Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Oblicz sam ile osób wejdzie na twój serwer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak widać wiele osób piszę ile będzie online na danym komputerze serwerze.

Postanowiłem opisać tak +/- ile to będzie.

Procesor:

2x2.66Ghz+

Wystarczy w zupełności

Pamięć Ram

+/- 1GB na 1CH

Łącze:

Download

1-2 Mbps+

Upload ( Jest to Bardzo ważne)

z moich obserwacji wynika ze na 1024kbps Uploadu czyli 1MB/s wejdzie 90-110 Osób bez Lagów

Czyli jak na Speedtest pokaże nam np 0,3 Mbps to mamy 300kbps na 300kbps wejdzie ok 30-40 osób

Dysk

Ważne aby był Sata II/III

Najważniejsze w serwerach jest łącze a dokładnie Wysyłanie (UPLOAD)

Dedyk

4xRdzenie

8Gb ramu

100mbps

+/- 1200 Online

Nie patrzcie się na porty 1gbps bo są one tylko z Internetu do Serwera czyli sam Download serwera taki mały pic a Upload na dedykach mamy zawszę 100mbps albo wiecej ale to juz musi dokładnie pisać

Napisałem temat bo w Głównym temacie widziałem różne bajki jakie pisali co do Ilości Online

Teraz wystarczy Kalkulator i każdy wie.

Wiem kto jest swój, a kto zwykły pedał
Intel Xeon E5 1650 v2 16GB Ram 1 TB SSD 2x D500 3GB

Opublikowano

Można by takie coś podpiąć,bo każdy wtedy wiedziałby ilu graczy w stanie jest uciągnąć jego sprzęt :) Obyło by się bez spamu w temacie "Ile Osób Uciągnie Mój Komputer/Dedyk" :)
Mnie osobiście się przyda i zostawiam Like :)

2262874723.png

Opublikowano

Wpływ na to ile ludzi wejdzie ma także to czy jest to komputer Stacjonarny czy Serwer Dedykowana, oraz rodzaj ram (DDR2 lub DDR3).

Dedyk jest 10 razy lepszy od komputera więc byś musiał zrobić do tego inne obliczenia.

06335296784396897220.png

Opublikowano

@Up ma racje.

Troszkę źle porównałeś.

Powiedzmy 512 RAMu na kompie udźwignie Ci... garstkę osób.

Natomiast 512 RAMu na dedyku = 5x więcej graczy online.

Zupełnie inaczej ma się komputer stacjonarny/laptop pod względem RAM'u do dedyka, ew. VPS.

727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

Jak dla mnie to w ogole calkiem inaczej nie wiemy ile dana osoba zuzyje mocy wszystkie czynniki na to wplywaja, lokacja (ping), dostawca internetu, ping internetu, dane na serwerze. Dotego jesli mamy lepszy hosting a mamy zapisywane rekordy, najlatwiejsza metoda jest poprostu sprawdzanie ilosci graczy potem sprawdzanie ilosci zuzycia serwera, potem pozostalosc. Jak bedziemy mieli wynik dzielimy to przez ilosc osob na serwerze i nam wychodzi zuzycie 1 osoby.

table_name,9,10,11 from information_schema.tables

Opublikowano

Ważne aby był Sata II/III

Haha, co to za porównanie? Mam stary SSD na sata 2 (285/250MB/s) i nowy HDD na sata 3 (150/100MB/s), powiedz mi, który jest lepszy na serwer?

9.png

userbarwb.png
Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

Haha, co to za porównanie? Mam stary SSD na sata 2 (285/250MB/s) i nowy HDD na sata 3 (150/100MB/s), powiedz mi, który jest lepszy na serwer?

Pytanie retoryczne,sata 2

22731530111406977812.jpg

Opublikowano

Jak dla mnie ten temat to jeden wielki... niewypał. Tak jak już Hasumi napisał na to ilu graczy wejdzie na serwer ma wpływ bardzo dużo czynników. Zaczynając od łącza, ważny jest hosting - UPC w Polsce ma najlepszą opinie - czemu? Ping praktycznie rzadko kiedy wzrasta powyżej 50 (przy łączu +10 MB/Sek). Ważne jest to, czy mówimy o dedyku czy o Hamachi - w przypadku tego drugiego ważna jest ilość procesów odpalonych na jednostce. Piszesz 4 rdzenie procka... czyli nie ma znaczenia jaki to typ? :D I dysk... skoro Metin2 jest oparty głównie o bazę danych (z nią ma najwięcej wymiany danych) to jasne że wybieramy dysk szybszy czyli SSD.

