Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Gra MMORPG 2D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przykro mi ale jeżeli wam się uczyć nie chce, idzecie na łatwiznę, jeżeli będziecie pracowali w przyszłości jako programiści i pracodawca będzie chciał abyście poznali język do danego projektu to będzie miał w dupie czy to lubisz czy nie, jeżeli tego się nie nauczycie to wniosek jest tylko jeden.

Ale pomyślcie tak... nie każdy człowiek jest taki sam i nie lubi zawsze to co wy, więc nie mówcie że coś jest do dupy i tak ma być tylko że to wam nie przypada do gustu bo to jest duża różnica, przepraszam jeżeli kogoś obraziłem, ale proszę was pomyślcie zanim coś napiszecie.

zauważcie tylko jedno, że jeżeli zawodowy programista krytykuje dany język to nie podaje takich banalnych przykładów "bo trzeba pisać Dim as gówno" itp, tylko argumentuje w sposób logiczny np. C# jest marnym językiem do pisania Gier ponieważ mamy mniejszą kontrole oraz dostęp do sprzętu i pamięci w przeciwieństwie do C++

btw.

Pragnę zauważyć jedno ze Vb, c# jest językiem interpretowanym, a C++ jest językiem kompilowanym do kodu natywnego.

@Edit

a takie pytanie mam do was?

Jeżeli piszecie program, mały, który chcecie szybko napisać, bo potrzebny jest wam to będziecie zaprzęgać do tego C++ + WinAPI lub inną bibliotekę czy szybko wskoczycie do visual Studio i machniecie program ??

Opublikowano

Przykro mi ale jeżeli wam się uczyć nie chce, idzecie na łatwiznę, jeżeli będziecie pracowali w przyszłości jako programiści i pracodawca będzie chciał abyście poznali język do danego projektu to będzie miał w dupie czy to lubisz czy nie, jeżeli tego się nie nauczycie to wniosek jest tylko jeden.

Ale pomyślcie tak... nie każdy człowiek jest taki sam i nie lubi zawsze to co wy, więc nie mówcie że coś jest do dupy i tak ma być tylko że to wam nie przypada do gustu bo to jest duża różnica, przepraszam jeżeli kogoś obraziłem, ale proszę was pomyślcie zanim coś napiszecie.

zauważcie tylko jedno, że jeżeli zawodowy programista krytykuje dany język to nie podaje takich banalnych przykładów "bo trzeba pisać Dim as gówno" itp, tylko argumentuje w sposób logiczny np. C# jest marnym językiem do pisania Gier ponieważ mamy mniejszą kontrole oraz dostęp do sprzętu i pamięci w przeciwieństwie do C++

btw.

Pragnę zauważyć jedno ze Vb, c# jest językiem interpretowanym, a C++ jest językiem kompilowanym do kodu natywnego.

@Edit

Jeżeli piszecie program, mały, który chcecie szybko napisać, bo potrzebny jest wam to będziecie zaprzęgać do tego C++ + WinAPI lub inną bibliotekę czy szybko wskoczycie do visual Studio i machniecie program ??

Osobiście jakbym był przełożonym to:

A)Nie użyłbym takiego języka jak vb.

B)Zleciłbym stworzenie aplikacji z danymi wymaganiami, a programista by wybrał do tego dogodny język ;)

Jeżeli pracodawca kazałby mi pisać w języku, który mnie denerwuje rzuciłbym pracę -> To jest zachodnie myślenie, które do Polski raczej wcześnie nie dojdzie :C (W Polsce pracować za 700zł byle żeby pracować..). Dodatkowo jakoś ja nie planuje pracować dla kogoś stale.

Co do @Edit

Napiszę w chwilę okienko w Javie (I będę miał multiplatformowość ;))

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

btw.

@Edit

Dlatego ludzie będą pracować dla mnie a nie ja dla nich.

Co do pytania : szybko machnę w javie.

Opublikowano

Osobiście jakbym był przełożonym to:

A)Nie użyłbym takiego języka jak vb.

B)Zleciłbym stworzenie aplikacji z danymi wymaganiami, a programista by wybrał do tego dogodny język ;)

Jeżeli pracodawca kazałby mi pisać w języku, który mnie denerwuje rzuciłbym pracę -> To jest zachodnie myślenie, które do Polski raczej wcześnie nie dojdzie :C (W Polsce pracować za 700zł byle żeby pracować..). Dodatkowo jakoś ja nie planuje pracować dla kogoś stale.

powodzenia wam życie ;)

@up

skąd wiesz że rozwiniesz firmę i ci się uda?

Opublikowano

powodzenia wam życie ;)

@up

Proszę Cię, większość programistów (Nie mylić z noobami) na tym forum będą freelancerami i będą wykonywać zlecenia, a jak się więcej dorobią to założą firmę.

