Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja]Co sądzicie o przeszłości?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka :) Chciałbym rozpocząć dyskusję na temat przeszłości, czyli jakoś lata 60, 70, 80 itp. Również chciałbym poznać waszą opinię na ten temat. Bo chociaż jestem z 1999 (kilka dni i 1998 o.O), to chętnie chciałbym zobaczyć, doświadczyć, jak to kiedyś było :) Słyszałem dużo o tym np. długie kolejki (stało się nawet w nocy pare godzin po nawet chleb, wtedy jeszcze były te "kupony"), na pewno jeszcze wojsko (już pisałem o tym w innym temacie), taka sama pensja dla wszystkich, koleżeństwo (wtedy to było coś, znało się całe miasto, drzwi sąsiadów były otwarte, bez problemów można było wejść, pożyczyć coś, jak zabrakło.. Nie oceniało się po kasie, lecz wtedy po prawdziwej przyjaźni, z czym dzisiaj jest bardzo trudno, wszyscy lecą na osoby z kasiorą i dobrą pozycją..). Co o tym sądzicie? Może wtedy żyliście? Wypowiedzcie się, chętnie chciałbym wiedzieć o tym :)

Opublikowano

O tych kuponach to ty zes sie do komuny cofnal chyba xD

Ja to chcialbym sie cofnac do przeszlosci tak do sredniowiecza... bo jest tu pare osob ktorych z checia bym na stos wjebal i nic przez to by mi nie zrobili :|

taka sama pensja dla wszystkich, koleżeństwo (wtedy to było coś, znało
się całe miasto, drzwi sąsiadów były otwarte, bez problemów można było
wejść, pożyczyć coś, jak zabrakło..

Kiedys bylo cos takiego jak ludzie, teraz juz sie to zmienilo w rozpieszczone dziewczynki ktore cale dnie ogladaja vive i czytaja bravo oraz chlopcow ktorzy wstawiaja foty na fejsa z pustymi butelkami po piwie i mysla ze na melanzu byli.

Sam pamietam dobrze te pare lat wstecz, gdzie w domu mnie praktycznie nie bylo bo tylko co sie liczylo to dobry napoj, cos do zarcia i napompowana pilka oraz boisko ktore wydrazylismy sobie na polance. Teraz? Sam sie domysl ;)

Chociaz w sumie ja tam jeszcze tak bardzo nie narzekam, bo mam tych znajomych co dawniej caly czas sie gdzies wyjdzie czy cos, pogada... moze dlatego ze nie mieszkam w duzym miescie, wszyscy sa tj zzyci ze soba i kazdy siebie zna... ale widac ta zmiane w duzych miastach, oj widac.

Opublikowano

ty to odbierasz teraz jako sielankę , lecz nie było łatwo w tych czasach , co prawda rodzice dobrze wspominają , lecz dziadkowie już nie. całe dnie i noce pracy by mieć tyle co nic , stanie w kolejkach nie było fajne kiedy na dworze było -20 albo +30 stopni. Jednak mnie najbardziej fascynują czasy Ameryki w XX wieku w 1 połowie wieku nad wszystkim panowały mafie , tworzyły własne państwo , a policja nie mogła za dużo zdziałać. W drugiej połowie (choć to bardziej tyczy się Anglii) legendarne kapele rockowe , które ukształtowały muzykę , Led zeppelin , Beatelsi i wiele wiele innych , szkoda tylko , że już zanikają.

Opublikowano

Początki metina.

Po za tym czasy, w których komputer wiele nie znaczył dla większej części młodego społeczeństwa.

graphic.png

Opublikowano

Z paroma rzeczami mogłem się pomylić, bo jak pisałem - słyszałem o tych rzeczach, było więcej, ale już przypomnieć sobie nie mogę. I właśnie np.

Sam pamietam dobrze te pare lat wstecz, gdzie w domu mnie praktycznie nie bylo bo tylko co sie liczylo to dobry napoj, cos do zarcia i napompowana pilka oraz boisko ktore wydrazylismy sobie na polance. Teraz? Sam sie domysl ;)

Dlatego to jest jedna z wielu rzeczy, które była dobra. Teraz nawet pobliskie boisko obok mnie (gdzie mogli grać wszyscy, chodziłem tam od paru lat np. grałem w piłkę, za mniejszego małolata latawiec itp.) zamienili na jakiś orlik.. Teraz mogą tam wchodzić trenerzy i jacyś zawodnicy. Z boku tego boiska było mniejsze, ale dało się przeżyć.. Teraz usunęli to i budują jakiś budynek.. Ja to wspominam jako taką "wolność" tzn. brak komputerów, telewizor starszego typu, prawdziwa przyjaźń, prawdziwi koledzy itp.

Opublikowano

Dawniej ludzie mieli większą moralność i zachowywali się po ludzku.Dzisiaj Polska jest zbrukana przez lewacką kulturę Ameryki i Zachodu, w której liczy się tylko kto ile ma pieniędzy i kto zrobi coś głupszego i dziwniejszego.