Czynniki najważniejsze (moim zdaniem):

Ilość questów.

Ilość aktywnym w danym momencie questów typu dungeon.

Ilość użytych timerów i Loop_timer.

Obciążenie bazy danych.

Optymalność Clienta i plików serwerowych.

Obciążenie serwera logami/błedami na serwerze. Jak masz zbugowane questy/wpisy to nawet 500GB zniknie w 24h.

Wniosek: Nie ma wzoru, sposobu na wyliczenie ilości osób, które utrzyma serwer/PC.

Opublikowano

Client działa na komputerze nie serwerze, lol.

Brawo, tylko jeśli jest błąd po stronie serwera/questa, to można przez clienta wywalać GAME do góry bajtami. Przez to GAME generuje błędy. Przykład? Pet System z epvp + skill przywołania konia.

Poza tym temat nie dotyczy tylko serwerów dedyk ale też hamachi - Client ze złą struktura wyciągający RAM z PC na którym stoi serwer to chyba tez nie jest sprzyjający czynnik?

Opublikowano

@Up ma racje.

Troszkę źle porównałeś.

Powiedzmy 512 RAMu na kompie udźwignie Ci... garstkę osób.

Natomiast 512 RAMu na dedyku = 5x więcej graczy online.

Zupełnie inaczej ma się komputer stacjonarny/laptop pod względem RAM'u do dedyka, ew. VPS.

Zacznijmy od tego, że nie opłaca się robić serwera 512MB, gdyż będą lagi na serwie(chyba, że to OSS bez Hamachi)

Opublikowano

No ale to nie jest błąd clientside tylko serverside jak już sam napisałeś "błąd po stronie serwera". A co do tego drugiego to o czym ty do mnie piszesz? xD Przecież za działanie clienta odpowiada local, a nie serwer czyli np. mój komputer, więc jak może client "wyciągać" ram z serwera? Fajny bajer jeżeli mogę sobie brać pamięć z serwera oddalonego odemnie o setki, a może nawet i tysiące kilometrów. Ewidentnie widać, że chuja wiesz i piszesz to aby wyglądało na mądre, lol.

We wspomnianym wcześniej pet systemie, mimo iż błąd leży po stronie serwera (quest), to właśnie jeden przycisk z cliencie powodował wykrzaczenie się GAME. Jasne, że masz rację pisząc, ze wina serwera, a nie clienta, lecz dla mnie jedno z drugim chodzi w parze.

No jeśli Ty jako lokal Hamachi masz PC oddalony od siebie o setki Km to pozdro. Mam na myśli clienta odpalonego na PC gdzie znajdują się pliki (tak, wiele osób tak robi...).

Poza tym temat nie dotyczy tylko serwerów dedyk ale też hamachi - Client ze złą struktura wyciągający RAM z PC na którym stoi serwer to chyba tez nie jest sprzyjający czynnik?

Opublikowano

Brawo, tylko jeśli jest błąd po stronie serwera/questa, to można przez clienta wywalać GAME do góry bajtami. Przez to GAME generuje błędy. Przykład? Pet System z epvp + skill przywołania konia.

Zacznę od penwego gifa.

ibnSNQiNNEcQ7T.gif

A teraz przejdę do analizy twojego postu. Jeśli błąd leży po stronie questa, to wina tylko i wyłącznie kretyna, który nie potrafi pisać questów. A jeśli w określonych okolicznościach game się wyłącza, bądź przestaje działać jak powienien, to oznacza to ni mniej ni więcej, niż niezałataną podatnośc w pliku GAME. Poza tym, prosiłbym o doprecyzowanie znaczenia "wywalania GAME do góry bajtami", bo z takim stwierdzeniem spotykam się pierwszy raz.

Odnosnie tego wyciągania RAMu z serwera, to już dawno się tak nie uśmiałem. Jeśli przy wykonywaniu jakiegoś questa bądź funkcji questowej serwer zaczyna się przysłowiowo "dławić", czyli spada jego wydajnosć, pojawiają się lagi, to oznacza, że quest lub dana funkcja jest totalnie niezoptymalizowana i wina leży wyłącznie po stronie osoby, która takową funkcję lub questa pisała. Reasumując, wszystkie negatywne czynniki, o których napisałeś, to wyłącznie wina ekipy zarządzającej serwerem, a nie graczy.

