Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Seria GOTHIC

Orł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

Co sądzicie o powrocie Piranii do serii Gothic?

Czy waszym zdaniem Nordic Games i JoWood powinni kontynuować serie Gothic?

Jaka jest wasza opinia o Arcanii i Upadku Setarrif?

Czy według was to dobrze że Gothic 5 będzie zamiast Risena 3?

Świeżutkie informacje o Gothic'u 5

Gothic to seria, za którą z całą pewnością tęskni wielu z Was. Jej "ojcami" była ekipa Piranha Bytes, ta sama firma, która później zajęła się marką Risen. Mike Hoge, jeden ze współzałożycieli Piranha Bytes w jednym z ostatnim wywiadów przyznał, że pojawiła się możliwość, aby jego zespół rozpoczął prace nad nowym Gothikiem. Prawa do serii Gothic otrzymaliśmy z powrotem, kiedy tylko skończyliśmy Risen 2. Dlaczego? Ponieważ sprzedaliśmy je naszemu byłemu wydawcy (firmie JoWood - dop. red.) tylko na pewien czas. Trzeba przyznać, że Hoge rozgrzał atmosferę. Pytanie tylko czy ponowne nabycie praw do produkcji wystarczy, aby kolejna gra z serii Gothic mogła zagościć na sklepowych półkach? Nie sposób nie zapytać również kto byłby wydawcą tego tytułu. Firma JoWood z pewnością odpada - boryka się teraz z ogromnymi problemami finansowymi. Przypomnijmy, że ostatnio skasowane zostały dwa projekty powstające pod skrzydłami tej spółki. A czy Wy z chęcią powrócilibyście do Doliny Khorinis?

Opublikowano

Proszę o poprawienie cytatu (Jeżeli korzystać Chrome: Kopiuj>>Wklej jako zwykły tekst)

@TOP

Moim zdaniem to dobrze, ponieważ zawsze lubiłem gothic i mam nadzieje że 5 też będzie również taka fajna jak pozostałe części gothic.

1373415594-U477327.png

KidModerator Single Player|MPC Champion|Gold Member|Postwriter|Uczeń Pawła_CS|

Opublikowano

Swego czasu grało się. Oj grało. Najlepiej wspominam grę w G2 i dodatek NK. Później liznąłem 3, a samej 4 części nie ruszyłem. Jakoś nie zachęcała.

@up

W nową produkcję z chęcią bym zagrał, ale znając życie zrobili by z tego tasiemca typu COD.

Opublikowano

Gothic 1, 2 i 3 to były mega produkcję. Żarty w dialogach, świetny system walki, to całkiem realne jedzenie tworzyło z tej gry coś wspaniałego. Ciekawi mnie czy poradziliby sobie z rozgrywką online tak jak to miało miejsce w Skyrim.

iuub.png

Opublikowano

Gothic I+dodatek to najlepszy RPG ever !

Przechodziłem Gothica I,II wiele razy (z dodatkami i bez) i I najbardziej przypadła mi do gustu, była bardzo trudna i trzeba było się sporo namęczyć aby coś osiągnąć.

Gothic II nadrabiał klimatem - smoki, orkowie, nowe lokacje, większy świat, nowe bronie itp. do tego świetne questy, w dzisiejszych RPG'ach gra sama nas prowadzi przez świat i nie ma w nich nic trudnego, dzisiaj gry nadrabiają wszystko grafiką.

Do tego świetne dialogi i gestykulacje w dwóch pierwszych częściach gry ! W żadnej innej grze postacie nie wyrażają tak emocji jak w Gothicu.

Co do twórców - gothic powinien być robiony przez JoWood i PiranhaBystes tak jak to było w przypadku Gothica II.

Gothic III był niewypałem, grafika mimo wszystko była chujowa (już bardziej podobała mi się ta z jedynki), wszystkie postacie były takie grube i brzydkie, w ogóle niepodobne, fabuła - kiepsko, do tego głupie questy typu "idź do lasu (nie powiem ci którego), przynieś stamtąd rzecz X, jest ona gdzieś tam (i wez kurwa se szukaj) i przynieś, dostaniesz za to broń, którą i tak nie zabijesz najsłabszego stwora", gra była bardzo pobugowana pod względem walki, każdy potwór mógł cię zabić nawet pod koniec gry, nawet zwykły świerwojad potrafił cię zabić (co prawda patche podobno to poprawiały, ale nie wiem).

