Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Nauka C++ na poważnie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Chciałbym pojąć na poważnie język C++, tak abym umiał się tym językiem programowania umiejętnie posługiwał.

Myślę, że chciałbym spróbować nauczyć się owego języka z pozycji książki, gdyż wolę mieć to w wersji której mógłbym się uczyć nawet w szkole na przerwach. Chciałbym taką książkę która od poziomu podstawowego (jestem zielony) mogłaby mnie nauczyć języka do końca. Nie interesuje mnie ile ta książka ma stron (może mieć nawet więcej niż biblia), ja chcę po prostu pojąć to. Oczywiście w praktyce tworzyłbym to na komputerze, ale chciałbym umieć całą teorię.

Co polecacie? Uczyłem się PHP z Video/Poradników na internecie i, że tak powiem nie spodobało mi się to. Myślę, że wersja z książką byłaby najlepsza jeszcze ze względu na mój słaby wzrok.

Pozdrawiam i oczywiście za poważne odpowiedzi będę nagradzał Like... :)

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

Powiem ci, że tutaj nie da się uczyć teorii. To tak jakby czytać książkę "Jak nauczyć się jeździć na rowerze". Ja ucząc się jezyka programowania nawet nie czytałem, kopiowałem kod z przykładów, wklejałem do IDE, odpalałem a potem analizowałem. Jak czegoś nie rozumiałem to wtedy czytałem resztę. Tak nauczyłem się programować w c++ w 2 dni na poziomie zadowalającym i brałem się już za bibliotekę graficzną Allegro ;)

Opublikowano

Wiem dobrze z językami programowania jest tak, że bez teorii niestety mało co zrobisz. Ja chciałbym książkę z której mógłbym się uczyć nawet na wakacjach kiedy nie mam dostępu do komputera, a kiedy będę miał to sobie wszystko ładnie w praktyce sprawdzał...

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

Wiem dobrze z językami programowania jest tak, że bez teorii niestety mało co zrobisz. Ja chciałbym książkę z której mógłbym się uczyć nawet na wakacjach kiedy nie mam dostępu do komputera, a kiedy będę miał to sobie wszystko ładnie w praktyce sprawdzał...

na wakacjach korzysta się z wakacji po to się na nie jedzie, tak przynajmniej myślę.

dosyć ciekawą pozycją jest:

http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-szkola-programowania-wydanie-vi-stephen-prata,cppri6.htm

widziałem i powiem że nawet na książkę jest spoko.

Opublikowano

Polecam Symfonię C++ :)

Ekstra książka i wszystko ładnie wytłumaczone (jestem puki narazie na ok 100stronie. Ostatnio jednak zapał do nauki spadł bo przeczytałem już 1/6 książki a dalej "programuje" w konsoli, żadnych okienkowych programów puki co...), są przykłady gotowych programów oraz zadania do wykonywania samemu na komputerze sprawdzające twoją wiedzę.

Jak nie chce tobie się wydawać pieniędzy to polecam

http://cpp0x.pl

Czasem z tego korzystam bo też jest dobrze wytłumaczone (gdzieniegdzie moim zdaniem nawet lepiej).

Ale jednak książka to książka więc fajnie poleżeć na łóżku i odpocząć wzrok od komputera.

Opublikowano

Polecam Symfonię C++ :)

Ekstra książka i wszystko ładnie wytłumaczone (jestem puki narazie na ok 100stronie. Ostatnio jednak zapał do nauki spadł bo przeczytałem już 1/6 książki a dalej "programuje" w konsoli, żadnych okienkowych programów puki co...), są przykłady gotowych programów oraz zadania do wykonywania samemu na komputerze sprawdzające twoją wiedzę.