We wspomnianym wcześniej pet systemie, mimo iż błąd leży po stronie serwera (quest), to właśnie jeden przycisk z cliencie powodował wykrzaczenie się GAME. Jasne, że masz rację pisząc, ze wina serwera, a nie clienta, lecz dla mnie jedno z drugim chodzi w parze.

No jeśli Ty jako lokal Hamachi masz PC oddalony od siebie o setki Km to pozdro. Mam na myśli clienta odpalonego na PC gdzie znajdują się pliki (tak, wiele osób tak robi...).

To, że po wykonaniu poprawnej komendy po stronie klienta krzaczy sie serwer oznacza bład serwera i tylko serwera.

Odpalanie clienta na tym smamym komputerze, co serwer to tylko i wyłącznie dławienie zasobów. Chociaż z drugiej strony, przy odpowiednim sprzęcie i ustawieniach maszyny wirtualnej praktycznie tego nie czuć. No chyba, że ktoś serwer odpala mając 1rdzieniowy proc i 512MB RAMu.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

A teraz przejdę do analizy twojego postu. Jeśli błąd leży po stronie questa, to wina tylko i wyłącznie kretyna, który nie potrafi pisać questów. A jeśli w określonych okolicznościach game się wyłącza, bądź przestaje działać jak powienien, to oznacza to ni mniej ni więcej, niż niezałataną podatnośc w pliku GAME. Poza tym, prosiłbym o doprecyzowanie znaczenia "wywalania GAME do góry bajtami", bo z takim stwierdzeniem spotykam się pierwszy raz.

Odnosnie tego wyciągania RAMu z serwera, to już dawno się tak nie uśmiałem. Jeśli przy wykonywaniu jakiegoś questa bądź funkcji questowej serwer zaczyna się przysłowiowo "dławić", czyli spada jego wydajnosć, pojawiają się lagi, to oznacza, że quest lub dana funkcja jest totalnie niezoptymalizowana i wina leży wyłącznie po stronie osoby, która takową funkcję lub questa pisała. Reasumując, wszystkie negatywne czynniki, o których napisałeś, to wyłącznie wina ekipy zarządzającej serwerem, a nie graczy.

Kolejny, co nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Zróbmy tak, odpal na PC serwer hamachi + clienta z nawalonymi objektami w niewłaściwej wersji Grany. Miło będzie jeśli przejdziesz się do M1. Daj znać po ilu sek wyskoczył Ci BlueScreen + C++ Error (brak RAM) i oczywiście hamachi off. Uwierz mi, ze uczyć budowy clienta mnie nie musisz, na własnej skórze odczułem już chyba wszystkie możliwe typy błędów w nim. Tak samo ja nie muszę uczyć Endymion_ działania serwera. Tu po prostu się nie zrozumieliśmy.

A co do cytatu o który pytasz, pomyśl to może zrozumiesz.

I cwaniaku zrób dungeon bez timerów. I gdzie napisałem że spadek wydajności serwera to wina graczy?

//Edit

Ale wtedy to głupota hostujacego, ze celowo ogranicza zasoby dla serwera poprzez uruchomienie klienta. W takiej sytuacji głównym problemem jest brak myślenia ze strony hostera, a nie błędy po stronie serwera.

Z całym szacunkiem ale osoby ogarnięte w robieniu serwerów nie zabierają się za serwery hamachi tylko robią dedyki. Uznaj to za odpowiedź.

//Edit2

Pierwszy Client serwera Quadron użytkownikom Windows 7 spokojnie wyciąga 4 GB RAM. Podobnie client Nexanity, Reinor, Vaneris, Rivendel. Wystarczy 100 osób w m1, każda w innej zbrojce, broni i pyk... C++

@Topic

Tak czy inaczej temat totalnie bez sensu.

Opublikowano

Kolejny, co nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Zróbmy tak, odpal na PC serwer hamachi + clienta z nawalonymi objektami w niewłaściwej wersji Grany. Miło będzie jeśli przejdziesz się do M1. Daj znać po ilu sek wyskoczył Ci BlueScreen + C++ Error (brak RAM) + hamachi off. Uśmiałem się czytając ten post.