Co do Gothica IV to szkoda nawet komentarza. Gra była tak chujowa, że nie warto nawet tego instalowac, wypadła beznadziejnie, fabuła przypomniała kupe, gra sama w sobie była banalna i strasznie krótka, odradzam pobierania/kupywania tego gówna

Polecam od siebie sprawdzić dodatek do Gothica I - Gothic I Mroczne Tajemnice. Przedłuża on nam grę o wiele, wiele godzin, do tego świetna fabuła, wiele nowych postaci, potworów, nowe czary, dziesiątki nowych broni i zbroi (do tego hełmy i inne duperele), naprawdę warto spróbowac tego dodatku, bo jest zrobiony świetnie ! (dodatek był zrobiony przez polaków z grupy thePoziomkaZ)

Opublikowano

Po pierwsze to widać różnicę jaka zaistniała po Gothicu III. Piranha Bytes stworzyło świetnego Risena, a potem Risen'a 2, a JoWood wypuściło coś co nie jest godne nosić ten tytuł, czyli Arcanie: The Gothic Tales. Jeśli ktoś ma kontynuować serię Gothic to tylko Piranie. Potrafią robić świetne RPGi. Pierwszy Gothic był bardzo dobry, a Gothic II był udoskonaleniem tego co w jedynce mi przeszkadzało i okazał się strzałem w dziesiątkę w moje oczekiwania. Najlepiej go wspominam. Gothic'a III nie wspominam za dobrze, przez to też obie firmy się rozeszły. Generalnie wiele osób lubi trzecią część, ale dla mnie była ona maksymalnie zabugowana, słabo zoptymalizowana i nie ciekawa ze słabą grywalnością. Już wtedy pojawiały się głosy, że nie zasługuje ona na miano 3 części Gothica. Później pierwszy Risen. Może nie powalał z nóg, ale był dużo lepszy od Gothic'a III i po tysiąckroć lepszy nić Arcania. To samo z Risenem 2. Też z nóg nie powalał, ale tematyka mi się podobała. Ogólnie w oba Riseny bawiłem się wyśmienicie :) Zobaczymy jaki będzie ten Gothic 5.

Opublikowano

Jako 5 część Piranha magłaby zrobić historię o tym co działo się przed "wstąpieniem" do Górniczej Doliny. Wtedy byłoby wiadomo za co skazali Bezimniennego. A skoro mowa też o 4 to była jednym wielkim niewypałem, trójka też nie była doskonała, ale jakoś dawała sobie rade. Zaplusowała sobie u mnie rozległym, podzielonym światem i wieloma zróżnicowanymi potworami.

Jeśli pomogłem daj Lajk, to nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje :D

Opublikowano

Jako 5 część Piranha magłaby zrobić historię o tym co działo się przed "wstąpieniem" do Górniczej Doliny. Wtedy byłoby wiadomo za co skazali Bezimniennego. A skoro mowa też o 4 to była jednym wielkim niewypałem, trójka też nie była doskonała, ale jakoś dawała sobie rade. Zaplusowała sobie u mnie rozległym, podzielonym światem i wieloma zróżnicowanymi potworami.

No pomysłowi ludzie na forum są :D

Idź pomysł daj piranii może go wykorzystają. Szczerze to bardzo chętnie bym się dowiedział co było przed Górniczą Doliną,

jakie życie prowadził Bezi, za co go skazali i być może jak ma na imię...

Opublikowano

Gothic I - według mnie najlepsza część tej serii głównie ze względu na fabułe ale i również oryginalny i niepowtarzalny świat. Przeszedłem ją ponad 10 razy i dalej trzymam grę na dysku komputera ;).

Gothic II jest (zaraz po Gothic I) jedną z moich ulubionych gier, do których z miłą chęcia powracam. Tu również zachwyca fabułą i światem.

Co do Gothic 3 to również mi się podobała. Szczególnie duża satysfakcje dawało mi wyzwalanie miast. Brakowało mi jednak w nim klimatu co panował w poprzednich częsciach. Orkowie, które znały ludzką mowę i ten banalnie łatwy typ rozgrywki szybko mnie nudził.

