Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Niemieckie niszczyciele czołgów i francuska artyleria

ktosiek7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka, chciałbym spytać o weakspoty w niemieckich TD.

Potrzebne mi info o StuG III i Hetzer. Wygląda to tak:

Jadę Coventerem przez miasto. W pewnym momencie dostałem HE po gąskach, co spowodowało ich zerwanie, i zauważyłem na drugim końcu alei StuGa III z 2% HP. Nawet moje stockowe działo dałoby radę zdjąć go jednym strzałem. Problem był jeden: o objechaniu go nie było mowy (zerwane gąski), a podbrzusze nie chciało wpuścić pocisku i zostałem, brzydko mówiąc, rozje*any. Jest jakieś miejsce w StuGu, które przeoczyłem, a nie jest ani pochyłe, ani dobrze opancerzone? Widziałem już tę płytę z boku, ale ona jakoś nie chce współpracować.

Hetzer z kolei to przeszkoda dla mojego Cruisera IV, którym uwielbiam się bawić. Jechałem na Ruinbergu w pobliżu głównego placu (tego, który jest do przejęcia na spotkaniówce). Zobaczyłem, że sojusznicy mocują się z dwoma czołgami wroga, jakimśtam IV tierowcem (bodajże AMX40) i właśnie Hetzerem. Trochę na głupiego wyjechałem zza budynku i zacząłem atakowanie Niemca.

Tutaj nie skończyło się moim zniszczeniem, ale i tak miałem więcej szczęścia niż rozumu. Wrogiem zainteresował się B1 i wpieprzył mu pocisk w tył, przy tym go nie niszcząc. W zasadzie dostałem fraga tylko dlatego, że Hetzer był podobnym głupkiem (lub Rosjaninem...) i nawet nie drgnął. Zajechałem go i strzeliłem w bok niszcząc wroga. Chciałbym tym czołgiem uniknąć takich sytuacji i na przyszłość wiedzieć gdzie strzelać, żeby nie narażać się głupio na ostrzał i strzelać z bezpiecznego miejsca.

Korzystając z okazji, spytam o francuską artylerię:

Czy III tier, to jest Lorr.39LAM, radzi sobie lepiej niż BS? Chciałbym pójść w szybkostrzelną artylerię, ale BS to jakaś porażka ;_;

Opublikowano

W hetzerze wszystko wchodzi w "dolną płytę" i wizjer po prawej stronie (od strony hetzera po lewej). a StuG w dolną płytę masz szanse na podpalenie. Jeśli chodzi o szybkie SPG to na IV tierze wymiata M7 Priest, bodajże 7,5sek, a tak to Ruskie, ew. francuzy, ale nie licz na mniej niż 10 sek przeładowania na wyższych tierach (na obecnym 8 przy ok 2 strzałach na min...). Swoją drogą moim zdaniem nie opłaca się iść teraz w SPG, bo w nast. patch'u 0.8.6 spg dostaje potężnego nerfa do celności (zapewne z powodu skarg "pomidorków", które nie umieją się schować -.- ) i teraz chociażby najcelniejsze działo w GW Panterce z 0,43/100m dostanie bodajże 0,7x/100m, czyli przy strzelaniu na dużych mapkach (+700m) ustrzelenie chociażby wrogiej spg będzie graniczyło z cudem (weź traf w coś, jak pocisk może Ci zlecieć o blisko 5m w którąś ze stron? )

Opublikowano

W Hetzera albo wal w dolą płytę albo w wizjer po prawej stronie kadłuba. W StuGa wal we włazy na górze.
Jeżeli chcesz szybkostrzelne arty, to France. Później bardzo przyjemne. BatChat T8 (po patchu T9) ma 4 strzały w magazynku.

Na T4 jako spammerzy to tylko M7 Priest i AMX 105AM. M7 mi się super grało - arta strzelająca co 7sec - miodzio.

Opublikowano

Wszystkie czołgi mają bardzo podobne weakspoty. Przeważnie jest to:

- dolna płyta (szczególnie w TD'kach),

- właz na wieży,

- karabinki/włazy na kadłubie,

- miejsce pomiędzy gąskami, a kadłubem,

- obok jarzma działa (tylko w niektórych).

Opublikowano

Odpowiadajac na koncowke twojego pytania. Zachecony prom. na franc. arte 105 leFH18B2 (IV t) zakupilem to cos. Moje doswiadczenie w artach jest w miare dobre, aczkolwiek nie w francuzach. I tu oczekiwalem podbnych zachowan wiedza, ze co nacja/model ma swoje plusy i minusy, ale to co wyczynia ta arta ,to totalna pomylka. Rozrzut jak jasna cholera, czeste odbicia, bardzo czesto zjada HP tylko za 5-10% (wiem, ze z KV 1S raczej trudno, no ale Churlawa lub KW1?)... rozegralem tym czyms 30 bitew i wszystkie przegrane. Mam nadzieje, ze inne arty made in france sa znacznie lesze, bo dla przykladu moim Grillkiem (grajac na przemian raz jednym, raz drugim) zagralem 15 i 12 bitew wygranych. Pech ?

P.S.

Wszedzie zaloga na 100%

test

Opublikowano

Odpowiadajac na koncowke twojego pytania. Zachecony prom. na franc. arte 105 leFH18B2 (IV t) zakupilem to cos. Moje doswiadczenie w artach jest w miare dobre, aczkolwiek nie w francuzach. I tu oczekiwalem podbnych zachowan wiedza, ze co nacja/model ma swoje plusy i minusy, ale to co wyczynia ta arta ,to totalna pomylka. Rozrzut jak jasna cholera, czeste odbicia, bardzo czesto zjada HP tylko za 5-10% (wiem, ze z KV 1S raczej trudno, no ale Churlawa lub KW1?)... rozegralem tym czyms 30 bitew i wszystkie przegrane. Mam nadzieje, ze inne arty made in france sa znacznie lesze, bo dla przykladu moim Grillkiem (grajac na przemian raz jednym, raz drugim) zagralem 15 i 12 bitew wygranych. Pech ?

P.S.

Wszedzie zaloga na 100%

Do tego francuza premium, trzeba mieć 100% załogę i all bajerki. Inaczej nie ujdzie gra. Potem jest zarąbisty. Owszem, raz za 30, raz za 300 ale co 8s ! Bardzo fajny fun jest :) Też na początku się zraziłem, ale teraz to naprawdę sama radość.

Opublikowano

@up. Ja wszystko rozumiem, nawet strzaly za 0, maly dmg ( choc widze, ze wale we wlaz KW1) wszystko, ale przepi... 30 ( no dobra, dokladnie 29) bitew praktycznie pod rzad (jak wspomnialem w miedzyczasie gralem Grilkiem) ?

Malo tego, wyczytalem na of. forum, ze potrafi zdjac IV t. na strzala. Mnie przez 29 bitew sie nie przydarzylo :(

A nie naleze do ludzi, ktorzy marnuja okazje ;)

Moze, to "wada" franc. art? Jak wspomnialem wyzej, jest to moje pierwsze dzialo made in france :)

test

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...