@up

No ja nie mogę! Typowe Polskie myślenie, które prowadzi do brakuj rozwoju oraz braku szacunku dla pracownika (Płacy marnych groszy) <facepalm>!

Opublikowano

Proszę Cię, większość programistów (Nie mylić z noobami) na tym forum będą freelancerami i będą wykonywać zlecenia, a jak się więcej dorobią to założą firmę.

No ja nie mogę! Typowe Polskie myślenie, które prowadzi do brakuj rozwoju oraz braku szacunku dla pracownika (Płacy marnych groszy) <facepalm>!

nie wiem ale coś mi się zdaję że ty chcesz się popisać, swoją błyskotliwością, nie jest tak łatwo jak każdemu, przepraszam za to określenie debilowi się zdaje...

tak samo zdobyciem pracy jako programista też nie jest wcale takie łatwe, uwierzcie bądź nie, bo wiem jakie w polsce jest myślenie. Teraz nie liczy się dokładność itp tylko tanie koszty produkcji bo ludzie to sknerzy i paserzy, którzy będę was wyciągać ile tylko mogą, przekonacie się to, nie wierzcie mi, ale za kilka lat na 100% się o tym przekonacie.

Opublikowano

nie wiem ale coś mi się zdaję że ty chcesz się popisać, swoją błyskotliwością, nie jest tak łatwo jak każdemu, przepraszam za to określenie debilowi się zdaje...

tak samo zdobyciem pracy jako programista też nie jest wcale takie łatwe, uwierzcie bądź nie, bo wiem jakie w polsce jest myślenie. Teraz nie liczy się dokładność itp tylko tanie koszty produkcji bo ludzie to sknerzy i paserzy, którzy będę was wyciągać ile tylko mogą, przekonacie się to, nie wierzcie mi, ale za kilka lat na 100% się o tym przekonacie.

Zabłysnąć? Czym mam się popisać, mówię jak jest. Tanie, jak ktoś chcę porządnie, to nie mówi o byle jakich kwotach, a nie rynek typu -> ELO! szukam technika na sefa minikraft, place 5zł doładowanie.

Opublikowano

Zabłysnąć? Czym mam się popisać, mówię jak jest. Tanie, jak ktoś chcę porządnie, to nie mówi o byle jakich kwotach, a nie rynek typu -> ELO! szukam technika na sefa minikraft, place 5zł doładowanie.

Po tym poście mogę stwierdzić jedno że nie opłaca się z tobą dłużej gadać, o tym o czym nie masz pojęcia.

Opublikowano

powodzenia wam życie ;)

@up

Bo jestem pozytywnym człowiekiem a nie smutasem jak 70% pseudo - informatyków murzyniących w piwnicy dla jakiegoś faceta z wąsem lel.
Opublikowano

@Edit

Użyję QT? Program na 99% będzie działał szybciej.

Bo jestem pozytywnym człowiekiem a nie smutasem jak 70% pseudo - informatyków murzyniących w piwnicy dla jakiegoś faceta z wąsem lel.

Pożyjemy, zobaczymy, pamiętaj w życiu nie wszystko się toczy tak jak chcesz :)

I pamiętaj:

"91ba07153e46a847eea6419afe32b36b.jpg?131"

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

ważne jest układanie wydajnych algorytmu, nie wszystko opiera się na wydajności języka czy też kompilatora/interpretatora...

No to po co przepisywali Facebooka do C++ z PHP? Jak by interpretator/kompilator nie miał aż takiego znaczenia, to by nie musieli. No chyba że chcesz mieć dwa razy mocniejsze maszyny do obsługi serwisu.

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

No to po co przepisywali Facebooka do C++ z PHP? Jak by interpretator/kompilator nie miał aż takiego znaczenia, to by nie musieli. No chyba że chcesz mieć dwa razy mocniejsze maszyny do obsługi serwisu.

wydajność swoją drogą raczej chodziło o błędy, a po drugie każdy wie, co to znaczy porywanie się na wielkie projekty z PHPem, np Youtube jest napisany Pythonie, wgl programiści tego języka bardzo sobie go chwalą w usługach webowych, w przeciwieństwie do tego cudownego języka zwanym PHP, poczytajcie sobie, popytajcie programistów co dużo i długo w nim piszą to ci powiedzą, najlepiej spytaj kogoś kto pisze w php i Pythonie dosyć długo to ci powie różnice między nimi.

ja więcej się nie udzielam tu bo się nie opłaca,są tutaj tak inteligentne osoby że ja tu nie potrzebny :)

