Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki ,,upgrade'' do mojego obecnego komputerka?

adi8pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mój obecny sprzet to:

Procesor Intel® Pentium® CPU G850 @ 2.90GHz, 2900 MHz, Rdzenie: 2, Procesory logiczne: 2
Zainstalowana pamięć fizyczna (RAM) 4,00 GB GoodRAM

GTX 560 Ti OC Asus

Zasilacz 550 W (nie jest no-name, nazwy nie pamietam)

płyta: MSI MS-7758
Win 7

Dysk 500 GB SATA

I tu moje pytanie:

Co sobie kupić z budżetem max 1500zł? Pytam się bo w np. BF3 na dużych mapach, przy widokach na rozległa przestrzen nizbyt dużo FPS, co mi przeszkadza.Główną przyczyna jest ogólnie niski poziom FPS w War Of the Roses na ustawieniach ,,Wysokie''. Myślałem nad 2. GTX 560 Ti (ok 500-800zł) i do tego zasilacz, wentylator, albo jakiś nowszy procesor, lecz myśle, że ten (procesor) wystarcza bo w zasadzie gram tylko w gry MP - mape załadować i koniec jego zadania xD .

76561198018588473.png
Opublikowano

Masz tego 560Ti czy dopiero chcesz kupić ? Jak nie masz to co masz teraz ?

Spadek FPS na rozległych terenach to raczej wina 2 rdzeniowego procesora, albo karta nie wyrabia z teksturami etc.

Opublikowano

To teoretycznie wina karty, ale bardziej 2 rdzeniowego procesora. Sterowniki nvdii dają duży narzut na procesor przez co nie wyrabia i są spadki FPS. Zmień procesor albo grafikę

Opublikowano

Po kodowej nazwie płyty głównej można poznać, że jest to mobo na B75/Z77 od MSI. Ściągnij program CPU-Z, wejdź w zakładkę motherboard i daj nam ss'a.

Sprzedaj tego G850, co da ci 200-220zł dodatkowego budżetu. Sprzedaj też szybko tą 560Ti póki jest w cenie jako takiej (400-450zł). Teraz plan odbudowy:

Po sprzedaniu tego co wymieniłem twój budżet wzbogaci się do 2100zł. Pokuś się o kupno i5 2500k/3570k + cooler np. Macho. Pochłonie to około 1000zł. Jeżeli masz zasilacz no-name to wymień go na np. XFX Core 550W/Deus'a G1 500W - 200-230zł. Za to co ci zostanie kupisz GTX660 np. od Gigabyte za 700zł. Zostanie ci około 150-160zł na dodatkowy ram.

Opublikowano

@UP

Płyta to B75A-G43

Karty nie sprzedam, bo wersja Ti ASUS'a zapewnia 2,5 raza dłuższą żywotnosć, a ja praktycznie non-stop używam karty. Jest w porównaniu do 660 MINIMALNIE gorsza osiągami, niektóre rzeczy ma lepsze (opróćz pamięci xD). . Zasilacz mam oryginalny, tylko pudełak nie chce mi się szukać.

76561198018588473.png
Opublikowano

Karty nie sprzedam, bo wersja Ti ASUS'a zapewnia 2,5 raza dłuższą żywotnosć, a ja praktycznie non-stop używam karty.

Uwierz mi, że jak ci się coś stanie z kartą to poczekasz miesiąc, bo tak nieudolnie działa serwis Asus'a w Polsce. BTW i co z tego, że tak zapewniają? Nie ma różnicy między GB, a Asusem. Z czasem będziesz musiał zmienić cooler, bo ci się sekcja będzie gotowała na tej 560Ti (wiem co mówię).

Jest w porównaniu do 660 MINIMALNIE gorsza osiągami, niektóre rzeczy ma lepsze

660 niszczy 560Ti.

Review na TPU

Review na Guru3D

560Ti vs 660 wg. Anantech

Rzeczywiście różnica minimalna ^_- 28FPS vs 43FPS w BF3. 43FPS to już w miarę płynna rozgrywka.

Opublikowano

Wole czekać juz ten miesiac i mieć 1-2 lata dłuzej karte, niż nie mieć w ogóle ;p Nie chce kupować nowej karty tylko o serie lepszą. Lepiej z resztą wychodzi mi kupić 2. taką - ponad 1600 Mhz, a koszty nie aż takie drastyczne wychodzą.

I wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem będzie kupienie tej 2. karty - wystarczy jeszcze zmienić zasilacz i git.

gtx 660 - ok 800zł

gtx 560ti - ok. 600zł

76561198018588473.png
Opublikowano

W cenie 660 masz HD7870XT albo zwykle HD7870, ktore sa wydajniejsze od 660. Nie sugeruj sie producentem, bo to nie on jest wyznacznikiem.

Autorska 7870 chodzi w okolicach 880zł, a 660 od GB 727zł, a różnica 3-4FPS.

Wole czekać juz ten miesiac i mieć 1-2 lata dłuzej karte, niż nie mieć w ogóle ;p Nie chce kupować nowej karty tylko o serie lepszą. Lepiej z resztą wychodzi mi kupić 2. taką - ponad 1600 Mhz, a koszty nie aż takie drastyczne wychodzą.

I wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem będzie kupienie tej 2. karty - wystarczy jeszcze zmienić zasilacz i git.

gtx 660 - ok 800zł

gtx 560ti - ok. 600zł

1. Taktowania, ilość pamięci nie łączą się.

2. Rozwiązaniem nie będzie kupno drugiej karty, bo raz to będzie ciepło(koszt dobrej budy 350zł), dwa mała wydajność (Fermiacze słabo się skalują w porównaniu do takich 660 w SLI, gdzie skalowanie jest praktycznie 100%), trzy dużo papu będzie trzeba dostarczyć, a i tak będzie tylko 5% wydajniejszy od HD7950 na stock. Dla ciebie może to będzie dobrze, ale dla człowieka, który bada wszystkie wady i zalety to katastrofa. HD7950 jest zimniejsza, mniej prądożerna, brak problemów Multi-GPU, bardzo podatna na o/c, więc przegonić HD7970 nie ma problemu.

3. Na tej mobo i tak nie zrobisz SLI, bo ona ma tylko wsparcie dla CF, a dwa zapewnia działanie tylko w trybie x16/x4 co blado wypada w konfiguracjach SLI/CF.

Opublikowano

bla bla bla. Wole se jednak kupić tableta za te same pieniądze, a komputer i tak mam lepszy niż cała wieś w jakiej mieszkam >.< jedna knie potrafie doceniać tego co mam . Temat do zamkniecia

76561198018588473.png
Opublikowano

Może uznacie to za spam, ale powiedz mi autorze tematu, po jaką cholerę zakładałeś ten temat skoro wiesz lepiej od wszystkich tutaj zgromadzonych? -.^
Bezsensowne nabijanie postów + powinieneś dostać warna... Ludzie starają się Tobie pomóc, a ty masz głęboko w dupie ich zdanie, bo "ty wiesz lepiej"

Sorry, musiałem coś powiedzieć ;<

//Sam chciałem to napisać, ale znowu MPC error ;DD ~~Anoizm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...