Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[MEGA TUT] Quester - dodajemy zadania do gry

miko150

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Quester

Strona główna pluginu gdzie wszystko jest napisane: http://dev.bukkit.or...r-mods/quester/
Tutaj jest wyjaśnione jak zrobić questa: http://dev.bukkit.or...quest-examples/
Postaram się wyjaśnić wszystko

1 Tworzymy questa komenda /q create (nazwa)

2 Dodajemy tekst, który npc będzie mówił kiedy podejdzie się do niego np. /q desc set Witaj %p(domyślny nick gracza) potrzebuje twojej pomocy.
Aby dodać kolejny tekst wpisujemy
/q desc add (tekst)

3 Aby quest był wykonany tylko raz prze gracza wpisujemy /q condition add questnot (ip questa, który chcemy żeby było wykonane tylko raz) (id te same wpisujemy tu ) np. /q condition add quesnot 1 1 (id questa patrzymy wpisując/q list(id to ta cyfra w nawiasie kwadratowym przed nazwa questa)
Są tez inne możliwości

4 Teraz wpisujemy zadanie jakie ma wykonać nasz gracz /q objective add break 0(zero jest to domyślna liczba dla pierwszego zadania dla kolejnego będzie 1) (ip bloku) (ilość) (czym) np. /q objective add break 0 17 1 0
W tym wypadku chcemy aby gracz zniszczył jedno drewno ręką . Jest wiele innych celów: questahttp://dev.bukkit.or...tives/#w-action Aby dodać opis do tego zadania wpisujemy /q objective desc add 0 (dla pierwszego "0" zadania a dla drugiego "1")
Jeszcze trzeba zrobić aby pierwsze zadanie zostało zrobione jako pierwsze a nie odwrotnie /q objective prereq add 1 0

5 Aby nasz gracz wrócił po nagrode skad ją otrzymal wpisujemy, później wpisujemy tekst jaki powie i chcemy żeby było to powiedziane na końcu
/q obejctive add npc (ip npc sprawdzamy /npc list) true
/q objective desc add 2 Wróć do ratusza po swoją nagrodę .
/q objective prereq add 2 1

6 Aby quest był realistyczny sprawimy że gracz po umarciu traci ten quest /q flag add deathcancel

7 Wreszcie nasz gracz otrzyma nagrodę /q event add -3 (jest domyślny dla ukończonego zadania ) np. iteam (ip przedmiotu) (ilość) jest wiele innych nagród np teleportacja w jakieś miejsce albo komenda wykonywana przez npc wszystko jest tu
Aby Npc powiedział coś po otrzymaniu nagrody wpisujemy msg tell tekst (nie wpisujemy tylko "/" on jest automatycznie dodawany )

8 Po wykonaniu questa wpisujemy /q toggle i zrobione
TRZEBA PAMIĘTAĆ ABY Z POWROTEM ZMIENIAĆ LUB USUWAĆ COŚ W QUESCIE TRZEBA PONOWNIE TO WPISAĆ

Dodawanie questa do Npc

1 Tworzymy konto do którego dopiszemy questy /q holder create nazwa aby usunąć holdera wpisujemy /q holder delete

2 Wybieramy naszego holdera /q holder select ip holdera ( /q holder list )

3 Dołączamy questy do holdera /q holder add ip questa ( /q list)
4 Później tworzymy npc i wpisujemy /trait quester.
5 Dodajemy konto (holdera) do NPC. Aby to zrobic wybieramy blaze rod i klikamy PPM na NPC

llicze na usunięcie mi pare % :)

Zakaz kopiowania !

By: YoMadaFaka / miko150

Opublikowano

to ma być MEGA TUT nie opisałeś w nim dosłownie niczego :/ jedyne co zrobiles to kolejne kroki zrobienia badziewnego zadania :/

ale gdybyś sie wysilił opisal wszystkie flagi pkt za questy eventy to mozna by bylo ten temat nazwac tutorialem narazie to jest nic...

Opublikowano

Jest to tutorial ...

Omg jak nie wiesz co to znaczy to się nie udzielaj przecież opisałem co i jak i jak dodawać i usuwać więc jak szukasz tematu do nabijania postów to nie tutaj :)

Opublikowano

I właśnie tego szukałem dobre :)

373_sygnatura.jpg

To nie sprawiedliwe człowiek pisze nabija posty w nie związanym temacie i dostaje warna -5 w plecy :/

A ja się tak bardzo staram z 91/100 ostrzeżeń z 2013-07-26 11:15 xD

Opublikowano

Bardzo przepraszam ale to jest tutorial a nie mega tutorial. Mega tutorial dotyczy większej ilości rzeczy, podam Ci na przykładzie mojego poradnika:

W moim poradniku jest wiele rzeczy: organizacja bazy, komendy, obowiązki członka frakcji itd. i to jest mega tutorial.

Byłby to tutorial gdyby miał opisaną jedną rzecz, czyli np. tylko komendy.

Miałem ten sam problem, tylko ja napisałem "tutorial" zamiast "mega tutorial"

Naj­lep­szym środ­kiem prze­ciw pra­wu jest bezczelność.

Opublikowano

zaczynasz mnie wkur* plugin oferuje 16 eventow 23 cele 6 wymagań 6 flag a gdzie ty to opisałeś bo jakos ni mogę znaleźć ??

Jest to tutorial ...

Omg jak nie wiesz co to znaczy to się nie udzielaj przecież opisałem
co i jak i jak dodawać i usuwać więc jak szukasz tematu do nabijania
postów to nie tutaj :)

mial to byc [Mega TUT]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...