Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Architektura systemów komputerowych- MaxPlus

WizardSword

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, na wstępie proszę o wyrozumiałość moderatorów- jeśli pomyliłem działy proszę o przeniesienie.

Mam pewien problem, muszę zrobić projekt z Architektury Systemów Komputerowych, a dokładnie chodzi o projekt mikroprocesora. Dokładnie co mam zrobić

-układ pamięci operacyjnej.

- interface urzadzen we-wy

- projekt listy rozkazów

-projekt miktoprogramu (mikroinstrukcji)

-układ mikroprocesora składający się z takich elementów.

a) układ obłusgi magistral danych oraz adresowej.

B) blok pobrania instrukcji

c) układ sterujący

d) blok wykonawczy

Cały projekt ma się kompilować w programie MaXPlus II 10.2. Oprócz tego każdy ma zadania np. ilośc adresowanych słów pamięci operacyjnej, porównywanie rejestrów itp. Jednak nie chce podawać wszystkich poleceń, nie chce gotowca tylko pomoc, a dokladnie nakierowanie jak zaczac. Obecnie zrobiłem liste rozkazów oraz uklad wykonawczy, jednak w ukladzie tym nie potrafię uwzglednic petli LOOP (nie wiem jak wyglada) oraz skokow, zarowno bezwarunkowych, jak i warunkowych.

Bardzo bym prosil o pomoc, czy dobrze zaczalem (lista rozkazów, uklad wykonawczy), co teraz mam robić? Jak ma byc uwzgledniona na schemacie instrukcja LOOP oraz skoki warunkowe i bezwarunkowe. Bardzo by mi się przydały przyklady, tutoriale z MaxPlusa, z góry dziękuje za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...