczą Cię tego czego będziesz musiał nauczyć poprzez praktykę z Językami Linuxami skryptami bazami danych czy nawet składaniem komputerów!

8.Polski system nauczania to gówno poznajemy wiele nieprzydatnych rzeczy a na przedmiotach zawodowych bardzo często pojawiają się takie trywialne rzeczy jak Panel sterowania Windows czy budowa płyty głównej. Większość wiedzy i tak po technikum zdobędziesz poprzez ciągłą praktykę :)

notoacta250.png

Opublikowano

slawek po twojej wypowiedzi moge wywnioskowac ,ze mamtma, fizyka nie jest potrzebna? więc co mi tu ludzie pierdolą ze jest ;/

Opublikowano

slawek po twojej wypowiedzi moge wywnioskowac ,ze mamtma, fizyka nie jest potrzebna? więc co mi tu ludzie pierdolą ze jest ;/

Do informatyki nie jest, ale szkoła tego wymaga.

Na większości informatycznych technik jednak jest ta mata obowiązkowo rozszerzona i możesz nie zdać z klasy do klasy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...