Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

montaż PC

Blackface

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

`Jeśli w jakimś miejscu występuje zwarcie, możesz w najgorszym wypadku
nawet spalić sprzęt przy próbie uruchomienia. Podstawową sprawą jest to,
by płytę główną zawsze przykręcać do śrub dystansowych - NIGDY
bezpośrednio do tacki obudowy! Tak samo jeśli komputer odpalasz "na
pająka" (tzn. poza obudową) NIGDY nie kładź płyty na metalowym podłożu!` mógłby ktoś to bardziej wytłumaczyć?

- Podczas składania nie mogę mieć na sobie żadnego swetra itd, spodenki 100% poylester mogą być?

- Podczas składania mogę stać na dywanie ?

Jak składam płyte główną(tzn podzespoły pod nią podpinam, to co mam pod nią podłożyć? folie bąbelkową najlepiej?

BOOST

CSGO

Opublikowano

Teoretycznie nie powinno się mieć na sobie nic, co mogłoby spowodować wyładowania elektrostatyczne, ale raczej oczywiste jest to, że w prawie lato nie będziesz składał komputera w sweterku :P

Płytę główną najpierw się przykręca do obudowy poprzez śruby dystansowe(nie zapomnij o włożeniu maskownicy na tylne porty najpierw), nie dokręcaj na maxa śrub, po mału tak do połowy wkręć tyle ile trzeba, a dopiero potem podokręcaj, ale też nie tak, żeby połamać płytę.

Poczujesz opór to przestań.

Możesz stać na dywanie, możesz lewitować, większego znaczenia to nie ma(no chyba, że pocieranie nogami o dywan też Ci jakieś iskierki powoduje :P)

Dopiero po przykręceniu płyty możesz resztę do niej powkładać (grafikę, etc.).

Chyba, że nie masz procesora do niej włożonego, to lepiej go zamontować wraz z coolerem przed przykręceniem płyty (pamiętaj o paście termoprzewodzącej)

436951440626370320491.png

Opublikowano

pasta termoprzewodząca będzie dołączona do wiatraczka intelowskiego ? Wiatrak będzie dołączany do procka?(intel)najpierw płyte główną do obudowy przykręcić? wole chyba najpierw dać procka + ram i dopiero do obudowy, myślę że jak na pierwsze składanie kompa będzie mi lepiej.

BOOST

CSGO

Opublikowano

1. tak

2. tak

3. zrób jak Ci wygodniej, najlepiej zamontować CPU + RAM + cooler a dopiero wkładać do obudowy

Opublikowano

w zestawie powinna być jakaś pasta, ale nwm jak to jest, bo jeszcze nie kupowałem intela w pudełku :P

najpierw wkładasz proca do płyty głównej, potem nakładasz na środek proca pastę(ziarnko grochu) i zakładasz radiator z wiatrakiem, co jest w zestawie.

i tak ram też lepiej wcześniej założyć.

Opublikowano

3. zrób jak Ci wygodniej, najlepiej zamontować CPU + RAM + cooler a dopiero wkładać do obudowy

Jeżeli cooler jest w wersji slim to zgodzę się, ale jeśli cooler jest większy pokroju Perfromy to lepiej przykręcić mobo do budy, bo później może okazać się, że jakaś śrubka jest niedostępna.
Opublikowano

Jeżeli cooler jest w wersji slim to zgodzę się, ale jeśli cooler jest większy pokroju Perfromy to lepiej przykręcić mobo do budy, bo później może okazać się, że jakaś śrubka jest niedostępna.

Nie oczekujmy czegoś wielkiego z boxowego chłodzenia proca :P

Aczkolwiek ciężko będzie nakładać pastę i cooler na zabudowanej już płycie, bo można ją uszkodzić jak się nie ma wyczucia.

Opublikowano

boxowy cooler da rade w takim zestawie : http://www.morele.net/inventory/info/No0sLc/ wiem że do OC nie da rady, ale narazie nie zamierzam o/c robić, bo jak będę chciał podkręcać to wiadomo że kupie lepszy cooler.

Spróbuje tego kompa złożyć z kumplem, zobacze co z tego będzie, na razie płyty graficznej tej nie mają na morelach. Dzięki chłopaki.

BOOST

CSGO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...