Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy Komputer za 170zł!

CODER_BEST

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Może niektórych to zainteresuje.... Składacie komputery za duże pieniądze, które nie zawsze muszę służyć do grania a może chcecie tylko przeglądać internet i od czasu do czasu napisać coś w Wordzie. Oczywiście można na nim grać co zaprezentowałem w filmiku :D ale BF3 nie odpalicie :P

No więc oto komputer, który sam zakupiłem

Jest to Raspberry Pi model B (512MB RAM, procek 700Mhz (można podkręcić) )

Działa pod linuxem więc sporo rzeczy tylko w terminalu, wszelka instalacja gier czy programów.

Zapraszam do Dyskusji :D

PS: Instalacja programów to nie kliknięcie na ikonkę lecz kilka chwil w termianalu.

PS2:Quake3 instalował się około 3h :P

@edit:

Tak prezentuje się on u mnie w tym momencie

66598625009fc7a7a639dd05e732486b141.101.89.400d.jpgUpload with http://Wrzucajtu.pl

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

To już kupę czasu na rynku jest :P.

Niby wszystko OK, tylko ciężko ze złączami, pod Media Center to z tym nie za bardzo, raczej w biurze bym to widział, bo prądu nie żre, jedynie pamięć mocno ograniczona.

Opublikowano

Czytałem o tym, z tego co wiem to ma to służyć do powrotu do starych czasów jak "nasi rodzicie" na takich komputerach sie uczyli programować. :P

Opublikowano

Tak jest to już lekko ponad rok tylko w tym momencie jest to dostępne od ręki a na początku ludzie czekali na swoją sztukę nawet po kilka miesięcy :) Ja czekałem niecałe 24h :D

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Czytałem o tym, z tego co wiem to ma to służyć do powrotu do starych czasów jak "nasi rodzicie" na takich komputerach sie uczyli programować.

Uczyli się programować? To chyba jak ktoś szedł na taki kierunek :D

Poza tym kiedyś taki komputer (np. w latach 80) zajmowałby o ogrom więcej miejsca.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Dziwne, pierwszy raz takie coś widzę, miałem świadomość, że takie ustrojstwa prędzej czy pozniej powstana, ale to mnie zdziwilo oO

taka sugestia co do filmiku, za głośno dajesz podkład muzyczny i czasem cie zagłusza :)

Opublikowano

W niektórych momentach wiem ale było to celowe :D

@brauszu_ W czasach 1990 około... komputery to np. Atari i tak dalej były one w sumie wielkości dużego laptopa oczywiście nie takie cienki.... A podzespoły ?? mizerne po parę KB pamięci RAM.... Dyski po parę MB gdzie teraz mamy je w TB :P procki? 200Mhz a nawet mniej :)

To cudo mniejsze niż karta kredytowa ma jak już napisałem 512MB RAM'u procek fabrycznie 700 można podkręcić do około 1000Mhz.

@edit:

Atari Falcon 14MB RAM'u Procek 16Mhzimages?q=tbn:ANd9GcQ3ETXMkVgG2ONJVgqdiPp76TzZ47601cLWKxlgLRTtISNQPeJS5Q

Raspberry Pi 512MB Ram'u procek 700Mhz - 1000Mhz image.jpg

To tak dla porównania :D

Opublikowano

ja bytm teraz zmontował jakieś chłodzenie pasywne oparte na 1 heatpipe i małym radiatorku, i jakąś obudowę typu 15x15cm, żeby pomieścić tam wszystko razem z dyskiem, a radiator od chłodzenia cpu mógłby wystawać nieco poza obudowę, bo to by poprawiło chłodzenie.

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Opublikowano

Można dokupić radiator na CPU :) Ale teraz trzyma się w okolicach 40stopni więc na razie nie potrzeba :) I wiatraczek trochę chłodzi...

A wsadzanie wszystkiego w jedną obudowę nie ma sensu, bo to jest idea tego komputerka że jest on mały a nie chce z niego robić drugiego PC, którego nie mogę nigdzie zabrać bo jest za wielki :P

Opublikowano

10cm miedzianego heatpipea kosztuje 8.99zł, a niklowanego 11.99zł (6mm), wyginać je można dowolnie według uznania, jak się ostatnio bawię heatpipe i radiatokami, zrobiłem ostatnio chłodzenie do GPU, po którym temp spadły z 67s do max 43s.

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Opublikowano

A powiedz mi jakby tam wgrać win xp to takie malutkie pudełeczko się w ogóle odpali? Czy tylko Linuxa uciągnie? Bo zastanawiam się żeby takie coś kupić i bota puścić

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Opublikowano

To ma procesor ARM czyli taki jak w telefonie więc muszą być pod niego specjalne sterowniki. Więc nie wiem nie szukałem XP bo na takie coś co ma spełniać rolę serwera czy czego kolwiek innego najlepszy będzie linux z racji o wiele większych możliwości w tym dziale (serwery jakieś usługi i tak dalej ) niż Windows :D

No ale można i normalnie używć. Można wgrać Android'a i zrobić sobie tablet :D

Poszukaj czy XP da się wgrać.

Opublikowano

Można wgrać androida, wtedy by ładnie to wyglądało, jakby co, to mam linki do prawie wszystkich wersji andka. Wtedy np zamiast dysku na usb jakiegoś małego pendrivea i akumulator, który by się ładowało (na allegro takie co by wytrzymały z 30 min pracy są po 10zł, a zrobić przejście zasilania ze styków akumulatora do wejścia na ładowarkę to nie problem.

25hmxok.png

Opublikowano

Można wgrać androida, wtedy by ładnie to wyglądało, jakby co, to mam linki do prawie wszystkich wersji andka.

Android to jest tak zasobożerny i wolny system...

Opublikowano

Pare pytanek dotyczacych tego cudenka :

- Da sie wymienic procek / dolozyc ram ?

- Wgrac debiana ? ( a co do interfejsu to gnome - jakos tak )

- Zwiekszyc zasilanie ?

- WiFi ?

- Nie przegrzeje sie ? ( chcialbym z takiego czegos zrobic prosty hosting pod moja stronke i ts3 )

I jak cos mc na Pi jest chyba do programowania a nie do normalnej gry.

Android to jest tak zasobożerny i wolny system...

Wolny nie jest... ( ale zasobozerny tak )

Na ARM nie da się wgrać Windowsa (inna architektura rdzenia) :).

Kolejny plus linuxa ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...