Co do następnej części Gothica to patrząc na Arcanie i dodatek do Gothica 3 to dla mnie lepiej by było gdyby w ogóle nie powstała. Gothic 5 nawet gdyby się okazał oraz stał się najlepszą grą roku to i tak nie zastąpił by mi tej samej rozrywki co była w pierwszych częściach. Z bezimiennego wyczerpali już wszystko co się dało (oprócz imiena). A jeśli komuś to za mało to istnieje pełno modyfikacji, które urozmaicą Gothica albo gdyby ktoś chciał pograć z kimś przez internet to wystarczy, że se ściągnie Gothic Multiplayer.

2i20iag.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Powiem tak: G1:MT, G2, G2:NK najlepsze gry z sagi ;) Co do 3: Troche zrypali z optymalizacją, a sama gra klimatu już niema >: Gothic 4 ArcaniA: Bardo słabo, a to dlatego, że nie robili jej Piranie. Grafika dosyć fajna, ale grywalnościowo, fabularnie bardzo słabo ):

1375193663-U933511.png

Opublikowano

Ja powiem że bardziej przypadł mi do gustu Gothic 2 z dodatkiem noc kurka i misje w Khorinis są na prawdę fajne i można się bawić w tym mieście chciałbym żeby robiło dalej Gothic JoWood ponieważ lubię ich produkcje fajnie by było gdyby w następnej części Ghotic'a powróciliśmy by do Khorinis.

1374104818-U732898.png

Użytkownik MPCforum

Opublikowano

Ja dziś wracam do Khorinis i jestem z tego dumny, tęsknie za tą grą, to były piękne czasy dzieciństwa jak muciło się w Gothica cały dzień. <3

OndteAw.png

Opublikowano

Mi najbardziej do gustu przypadł Gothic II lecz nie ukrywam ze wszystkie części mi się podobały oprócz 4...

Jeżeli chodzi o to czy Risen czy Gothic no to obie są dobre :)

2hxtusn.png

East To West!

Arsenal Is The Best!

Fuck The Rest!

Opublikowano

Na tej serii traciło się dzieciństwo, niektórzy do dziś grywają w pierwszą wersję i to nałogowo, bo ma świetną fabułę.

random.jpg

Opublikowano

W Gothica się grywało kiedyś całymi dniami, super fabuła, gra bardzo wciągająca..

Mam nadzieję, że kolejna część będzie miała równie fajną fabułę, jak poprzednie części. ;)

Opublikowano

W Gothica się grywało kiedyś całymi dniami, super fabuła, gra bardzo wciągająca..

Mam nadzieję, że kolejna część będzie miała równie fajną fabułę, jak poprzednie części. ;)

Z tego co wiadomo zamiast następnego Risena ma właśnie wyjśc GV, no i fajnie by było jakby ta wersja trzymała klimat jedynki i dwójki bo tam fabuła była świetna,

później gorszyło się już, trójka też miała fajną fabułę, grafika strasznie nadrabiała ale ta wersja była strasznie słabo zoptymalizowana.

random.jpg

Opublikowano

Jak dla mnie, Gothica mogli by już zostawić w spokoju... Wszystko zostało powiedziane, i nie ma sensu robić na siłę kolejną część, bo chcą ją fani...

Sam mam sentyment do Gothica, ale po G3 to wolałbym... Żeby na G2NK seria się skończyła.

Opublikowano

Jak dla mnie, Gothica mogli by już zostawić w spokoju... Wszystko zostało powiedziane, i nie ma sensu robić na siłę kolejną część, bo chcą ją fani...

Sam mam sentyment do Gothica, ale po G3 to wolałbym... Żeby na G2NK seria się skończyła.

Właściwie to nie, no bo przecież ostatnia wersja przed totalnym szajsem, Gothic 3 jeszcze był strasznie ciekawy, podobało mi się przemierzanie, i chyba będę musiał

skądś kupić jeszcze, albo odebrać, bo wiem, że miałem go na płycie. Fajnie się w niego grało, strasznie ciekawy klimat miał G3, a 4 odbiegała strasznie, więc żeby seria się na G2NK skończyła to troszkę przesada.

random.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...