Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

YouTube - muzyka i jej prawa autorskie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałbym się zapytać czy ktoś się zna na prawach muzyki w serwisie YouTube? Chodzi mi dokładniej o wykorzystanie krótkiego urywku muzyki do swojego filmu bez zapytania uprzednio jego autora. Szperałem w necie i szczerze mówiąc znalazłem tylko takie mity, jak : "Można użyć muzyki, ale jeżeli nie przekracza więcej niż 20 sekund", inni mówili że do 30s. Więc jak to jest?

Jeżeli ktoś się zna na tym - proszę o wypowiedź

Pozdrawiam.

I hope life teach you good... I hope...

Opublikowano

Jeśli masz prawo do wykorzystania w swoim filmie określonych materiałów chronionych prawem autorskim, prześlij ich właścicielowi tytuł filmu oraz jego URL w YouTube, by uniknąć usunięcia takich treści przez pomyłkę. Zanim wykorzystasz materiały chronione prawem autorskim w swoim filmie, musisz uzyskać na to pozwolenie od autora. YouTube nie może ci w tym pomóc. Nie możesz skorzystać nawet z 10 sekund piosenki jeśli nie masz pozwolenia od autora. :)

Kocham kino akcji na forum. 

Opublikowano

30sekund to jest maxymalna granica ( np do intro itd...)

@up

gowno wiesz wiec sie nie wypowiadaj

Opublikowano

30sekund to jest maxymalna granica ( np do intro itd...)

@up

gowno wiesz wiec sie nie wypowiadaj

To radzę poczytać o tym co napisałam w ''Najczęściej zadawane pytania - YouTube'' jeśli się nie znasz na prawach autorskich to może twoim zdaniem można sobie wziąć pół obrazka bez zgody autora i go wykorzystać? Trzeba mieć pozwolenie.

Opublikowano

To radzę poczytać o tym co napisałam w ''Najczęściej zadawane pytania - YouTube'' jeśli się nie znasz na prawach autorskich to może twoim zdaniem można sobie wziąć pół obrazka bez zgody autora i go wykorzystać? Trzeba mieć pozwolenie.

Bys miała kontakt chociaż jaki kolwiek z partnerstwami itd na youtube to byś dziecko drogie wiedziała, że można wykorzystywać utwory do Intro czy Outro kanału nie potrzebna jest zadna zgoda, tylko tak jak pisze... max 30sekund

Opublikowano

Bys miała kontakt chociaż jaki kolwiek z partnerstwami itd na youtube to byś dziecko drogie wiedziała, że można wykorzystywać utwory do Intro czy Outro kanału nie potrzebna jest zadna zgoda, tylko tak jak pisze... max 30sekund

tak tak ty masz kontakty nawet z tuskiem

glupi bachor minecrafta

@ bez zgody autora nie możesz nawet 1 sec utworu uzyc

Opublikowano

W takim razie jesteś mądrzejszy od tego kto pisał wszystkie prawa i tak dalej:

Art. 29. Prawo cytatu

1. Wolno przytaczać w utworach

stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub

drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą

krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.

2. Wolno w celach dydaktycznych i naukowych zamieszczać

rozpowszechnione drobne utwory lub fragmenty większych utworów w

podręcznikach i wypisach.

Czyli można tak robić tylko do celów dydaktycznych albo uzasadnionych analizą krytyczną, nauczaniem bądź prawami gatunku twórczości. Poczytaj trochę o prawie a potem wypowiadaj się i wkręcaj komuś kit, że możesz użyć 30 sekund a np. 32 już nie możesz. Zresztą kto by to sprawdzał? Jeśli ktoś uważa, że narusza prawa autorskie filmik zostaje usunięty i sprawdzony. :)

Opublikowano

Ciekawe, że w swoim każdym filmie mam intro z komercyjną muzyką i nie mam roszczeń. Ba.. mam włączoną monetyzację mądrale.

Nie boję się wyrazić własnego zdania. Nikt i nic jego nie zmieni.

Opublikowano

W takim razie jesteś mądrzejszy od tego kto pisał wszystkie prawa i tak dalej:

Art. 29. Prawo cytatu

1. Wolno przytaczać w utworach

stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub

drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą

krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.

2. Wolno w celach dydaktycznych i naukowych zamieszczać

rozpowszechnione drobne utwory lub fragmenty większych utworów w

podręcznikach i wypisach.

Czyli można tak robić tylko do celów dydaktycznych albo uzasadnionych analizą krytyczną, nauczaniem bądź prawami gatunku twórczości. Poczytaj trochę o prawie a potem wypowiadaj się i wkręcaj komuś kit, że możesz użyć 30 sekund a np. 32 już nie możesz. Zresztą kto by to sprawdzał? Jeśli ktoś uważa, że narusza prawa autorskie filmik zostaje usunięty i sprawdzony. :)

Ty i twoje pierdolenie, poczytaj troche o prawach youtube oraz regulamin i regulaminy partnerskie itd pozniej sie wypowiadaj

Opublikowano

Możesz wykorzystać każdą do 30sec... MAX !

chyba, że autor objął prawami autorskimi to wtedy nie.

o.O każdy utwór jest objęty prawami autorskimi

Opublikowano

Żeby dodać jakiś podkład muzyczny do swojej pracy musisz mieć na to zgodę autora choć większość wykonawców pozwala na to i nic nie ma przeciwko wykorzystywaniu ich utworów.

Najprostszym sposobem jest po prostu wrzucenie gotowego filmiku i potem sprawdzenie zakładki "menadżer filmów" na youtube, tam Cie poinformują czy nie został on zablokowany.

Najczęstszy komunikat to - "Twoj film może zawierać muzykę, która jest własnością strony trzeciej. Twój film jest zablokowany w niektórych krajach"
Mam nadzieję że pomogłem, pozdrawiam Miller

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...