Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak efektowniej się uczyć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie macie sposoby na lepsze zapamiętywanie ,uczenie się ? bo ja ucze się np. 2 godziny jakiegoś przedmiotu a i tak mało pamiętam.

Opublikowano

zależy

ja np. KOCHAM Angielski, wszystko przez USA, może i dziwny pkt. na fascynację, ale nauka ang przychodzi mi z łatwością i nie trzeba mi niczego powtarzać

Po 1 musisz polubić przedmiot

2. musisz oczyścić swój musk, serio jeżeli o czymś myślisz to nauka na nic

3. talent to tylko 10% reszta to morderczy trening :)

Powodzenia

Im większy rośnie na mnie flejm

Im bardziej mnie nienawidzisz tym większy fejm. ej

Opublikowano

Mi się najlepiej uczy tuż przed lekcją, bo najwięcej wtedy zapamiętuję ;)

Na krótki okres czasu, ale to mi wystarcza^^

ou7821.jpg

exModerator Counter Strike

Opublikowano

Mi się najlepiej uczy tuż przed lekcją, bo najwięcej wtedy zapamiętuję ;)

Na krótki okres czasu, ale to mi wystarcza^^

dokładnie .

ale tylko na lekcje .

1.Ja robię tak przeczytam1-2x cały materiał potem mówię z pamięci po kolei wspomagając sobie książkom , tylko musi być to 2dni przed testem bo dzień to za krótko ale czasami daje radę.

Trolling , hejty i wiele więcej !

Opublikowano

Przeczytaj temat 2 razy, potem z pamięci powtórz sobie najważniejsze rzeczy (dobrze gdybyś miał jakieś pytania podane w książce), potem znów przeczytaj jeden lub dwa razy, zwracając uwagę na to, czego nie pamiętałeś wcześniej i znowu powtórz. Najskuteczniejsze są półgodzinne sesje z 10-minutowymi przerwami.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nie wiem czemu lecz często mam tak że zapamiętuje wszystko na kilka miesięcy słysząc daną rzecz raz ale jeżeli jest to coś co uważam za niepotrzebne mi w życiu to od razu robię ściągę bo wiem że wkuwanie przez 2 godziny nic mi nie da :P Czasem jednak jest za dużo rzeczy na raz więc najlepiej mi się uczy częściami w sensie że jest np z historii opis jakiegoś zakonu , czytam to i jak troszkę zapamiętam to mówię sobie to z pamięci bez zerkania , dalej np. są wydarzenia związane z tym zakonem i jak poprzednio tylko tym razem powtarzam sobie opis zakonu i wydarzenia na raz. Sprawdzaj też sobie rzeczy które się uczysz na wikipedii , doczytaj jakąś ciekawostkę która zostanie ci w głowie i błyśnij na lekcji czymś czego nikt inny nie wiedział bo nie było tego w podręczniku. Nauczyciel cię na pewno pochwali albo jeżeli ma dobry dzień to wpisze ocenę :P

Opublikowano

• Otwórz okno i ucz się przy świeżym powietrzu.

Zrób sobie drinka/weź czekoladę czy nie wiadomo co(byleby Tobie smakowało) i ustal, że spożyjesz to jak się efektywnie nauczysz.

Powtarzaj parę razy z zeszytu, a potem z podręcznika(i na odwrót). Tłumacz sobie dany materiał.

Jak to jest na przykład historia i rok 1410(taki przykład), to wyobraź sobie, że Krzyżacy biegali nadzy i krzyczeli "Grunwald naszym burdelem!". Ważne, aby było coś, co na pewno zapamiętasz, ponieważ jest wyjątkowe. Erotyka, humor - cokolwiek.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Naucz się czegoś lekko -> prześpij się -> doucz -> prześpij się -> doucz -> prześpij się i tak w kółko aż będziesz umiał. Po pewnym czasie jesteś zmęczony i nie chłoniesz informacji dlatego musisz robić przerwy wypoczynkowe.

Opublikowano

Ja najlepiej z stresem się uczę. Np. przed lekcją.

Czytasz z stresem ale starasz się na spokojnie. czytasz, jeszcze raz czytaj. Powtarzasz sobie(bez czytania) i sobie czytasz.

To tak działa moim zdaniem i tak ciągle.

Możesz też na spokojnie

427571487345508569248.jpeg

Potrzebujesz Pomocy?Pisz śmiało PW

Opublikowano

bierz lek na ADHD pomaga się skupić

1369586066-U936198.jpg

if you know who sad it you are great!

Opublikowano

Człowiek zapamiętuje 10% tego co czyta, 20% tego co słyszy, 30% tego co widzi, 70% tego co widzi i słyszy oraz 80% tego co mówi. Najlepiej sobie powtarzać na głos.

Opublikowano

Jeśli chcesz się efektowniej uczyć zrób salto ;)

A jeśli chcesz się efektywniej uczyć, to pierwsze co zrób, to usuń z otoczenia każdą rzecz, która Cię może rozpraszać i odciągać od nauki. No i cenna rada, warto robić sobie przerwy, nawet 15 minut potrafi wiele zdziałać ;)

EXPmIpC.gif

Opublikowano

No i cenna rada, warto robić sobie przerwy, nawet 15 minut potrafi wiele zdziałać ;)

To już jak kto woli, bo mnie zbyt częste przerwy wytrącają z rytmu. Jednak jeśli uczysz się długo, to trzeba zrobić przerwę (choćby na jedzenie i siku...lol).

Nie wiem czy uczysz się tylko czytając, czy jakoś inaczej, ale mi dużo daje robienie notatek i bazgrolenie po kartce. Zakreślam sobie kolorowymi mazakami i wypisuję słowa-klucze na marginesach. To się sprawdza u wzrokowców :) Ktoś wyżej już wspomniał o użyciu jedzenia jako zachęty. Otóż mi się świetnie uczy, gdy coś sobie mechanicznie podjadam - wpadam w dobry rytm czytania.

#don't care

Opublikowano

Ja zawsze pierwsze co robię to wypierdalam wszystko co mnie może w jakimś nawet minimalnym stopniu wytrącić z nauki, (jak ktoś hałasuje za drzwiami, czasem jak pierdolnę zeszytem to cisza jak makiem zasiał :D), kolejną rzeczą jest dobrze przygotowane miejsce do nauki i rzeczy które mogą być potrzebne (np. na matematykę zawsze mam ołówek i kalkulator żeby potem nie szukać), kompa odstawiam ale nie wyłączam (internety też pomagają) i się uczę, jak czegoś nie mogę wkuć to powtarzam to na głos albo szeptem i wchodzi jak trzeba.

Ważne też jest podejście do przedmiotu, np. nigdy nie lubiłem niemieckiego, po prostu opór do nauki w chuj mam ale na lekcjach nie śpię tylko słucham to potem w domu jak coś trzeba zrobić z niemca lepiej wchodzi niż jakbym miał wszystko w dupie na lekcji.

Trzeba też pamiętać o tym żeby być wypoczętym bo inaczej trudno się skupić na nauce, a najłatwiej na wszystkim innym :)

PS Nauka na 15 minut przed lekcją jest gówniana ale czasem też potrafi dużo dać.

Opublikowano

Mi do głowy wchodzi tylko informatyka, programuję w 7, w porywach do 8 języków. Dla oszczędności czasu reszty przedmiotów się nie uczę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...