Opublikowano

wydajność swoją drogą raczej chodziło o błędy, a po drugie każdy wie, co to znaczy porywanie się na wielkie projekty z PHPem, np Youtube jest napisany Pythonie, wgl programiści tego języka bardzo sobie go chwalą w usługach webowych, w przeciwieństwie do tego cudownego języka zwanym PHP, poczytajcie sobie, popytajcie programistów co dużo i długo w nim piszą to ci powiedzą, najlepiej spytaj kogoś kto pisze w php i Pythonie dosyć długo to ci powie różnice między nimi.

ja więcej się nie udzielam tu bo się nie opłaca,są tutaj tak inteligentne osoby że ja tu nie potrzebny :)

Nie rozumiem Ciebie, napisałeś "ważne jest układanie wydajnych algorytmu", a tu napisałeś "wydajność swoją drogą raczej chodziło o błędy", tam sugerowałeś, że kompilator/interpretator nie ma takie znaczenia, a tu z tego co zrozumiałem(a czasami ciężko, bo nie odmieniasz czasowników przez osoby, czasami Ci liter braknie) to uważasz, że wydajność powinna być.

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

Dlaczego sądzisz, że to ty jesteś ten inteligentny? A propo wydajności, o której piszesz.

spróbuj odpalić jednakowy algorytm pod językiem natywnym, a potem pod zarządzanym, takim jak vb/vb.net. To nie jest jedynie kwestwia optymalizacji. To jest również kwestia, że tak powiem, ilości wartstw jakie musi przebyć kod.

I powiedz mi, jaki jest sens przepisywania aplikacji na inny język z powodu błędów w niej? Wytłumacz swój tok myślenia.

Opublikowano

Dlaczego sądzisz, że to ty jesteś ten inteligentny?

nie napisałem tego nigdzie. Dobra skończmy z tym, bo to nie ma sensu, każdy ma swoje zdanie ja powiedziałem co uważam, każdy ma prawo do głosu żyjemy niby w wolnym kraju :)

Nie rozumiem Ciebie, napisałeś "ważne jest układanie wydajnych algorytmu", a tu napisałeś "wydajność swoją drogą raczej chodziło o błędy", tam sugerowałeś, że kompilator/interpretator nie ma takie znaczenia

tutaj mi chodziło o coś innego.

a czasami ciężko, bo nie odmieniasz czasowników przez osoby

możesz mi pokazać gdzie nie odmieniłem albo zgubiłem literkę, ponieważ wczoraj wchodziłem przez telefon na forum(jak prawie zawszę) i na dotyku ciężko mi się piszę.

Opublikowano

Lol, znalazłem prace o dzieło w pisaniu głupich skryptów do bota i w 2 tyg dostałem 1.5k -_-.

Jak potrafisz programować to znajdziesz prace w 3 sekundy, trzeba tylko trochę pogmerać.

Z ciekawości zobaczylem sobie wyniki:

Ggq5MSy.png

1 kopia skryptu kosztuje 11.99$ czyli 502* 11.99 = 6018,98$ = ~18 784PLN

w 3 miesiące. ( to jest jeden skrypt )

W polsce takiej magii nie ma, przynajmniej nic o tym nie wiem. Ale zagraniczne fora szukają programistów.

Opublikowano

Lol, znalazłem prace o dzieło w pisaniu głupich skryptów do bota i w 2 tyg dostałem 1.5k -_-.

Jak potrafisz programować to znajdziesz prace w 3 sekundy, trzeba tylko trochę pogmerać.

Z ciekawości zobaczylem sobie wyniki:

Ggq5MSy.png

1 kopia skryptu kosztuje 11.99$ czyli 502* 11.99 = 6018,98$ = ~18 784PLN

w 3 miesiące. ( to jest jeden skrypt )

W polsce takiej magii nie ma, przynajmniej nic o tym nie wiem. Ale zagraniczne fora szukają programistów.

dobra, ale nie zawszę znajdzie się zlecenie, i nie zawszę będzie to szczęście. Mój znajomy programista który pracuje w googlu, czasem wykłada na politechnice, jest naprawdę dobrym programistą, ma trosze o tym inne zdanie niż wy, lekko się różnią od moich no ale...

każdy mówi to co chce, to wolny kraj :)

Opublikowano

dobra, ale nie zawszę znajdzie się zlecenie, i nie zawszę będzie to szczęście. Mój znajomy programista który pracuje w googlu, czasem wykłada na politechnice, jest naprawdę dobrym programistą, ma trosze o tym inne zdanie niż wy, lekko się różnią od moich no ale...

każdy mówi to co chce, to wolny kraj :)

Zlecenie znajdziesz ZAWSZE tylko musisz coś potrafić więcej w danej dziedzinie np programowania gier albo botów.

Apropos polski (no może nie całej ale mojego regionu) jak nauczyciel mówi że 1F(16) to 16(10) to wiedz że coś się dzieje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...