Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Minecraft , problem z fps

flourek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

mam problem z fps w minecrafcie

Mam ich od 15 do 40 i nie wiem co sie dzieje ale spadaja mi do 10- 15.

Moze to wina tego ze mam 2 karty graficzne i mozliwe ze minecraft uzywa tej slabszej

Jezeli wiecie jak to zmienic czy cos to mozecie mi to napisac

Parametry laptopa :

Lenovo Z570

Procesor IntelCore i3

Ram :2 gb

Windows 7 64 bit

1 karta graficzna : Intel HD Graphics 3000

2 karta : NVIDIA GeForce GT 540M

Prosze o odpowiedz

Opublikowano

Problemem może być ta twoja karta graficzna, gdyż nie jest zbyt dobra.

Możesz zainstalować Optifine (może lekko pomóc):

http://www.optifine.net

A także wgrać sobie jakiś Texture Pack 16x16.

Pomogłem? Zawsze możesz wynagrodzić to opcją "lubie to" która jest na forum.

fiddlestick.png

Opublikowano

Ja po prawej stronie, na pasku zadań mam taką ikonkę. Wchodze w nią, wybieram "Konfiguruj przełączanie grafiki", ustawiam sobie, w których aplikacjach/programach ma być ta lepsza grafika - zmieniam na "Wysoka wydajność". Nie wiem, jak to u ciebie wygląda :x

Masz problem w sprawie Battlefielda Heroes ??? Pisz na PW

Jeśli pomogłem, nie zapomnij dać LIKE

BFH Polska ;)

Opublikowano

Masz zapewne hybryde gdzie jawa odpala sie na podstawowej karcie. Musisz wymusic w ustawieniach zeby jawa odpalala sie na karcie dostosowanej do wysokich wymogow grafiki.

Opublikowano

Hmm to tak kilka propozycji :) ~!

◘Instalacja starszej/nowszej javy
◘Aktualizacje sterownikow
◘Instalacja Servicepacków (czasem pomaga)
◘Optifine + Fps++ + Textury 16x16

Mam nadzieje że ci pomogłem

Odpowiadasz na mój post? użyj opcji ''zacytuj'' to nie takie trudne

;)

a ja na pewno odpowiem.

Opublikowano

Spełniasz wymagania microsoft (http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows7/products/system-requirements) - ale tylko podstawowe. Dla gier to ... musisz mieć więcej. Nie znam się na tym. Bynajmniej: Optifine, zmiana karty (PPM na pulpit->Właściwośći->Pogrzeb coś tam xD), niegranie na fullscreen, dokupić RAM (nie wiem, czy są dla laptopów... może się jakoś da?). Jeżeli bardzo, bardzo, bardzo, bardzo, bardzo, bardzo, bardzo chcesz grać, kup laptopa. Ja mam 20-30 fps i wytrzymuję to. Bynajmniej na granie na PvP nie jest to dobre...

Opublikowano

Panel sterowania Nvidia ---> Zarzadzanie ustawieniami 3D ----> Ustawienia Programu -----> dodaj sciezke do jawaw.exe -----> wybierz preferowany procesor graficzny ----> Procesor Nvidia o duzej wydajnosci ---> zapisz.

Jesli nadal nie wymusza wlaczenia mc na drugiej karcie dodaj tez w ten sam sposob minecraft.jar (chociaz to wydaje sie zbedne)

tak czy inaczej zobacz czy kontrolka drugiej karty sie zalaczyla po odpaleniu mc.

MOzna jeszcze pokombiowac z samymi ustawieniami karty bezposrednio pod sam program ale nie polecam jesli sie na tym nie znasz.

Nie znam serii hybryd Lenovo ale ten sposob powinien byc podobny do innych serii hybryd. Swoja droga hybryda to calkowita pomylka. Wiecej problemow niz zysku.

Opublikowano

Uruchamiaj mc przez program GameBooster 3. Dodatkowo w ustawianiach tego programu znajdziesz opcję "usprawnij" która zoptymalizuje ci system pod gry. U mnie pomogło na lagi, nie tylko w minecrafcie, ale także w kilku innych grach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...