Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ex_interp

KosiKledki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od pewnego czasu nurtuje mnie mnie interp mianowicie mógłby mi ktoś wytlumaczyć jaka jest róznica między intepem 0.01 0.1? A jaka jest róznica między 0,1 gdzie ex_interp forced up to 9 msec a 0.3333 gdzie ex_interp forced up to 100 msec. To zmienia klatki gracza, którego bije przez co łatwiej jest go trafić czy to działa na mnie i mnie nie mogą trafic? Proszę nie wklejajcie tych tematów z googla bo tyle sam umiem znajść. Z góry dziękuje za odp ;)

Opublikowano

Interp - interpolacja - jest to jakby aproksymacja funkcji, która najlepiej odwzorowuje zachowanie obiektu
w polskim języku: czym dłuższy interp tzn większy - tym więcej klatek jest obliczanych na komputerze klienta, a nie branych bezpośrednio z ramek przesyłanych przez serwer.

Przykład z życia wzięty:

Widziałeś kiedyś, że ktoś w kogoś trafił koło głowy ;]? To jest wina złego interpu, czyli powyżej +/- 0.05

Opublikowano

Czyli interp działa na gracza, którego biję. A wytłumaczysz czym rózni się 0,1 gdzie pojawia się to ex_interp forteced up to 9 msec a 0.3333 gdzie pojawia się ex_interp forteced up to 9 msec ? Co się wtedy dzieje? Gdzie lepiej gdzie gorzej trafic? ;d

Opublikowano

Interp działa na gracza, który go ustawia.

Co to tych pojawień się tych informacji nie bardzo czaję o co z nimi chodzi.

Ale bardziej szczegółowo mówiąc:

Gracz w CS'ie jest trójwymiarowym modelem. Na niego są nałożone takie "kwadraciki", które są zwane hitboxami. Hitboxy nie muszą przylegać do nas w 100%, czyli np. hitbox odpowiadający za głowę, nie musi być na tym miejscu. Im mniejszy interp, tym bardziej kwadraciki są na swoich miejscach. Czyli, jeśli mamy np. 0.01 strzelając w głowę, strzelimy head'a. Jeśli wartość jest coraz większa, hitboxy przesuwają się.

Dajmy mamy przeciwnika, ma on ustawiony interp 0.1.

Strzelanie centralnie w głowę nie da nam żadnego efektu, lecz koło głowy da nam rezultat zabicia strzałem w głowę.

Tutaj masz filmik, na którym jest ukazany gracz z interpem 0.1(biegnący w oddali) oraz osoba strzelająca.

Mam nadzieję, że mnie zrozumiesz ^^.

@edit

Zapomniałem napisać. Wydaję mi się, że od interpu zależy częstość odświeżania hitboxów na modelu, lecz tego nie jestem pewien. Jeśli gadam głupoty proszę o poprawienie ^^.

Opublikowano

Jezeli wartość jest coraz wieksza hitboxy przesuwają się. Większa tzn np 0,06? Amm czyli lepiej grac na interpie 0,06 co jest niedozwolone, bo mamy większa szansę na trafienie head'a? :D A jaki mieć interp, zeby nie miec glowy? ;o

Opublikowano

Nie mieć głowy to jest pojęcie względne. Ona ZAWSZE będzie. Hitboxowa głowa będzie przesunięta, niż ta głowa "modelowa". Mając interp np. 0.1 głowa nie będzie się znajdować na modelu głowy, lecz koło niego. Nie da się ustawić, aby całkowicie nie można było trafić głowy :P.

Opublikowano

Zależy pod jakim względem.

Jeśli nie chcesz być wyzywany od botów, bezgłowiów, noobów i chcesz czystą i uczciwą grę 0.01-0.05. Jeśli chcesz, żeby po strzeleniu w model głowy nie trafił(lecz pamiętaj, że przy trafieniu jak trafi KOŁO głowy to będzie head) 0.1, lecz teraz większość serwerów samodzielnie wymusza rate(w tym interp).

Osobiście zawsze grałem i będę grał na 0.01 :P.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...