Jak nie chce tobie się wydawać pieniędzy to polecam

http://cpp0x.pl/

Symfonia też jest fajna no ale już ma trochę latek, a co ja podałem wyżej jest już o c++11 co może sie przydać

Opublikowano

ksiazki sa chujowe i nudne, i chujowe, aha, no i chujowe. polecam cpp0x, youtube (kilka fajnych kursow), jesli znasz jakis jezyk programowania, to szybko obczaisz, ja sie nauczylem umiejac c++, c# w 1 dzien (skladnia etc xD), z ksiazek to symfonia, i od zera do gier kdoera, ale to pdf, musisz sobie wydrukowac jbc

ps, zrzuciles tluszczyk grubasku? xD

Opublikowano

To w końcu nawet nie wiem którą mam wybrać ;D Wolałbym jedną porządną, która zrobi mnie ,,Od zera do profesjonalisty". Ilość stron, ilość czasu, ilość pieniędzy na to nie ma różnicy. Ja chcę po prostu potrafić wszystko co związane jest z C++ ;)

1368908122-U621182.png

Opublikowano

To w końcu nawet nie wiem którą mam wybrać ;D Wolałbym jedną porządną, która zrobi mnie ,,Od zera do profesjonalisty". Ilość stron, ilość czasu, ilość pieniędzy na to nie ma różnicy. Ja chcę po prostu potrafić wszystko co związane jest z C++ ;)

"od zera do profesjonalisty"

nie ma takiej pozycji na rynku.

Opublikowano

kurwa ty nie mysl ze sie nauczysz w 2 miechy czy tam ile calego c++ czytajac ksiazki lol ahahaha xD wiecej bedziesz umial znajac c++ od 2 dni, a algorytmike od roku np, znajomosc mozliwosci jezyka to powiedzmy 30%, reszta skill, na olimpiadach przydaja sie hmm, petle, pdst zmienne, tablice, i to na tyle, inteligentna osoba ogarnie to w 2 dni moze, tu sie liczy kurwa myslenie, a nie wykucie skladni jak frajer ;__;

Opublikowano

Wybierz pierwszą lepszą która tu padła i zabieraj się do nauki, składni itp. Zainstaluj pierwszy kompilator, do dzieła i nie trać czasu

kurwa ty nie mysl ze sie nauczysz w 2 miechy czy tam ile calego c++ czytajac ksiazki lol ahahaha xD wiecej bedziesz umial znajac c++ od 2 dni, a algorytmike od roku np, znajomosc mozliwosci jezyka to powiedzmy 30%, reszta skill, na olimpiadach przydaja sie hmm, petle, pdst zmienne, tablice, i to na tyle, inteligentna osoba ogarnie to w 2 dni moze, tu sie liczy kurwa myslenie, a nie wykucie skladni jak frajer ;__;

Bzdura... Książki o to chodzi wiele dają, zaznajamiają użytkownika z podstawowymi rzeczami i jak się mniej więcej to opanuje to potem tylko kreatywność się liczy i rozwiązywanie problemów na które się natyka podczas tworzenia... Chciałbym to widzieć jak ogarniasz C++ w dwa dni i piszesz aplikacje... No chyba że dla ciebie aplikacją jest cout << "witaj swiecie";

Opublikowano

,,Ilość stron, ilość czasu, ilość pieniędzy na to nie ma różnicy. Ja chcę po prostu potrafić wszystko co związane jest z C++ ;)"

Aha...

1368908122-U621182.png

Opublikowano

,,Ilość stron, ilość czasu, ilość pieniędzy na to nie ma różnicy. Ja chcę po prostu potrafić wszystko co związane jest z C++ ;)"

Aha...

Hah... Jak sądzisz że wszystko nauczysz się z książki to się grubo mylisz... Książka uczy cię tylko podstaw.

A reszta przyjdzie z czasem jak będziesz chciał coś porządniejszego napisać...

Nie da się umieć wszystkiego z c++...