Opublikowano

Kolego, polecam pouczyć się historii...

te czasy były lepsze tylko pod nie wieloma względami wszystko zależy jak bdziesz sie zachowywywać...

Im większy rośnie na mnie flejm

Im bardziej mnie nienawidzisz tym większy fejm. ej

Opublikowano

O tych kuponach to ty zes sie do komuny cofnal chyba xD

Napisał, że chodzi o lata "60, 70, 80, ...", a teraz zastanów się przez chwilę nad swoją wypowiedzią i sprawdź w Google, kiedy w Polsce była komuna i PRL. :-)

Nie urodziłem się tak dawno temu, ale pamiętam jeszcze czasy, w których jeździłem z bratem i dziadkiem na boisko. Mieliśmy po 7-8 lat i w wakacje dziadek nas odwoził na rowerach, gdzie grało 20 osób w różnym wieku - od 7 lat do 16 lat, i wszyscy traktowali siebie równo. Dziadek jeździł sobie na rowerze zawsze w okolicach, takie rundki robił i patrzył - nie nudziło mu się to! Wyjeżdżaliśmy z domu w wakacje o 9 po śniadaniu, wracaliśmy o 15 na obiad, po obiedzie znów jechaliśmy i tak od 16 do 21 graliśmy. To były czasy, które pewnie już nie wrócą, ale patrząc wstecz, nie było to tak dawno. Dziadkowie i mama zawsze mi mówili, jak to było, że stało się z karteczkami po papier toaletowy. Że zjeść pomarańczę to było święto, że po świeże mleko się chodziło codziennie o 5-tej rano. Wtedy nie było czasu na nudy.

Opublikowano

Kiedys dostałes 5zł od wujka i nażarłes się słodyczy jak głupi. a teraz dostaniesz 5zł i kupisz chipsy i po kasie.

skpUo.png

Opublikowano

A i jeszcze przypomniało mi się, że to co dzisiaj jest, to kiedyś się wręcz cieszono się nawet z banana. Słyszałem od księdza, że dzieliło się 1 banana na równe porcje i miał na trochę wystarczać. Mi tutaj chodzi, że to, co było dobre kiedyś, czego już teraz nie ma to opowiedzieć, co wtedy było, jak się żyło i inne. Chętnie chcę to poznać :) Historii się uczę chętnie, ale te lata dopiero będę miał w 2-giej klasie, bo teraz mam przeszłość, nawet nie doszliśmy do średniowiecza na historii o.O Wtedy to byli ludzie, a teraz.. domyślcie się..

Opublikowano

Cudze chwalicie swojego nie znacie...

Gimbusy płacza jak jest szkoła a wy chcecie cofać sie w czasie

Dobra beka

1355767597-U713459.png

Ex-Moderator / Ex-MpcChampion / Ex-Postwriter

Opublikowano

Kiedyś wystarczyło wyjść na podwórko i czekali na Ciebie koledzy.

Nie było komputerów, telefonów, a do domu wracało się tylko coś zjeść.

Świat nie był zmechanizowany, skomputeryzowany, a internet nie zastępował prawdziwych znajomości.

Ludzie byli lepsi, milsi, wierniejsi i starali się naprawiać to, co się między nimi psuło.

Pomimo braków stałej łączności każdy wiedział gdzie szukać swoich przyjaciół.

Ogólnie to chciałabym cofnąć się do średniowiecza, tak, żeby były zamki, konie i w ogóle tamten świat. Heheh.

Opublikowano

Do domu wracało się tylko na Dragon Ball'a, a potem dalej w tango. Teraz to ludziom nawet dupy nie chcę się ruszyć, żeby przejść z kompa na telewizję.

Opublikowano

Na pewno nie było kiedyś takich "luksusów" jak teraz. Oceniać mogę jedynie czas, w którym ja już byłam na świecie, czyli niemal całe lata 90. Było zupełnie inaczej. W ogóle we wcześniejszych dekadach ludzie (w szczególności dzieci) byli zmuszeni w większym stopniu walczyć o byt (co nie wyklucza faktu, że teraz też wcale nie jest łatwo). Wszelkie produkty nie były tak łatwo i w tak dużych ilościach dostępne, jak ma to miejsce obecnie. Małe rzeczy sprawiały więcej radości. Nie było tyle fajnych zabawek (czy też komputerów, tabletów i Bóg jeden wie czego jeszcze), więc dzieci musiały w znacznie wiekszym stopniu używać wyobraźni, by zapewnić sobie rozrywkę. Poza tym wszyscy żyli ze sobą bliżej. Społeczeństwo nie było tak zglobalizowane i bardziej liczyły się więzi z drugim człowiekiem. Teraz to wszystko się jakoś rozpłynęło.

Myślę, że taka nostalgia i względne pozytywne myślenie o minionych latach, co można zaobserwować u wielu ludzi, wynika zapewne również z tęsknoty za dzieciństwem. Tak samo jak ja miło wspominam lata 90., tak starsi będą wspominali 80.,70. itd. Każdy w miarę pozytywnie będzie postrzegał czasy beztroski.

