Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pomoc] Tworzenie gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo gram sobię w grę o gołebiach ale zdenerwowała mnei administracja. Mam pomysł na własną grę www ale nigdy nie mialem doczynienia z programowaniem. Mam 15 lat z informatyki 4 ale w szkole nas nie uczą programować tylko rysować w paincie. I teraz się pytam czy to jest trudno zrobić grę od podstaw? Dosyć szybko sie ucze. Wiem że stworzenie gry od początku to nie kwestia paru dni tylko miesięcy albo i lat. Gra tez ma mieć tematyke gołebi :P ale ma być tam levele golebi status czyli szybkość oriętacja w terenie itp i tak że po tym jak gołab przeleci np 100 km to ma lv 2 i można dodać 1 pkt statusu i co 400 km dostaje się 1 pkt statusu i po 200 km automatycznie dodaje się losowy status. I czy ja bez wiedzy na temat programowania byłbym w stanie no tak w 6-8 miesięcy tak aby beta testy wystartowały to zrobić?

Najlepsze serwery mt2 już odeszły

Opublikowano

Podstawowa gra składa się z IFów , zapytań do bazy i operacji matematycznych (odejmij złoto,dodaj złoto itp. )

Czyli :

PHP

SQL

HTML

CSS

I możesz próbować tworzyć własną gre.

ps.czytając o gołębiach ,pojawił mi się uśmiech na twarzy :D

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

hehe a czy to jest trudno tak zrobić czy trzeba mieć doświadczenie aby to wypaliło?

Opublikowano

Albo nauczyć się samego SQL i resztę w Unity3d zrobić, a przy kompilacji wybrać opcję web. No ale jeżeli w danej grze była by rzecz do kupienia za realne pieniądze, to musisz licencję unity wykupić, około 100zł. No i teraz ja zadam pytanie, a pomyślałeś może, że o ile skończysz ową grę, to sporo kasy należało by wpłacić na jej hosting? Przecież na byle czym taka gra nie pojdźe chyba że max 10 osób zalogowane ;D

Opublikowano

Ja polecam tak się uczyć:

Html (krótko bo trzeba podstawy załapać i podstawowe znaczniki)

PHP (Podstawy + trochę więcej, np. przerabianie gotowego kodu lub pisanie prostego od 0)

Znając to możesz już zaczynać tworzyć grę ,ale potem żeby ona jakoś wyglądała należy nauczyć się

CSS (Też krótko bo w sumie musisz nauczyć się Odwoływać do elementu, i poznać atrybuty)

i z HTML, PHP, CSS możesz bez problemu stworzyć grę :).

Jak chcesz efekty jakieś w stylu płynnie zmieniający się pasek, albo logowanie bez przeładowania strony itd. to JavaScript i najlepiej z JQuery ,ale to po tych 3 językach

Co do hostingu możesz tworzyć na darmowym i nic nie stoi na przeszkodzie.

Jak byś wydawał grę to hosting lepszy już ,ale też nie jest to majątek.

A no i może linki do kursów:

HTML/CSS:

http://www.kurshtml.edu.pl/

PHP:

http://phpkurs.pl/

Dużo, wiem ,ale to jest mało czytania tak naprawdę i od 9 do 11 punktu możesz pominąć

Opublikowano

Z JavaScript i JQUery bym mu nie mieszał na razie..

HTML, żeby zrobić jakąś tam stronkę

CSS, tak jak mówił bnmbb, żeby to wszystko ładnie wyglądało

PHP, to ci zajmie więcej czasu, no ale właśnie tym językiem napiszesz swoją grę :)
Bnmbb, jeszcze nie wspomniałeś o SQL :P Bez tego powodzenia życzę ;)

Musisz mieć jakąś bazę danych, żeby przechowywać dane graczy itp ;)

Opublikowano

...A na koniec, jak już opanujesz wszystkie htmle, sqle, pehapy, javy i nody to.....wez jakis gotowy silnik i zwyczajnie go uruchom. potem baw sie w przerobki.

Nawet nie mysl o pisaniu od zera.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

@Up: niestety, ale jest. HTML = HyperText Markup Language

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Jeśli chodzi Ci o grę na TEN rodzaj to nie słuchaj kolegów wyżej, bo takie gry to zupełnie inna bajka i za pomocą PHP raczej tego nie zrobisz.

Opublikowano

@Nephryde

To może byś mu baranie powiedział za pomocą czego by to zrobił ? -.-:

- ActionScript

- Program do tworzenia aplikacji Flash (np. Adobe Flash Professional)

Przy grach typu sfgame, herozero, seafight to dojdzie ci jeszcze PHP + MySQL.

Opublikowano

@Up: niestety, ale jest. HTML = HyperText Markup Language

Temu panu, któremu odpowiadałeś - chyba chodziło oto, że nie jest on językiem programowania.

I tu to ON oczywiście miał rację :)

@Topic:

Skoro gra WWW to wszystkie języki wypisane wcześniej (nie wliczając ActionScripta)

Oraz jeszcze podstawowe umiejętności tworzenia grafik, gra bez grafiki to jak gra bez skryptów - nie istnieje.

Opublikowano

@Nephryde

To może byś mu baranie powiedział za pomocą czego by to zrobił ? -.-:

- ActionScript

- Program do tworzenia aplikacji Flash (np. Adobe Flash Professional)

Przy grach typu sfgame, herozero, seafight to dojdzie ci jeszcze PHP + MySQL.

Nie powiedziałem, bo od razu mówię nie byłem pewien w czym było to zrobione (coś tak myślałem, że to pewnie Java, ale średnio się na tym znam i nie chciałem wprowadzać kolegi w błąd). Poza tym nie rozumiem czemu na mnie najeżdżasz... Zwróciłem tylko uwagę na to, iż możecie się mylić, a ty od razu wyjeżdżasz z baranem okok. No offense.

Opublikowano

a czy jest jakiś darmowy hosting czy coś gdzie mozna stawiać gry albo cos bo zawsze bym wolał to sprawdzic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...