Opublikowano

@perkox

sorry, no ale ja znajac c++ ogarnalem c# w 1 dzien, i bylem w stanie juz pisac aplikacje bardziej skomplikowane niz hello world

@paradisia

a ty kurwa zrozum ze nie ma czegos takiego, ze kupisz ksiazke i bedziesz zajebisty, u mnie w klasie ludzie chodzili na korepetycje, kupowali symfonie, chuje muje, i co, dupa, nie wiedza jak wypisac hello world... (klasa mat fiz, jedno z najlepszych liceów w PL xD), musisz sam sie nauczyc szukac rzeczy do nauki i na pc sie najlepiej uczy, a nie kurwa ksiazki, wiem to z doswiadczenia

Opublikowano

Hah... Jak sądzisz że wszystko nauczysz się z książki to się grubo mylisz... Książka uczy cię tylko podstaw.

A reszta przyjdzie z czasem jak będziesz chciał coś porządniejszego napisać...

Nie da się umieć wszystkiego z c++...

Powiadasz? A czytałeś poprzednie moje posty jeżeli chodzi o to, że książkę chce mieć po to, aby w każdej chwili i w każdym miejscu móc uczyć się tego języka i, że jak będę miał dostęp do komputera to będę wykorzystywał tą teorię w praktyce?

Edit: UP: Ale wolałbym używać komputera tylko do praktyki z powodu dość złego wzroku ;x

1368908122-U621182.png

Opublikowano

Powiadasz? A czytałeś poprzednie moje posty jeżeli chodzi o to, że książkę chce mieć po to, aby w każdej chwili i w każdym miejscu móc uczyć się tego języka i, że jak będę miał dostęp do komputera to będę wykorzystywał tą teorię w praktyce?

Ja prdl...

To kup kur** pierwszą lepszą i już... Nie ma takich książek co cię nauczą "wszystkiego"... Książka tylko głównie uczy podstaw języka tak by go w miarę opanować...

Pobierz sobie jakiegoś pdfa i poczytaj i na bank więcej się dowiesz niż siedząc tu i prosząc o książkę co ma cie wszystkiego nauczyć. Chcesz umieć c++ to już zacznij coś robić...

Opublikowano

jeżeli c++ ogranicza się tylko na zmiennych, tablicach to powodzenia życzę.

książki są tylko dla początkujących programistów, dalej tylko dokumentacja języka, a wy spieracie się jak stare małżeństwo.

poradniki na yt są do dupy, ludzie tak plączą w nich, dziwne to dla mnie nie polecam.

jedynie kurs cpp0x jest dosyć w porządku.

ale poznać język to nie problem, trzeba nauczyć się układać algorytmy bo inaczej gówno z tego będzie, jak się nie odwrócisz dupa z tyłu.

Opublikowano

Przeczytaj oba tomy symfoni c++ standardard Grębosza. Jak najnowsze wydanie.

Oczywiście pisz dużo kodu. W trakcie nauki powinieneś pisać dużo programów, aby utrwalać nabytą wiedzę.

Jak czegoś nie wiesz, to szukaj w internecie lub dokumentacji. Musisz się nauczyć samodzielnego wyszukiwania informacji.

Czytaj artykuły/dobre blogi etc. Zawsze dowiesz się czegoś ciekawego.

Reszta przyjdzie sama w trakcie praktyki.

btw.

nie czytaj postów tych 'mądrali', którzy muszą napisać, że nauka jest zbyt ciężka, żeby nawet o tym mówić, że ucząc się na przerwach tylko będziesz szpanował i innych hejtów.

Muszą zapełnić pustkę

Opublikowano

Nie ma książki, która nauczy 'profesjonalnie'. Książki uczą podstaw- później uczysz się sam.

Opublikowano

@UP dokładnie.

Od siebie polecam stronę cpp0x.pl + po ogarnięciu podstaw w tym kursie, bardzo bardzo dobrze, książkę "Thinking in C++". Moim zdaniem ta książka najlepiej wprowadza w obiektowość C++. Może myślę dlatego, że tylko tą książkę czytałem? :).

Nauką C++ można szpanować?! To wy chyba klasy nerdów macie. Ja się tym nie obnoszę.

Sam czysty język C++ to mało. Warto znać jeszcze kilka bibliotek. W zależności od tego, co chcesz w tym języku robić :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...