A co do cytatu o który pytasz, pomyśl to może zrozumiesz.

u-mad-bro.jpg

Ale wtedy to głupota hostujacego, ze celowo ogranicza zasoby dla serwera poprzez uruchomienie klienta. W takiej sytuacji głównym problemem jest brak myślenia ze strony hostera, a nie błędy po stronie serwera.

EDIT: Timery użyte z głową i tzw. pomyślunkiem nie powodują znaczącego obciążenia. Idealnym przykłądem jest quest na DT. No chyba, że ktoś odpala timera przy każdym logowaniu, albo zabiciu jakiegokolwiek moba.

I cwaniaku zrób dungeon bez timerów. I gdzie napisałem że spadek wydajności serwera to wina graczy?

Z całym szacunkiem ale osoby ogarnięte w robieniu serwerów nie zabierają się za serwery hamachi tylko robią dedyki. Uznaj to za odpowiedź.

Dude, ale to nie ja zacząłem temat hamaków, tylko ty.

Last.fm

Opublikowano

LINUX > WINDOWS

"Kiedy nie chcesz - szukasz powodów. Gdy chcesz - szukasz sposobów"

Opublikowano

Jeżeli ktoś wie, że ma rozjebanego clienta to go nie uruchamia, co jest chyba oczywiste. Zresztą pierdolisz mi o strukturze clienta, a potem o obiektach gr2. Sorry, ale dla mnie struktura clienta to skrypty pythona, a nie wygląd w grze. Co do timerów to ja napisałem dungeona, w którym użyłem tylko i wyłącznie jednego timera, który trwa 2 sekundy i jest on na końcu po zabiciu głównego bossa. Czy to serio obciąży serwer? Ja powiem jak Popek - kurwa nie sądzę.

A co z tym, że ogarnięte osoby to masz w sumie racje. Dlatego ty pierdolisz nam ciągle o hamachi :/

Pisze raczej Tobie o tym czego sam nie zrozumiałeś - szkoda że czytanie ze zrozumieniem to taka ciężka umiejętność. Osobiście nie robię nic na serwerach hamachi, szkoda mi na nie czasu. Ok, piszesz że z struktury clienta przeszedłem do obiektów GR2... W takim razie 30-40% objętości clienta (waga) jest do wywalenia, do tego połowa wpisów msm w root jest syfem, który client musi odczytać żeby załadować zbroje osób wokół gracza. To twoim zdaniem nie ma wpływu na stabilność? Temat jest dla serwerów dedyk/hamachi dlatego nadal nie rozumiem, czego się przyczepiłeś do mojego posta, zwłaszcza, ze nie miałeś racji. I tu jest mowa o ogóle, a nie o twoich questach z 1 timerem. Tu chodzi o to, by właśnie tego typu robić i że to ma wpływ na serwer a nie dane podane przez autora. Nadal tego nie wyczytałeś? Współczuję. Obalasz moje argumenty na podstawie swojej osoby, bo Ty takiego błedu byś nie popełnił. Jasne, że nie, ale 3/4 forum tak i to w sumie do tego jest ten temat.

Temat hamaków został rozpoczęty po tym jak nie potrafiliście czytać ze zrozumieniem. Możecie mieć pretensję tylko do siebie.

Opublikowano

Pisze raczej Tobie o tym czego sam nie zrozumiałeś - szkoda że czytanie ze zrozumieniem to taka ciężka umiejętność. Osobiście nie robię nic na serwerach hamachi, szkoda mi na nie czasu. Ok, piszesz że z struktury clienta przeszedłem do obiektów GR2... W takim razie 30-40% objętości clienta (waga) jest do wywalenia, do tego połowa wpisów msm w root jest syfem, który client musi odczytać żeby załadować zbroje osób wokół gracza. To twoim zdaniem nie ma wpływu na stabilność? Temat jest dla serwerów dedyk/hamachi dlatego nadal nie rozumiem, czego się przyczepiłeś do mojego posta, zwłaszcza, ze nie miałeś racji. I tu jest mowa o ogóle, a nie o twoich questach z 1 timerem. Tu chodzi o to, by właśnie tego typu robić i że to ma wpływ na serwer a nie dane podane przez autora. Nadal tego nie wyczytałeś? Współczuję. Obalasz moje argumenty na podstawie swojej osoby, bo Ty takiego błedu byś nie popełnił. Jasne, że nie, ale 3/4 forum tak i to w sumie do tego jest ten temat.