Sama natomiast najchętniej, mając wybór, cofnęłabym się do XIX wieku i zamieszkała w dworku na Kresach :P

#don't care

Opublikowano

A mi to jest zajebiście...

Kiedyś było wiele ciężej niż teraz i ten który przeżył komunę zawsze powie że teraz jest lepiej, choć wszystkiego są plusy i minusy. Jesteśmy młodzi i zamiast narzekać na to że teraz jest mniejsza moralność, lidzie chamscy wobec siebie itd. to zmieńmy to bo w tej chwili możemy więcej niż nasi dziadkowie czy rodzice 30-40 lat temu. ELO!

Opublikowano

Kiedyś wystarczyło wyjść na podwórko i czekali na Ciebie koledzy.

Nie było komputerów, telefonów, a do domu wracało się tylko coś zjeść.

Świat nie był zmechanizowany, skomputeryzowany, a internet nie zastępował prawdziwych znajomości.

Ludzie byli lepsi, milsi, wierniejsi i starali się naprawiać to, co się między nimi psuło.

Pomimo braków stałej łączności każdy wiedział gdzie szukać swoich przyjaciół.

Ogólnie to chciałabym cofnąć się do średniowiecza, tak, żeby były zamki, konie i w ogóle tamten świat. Heheh.

Do tego Inkwizycja i palenie na stosach za jakiekolwiek podejrzenie o magie lub okultyzm. Tak, to były zajebiste czasy.

Co do tych "kuponów" za komuny, to nie były to "kupony" tylko "kartki". Do tego kilkudniowe kolejki i komitety kolejkowe(tak to się bodajże nazywało). Ogólnie komunizm to był ustrój cudów: wszyscy meili pracę, nikt nic nie robił, wszyscy wszystko mieli, a plany wykonywane w ponad 100%.

Do domu wracało się tylko na Dragon Ball'a, a potem dalej w tango. Teraz to ludziom nawet dupy nie chcę się ruszyć, żeby przejść z kompa na telewizję.

Do monitora mam podpiętą antenę telewizyjną, więc nie musze się ruszać. Chociaż drugiej strony i tak bym nie musiał. Nie oglądam telewizji.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

w średniowieczu najlepsza atmosfera itd :)

Right. Fakt, były inne zwyczaje, ludzie byli niedouczeni i tak dalej, ale wtedy był genialny klimat. Przynajmniej z tego, co widzi się w filmach/czyta w książkach. Sprawy załatwiało się po męsku, a nie bawiło w internetowy flame. Do tego ludzie znali wartości takie jak rodzina, honor, ojczyzna. I w ogóle nie było samochodów i jeździło się konno. :D

Opublikowano

Pamiętam moje początki z rapem, właściwie początki rapu polskiego. Jestem rok 1996, jak miałem 3 lata pierwsze rapowe rytmy, rok 1999 i na bumboxie amerykański rap, 2pac, G-unit, ICP i w chuj dalej wymieniać. Potem dorosłem, mam 5 lat, siostra daje mi zajawke na polski rap, teraz jest rok 2001 na wierzy grane Nagły atak spawacza, pierwsze kawałki peji, liroy, 3wymiar. Z utworami dochodzimy do 2007 gdy zaczynam kminić teksty, o co chodzi, wyciągam wnioski. Czas leci aż do 2009, wtedy zaczynam pisać woje pierwsze kawałki, aż do dzisiaj, z rapem jestem praktycznie od urodzenia. Tak właśnie mija 14-nasty rok słuchania rapu. Pozdrawiam

syggnapng_nhhraxa.png
Opublikowano

Jak sobie wspominam 1410 to aż łezka w oku się kręci.. ;)

Mi sie łezka w oku kręci jak widze takich zwariowanych gimbusonautów

1355767597-U713459.png

Opublikowano

Ja to bym z checia pozył tak na poczatku ludzkosci ,sam na planecie.

Wyobrazcie sobie to - 0 debili , 0 idiotów , 0 emo i pedałow.

To niestety jest zbyt piekne zeby było prawdziwe.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi, ale mi bardziej chodziło nie o średniowiecze i inne czasy itp ;d Fakt, że było ciężko, ale teraz również nie jest idealnie. Np. minusem były kolejki, nawet jak miało się "kartki" to i tak trudno było dostać produkt. Teraz minusem jest np. brak pracy, kiedyś każdy pracował i nie było żadnego problemu. I co z tego, że były kolejki? Stało się w nocy i przychodziło się do domu pare dni później? Teraz to nawet dupy się nie chce ruszyć, tylko komputer, tv, konsole i inne..

Opublikowano

Idź przytul chodnik jak twój idol narkoskoczek.

TO NIE MÓJ IDOL xD

Prędzej ty przyjebałeś łebem o chodnik i teraz takie popierdolce chodza po świecie

O której masz gimbusa w poniedziałek?

1355767597-U713459.png

Opublikowano

Przyrode to ty chyba w gimnazjum masz xD.

No widzisz rok temu chodziłem teraz nie chodze możesz klęknąć wypucować mi buty gimbusie

Dysmózgie musiał mieć lekarz że wypuścił cie z szpitala

1355767597-U713459.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...