Temat hamaków został rozpoczęty po tym jak nie potrafiliście czytać ze zrozumieniem. Możecie mieć pretensję tylko do siebie.

Ph8Oovc.jpg

Grochem o ścianę.

38527_bf5c0b4166dbb1fe13c35bd498c4b7ca.j

@hahah. mówiłem, że warn poleci :D

Opublikowano

Możecie mieć pretensję tylko do siebie.

Ej, a mogę mieć chociaż ze dwie pretensje? Jednej będzie smutno, a i we dwójkę łatwiej kredyt dostać. Wezmę pana pretensję i pania pretensję, to jeszcze zasiłek na dzieci dostanę. szalony.gif

Ja od samego początku mówiłem o dedykach, to ty wyskoczyłeś z hamakami, a gdy pociągnąłem temat hamaków to zarzuciłeś mi, że skupiam się na hamakach. Tylko ja tu widzę sprzeczność?

Antywarn:

Czyli o ile dobrze rozumuję, łącze takei jak na screenie ponizej powinno wystarczyc na 40 osob, tak?

2749984853.png

Last.fm

Opublikowano

Ej, a mogę mieć chociaż ze dwie pretensje? Jednej będzie smutno, a i we dwójkę łatwiej kredyt dostać. Wezmę pana pretensję i pania pretensję, to jeszcze zasiłek na dzieci dostanę. szalony.gif

Ja od samego początku mówiłem o dedykach, to ty wyskoczyłeś z hamakami, a gdy pociągnąłem temat hamaków to zarzuciłeś mi, że skupiam się na hamakach. Tylko ja tu widzę sprzeczność?

Antywarn:

Czyli o ile dobrze rozumuję, łącze takei jak na screenie ponizej powinno wystarczyc na 40 osob, tak?

Sprzeczność? Hmm.. może tu że tą część o cliencie zaznaczyłem w 2 poście że dotyczy serwerów Hamachi, potem jeszcze raz to napisałem, a wy nadal traktujecie to jako część dotyczącą dedyk. Efekt braku umiejętności czytania ze zrozumieniem. Ale współczuję, poważnie.

Antywarn:

O ile TY jako LOCAL dla serwera HAMACHI nie będziesz miał uruchomionego nieoptymalnego CLIENTA.

Myślę, że temat wyczerpany z mojej strony, szkoda więcej czasu na tą dyskusję.

PS: Słaby dobór gifów ale rozumiem, że tak jest łatwiej.

Opublikowano

Sprzeczność? Hmm.. może tu że tą część o cliencie zaznaczyłem w 2 poście że dotyczy serwerów Hamachi, potem jeszcze raz to napisałem, a wy nadal traktujecie to jako część dotyczącą dedyk. Efekt braku umiejętności czytania ze zrozumieniem. Ale współczuję, poważnie.

Antywarn:

O ile TY jako LOCAL dla serwera HAMACHI nie będziesz miał uruchomionego nieoptymalnego CLIENTA.

Myślę, że temat wyczerpany z mojej strony, szkoda więcej czasu na tą dyskusję.

PS: Słaby dobór gifów ale rozumiem, że tak jest łatwiej.

To się rozumie. Dla zwiekszenia wydajności freebsd zainstaluję fizycznie obok windowsa.

Ale to w końcu jak, mogę sobie mieć te dwie pretensje, czy nie? To dla mnie ważne.

Nie hejtuj moich gifów, bo będę musiał iść płakac do kąta, a wszystkie już wypłakałem.

A co do czytania ze zrozumieniem, to w 3 klasie miałem z tego 5, dlatego wiem, że umiem czytać ze zrozumieniem!

Last.fm

Opublikowano

Pierdolicie jak potłuczeni. Ja sobie zrobię serwer hamachi i chuj! Będzie optymalny.

#Czuje, że warny polecą jak z procy o.O

Opublikowano

Pierdolicie jak potłuczeni. Ja sobie zrobię serwer hamachi i chuj! Będzie optymalny.

#Czuje, że warny polecą jak z procy o.O

Czy ja wiem... Ta rozmowa miała więcej sensu momentami niż ten temat... i w sumie cała mieściła się w obrębie zadeklarowanego tematu. Jeśli forum nie służy do rozmowy/wymiany zdania to do czego? Tylko pobierania gotowców...?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...