Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak dodac cos do folderu object w quest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak w temacie jak dodac cos do folderu object ktory znajduje sie w folderze quest np. chce wgrac "questa" na przywolanie peta feniksy.start i nie wiem jak mam to zrobic bo wpisuje cd /usr/......./quest/object/id przedmiotu/ i wpisuje ./qc feniksy.start i "Command nod found." Co robic ?

slgbil.jpg

Opublikowano

Wpisalem sh make to mi wszystko sie zjeba*o D:

Dobra jeb*c to mozna zamknac ...

slgbil.jpg

Opublikowano

zeby dodac cos do object to musisz quest wprowadzic a potem bedzie sie znajdowac w object:) zeby questa wprowadzic wpisujesz w putty gdzie znajduja sie twoje questy(ściezka) a potem ./qc nazwa_pliku.quest i masz juz w object wprowadzonego questa

Opublikowano

Pliki w object różnią się od zwyczajnego questa, mianowicie nie mają rozszerzenia .quest, ani .start, tylko:

*.arg, .*script, *.when.

Pokażę na przykładzie przeniesienia na jakąś mapkę, jak to powinno wyglądać:

change_empire.start.NR.arg (Opcja wyboru u npc)

"Przenieś na Mapę XYZ!"

change_empire.start.NR.script (Plik ze skryptem)

say_title("XYZ")
say("Chcesz się przenieść na mapę XYZ? ")
local s = select("Tak","Nie")
if s == 2 then
return
elseif s == 1 then
pc.warp(x,y)
end

change_empire.start.NR.when (Pusty plik)

"NR" = Jeśli są to pierwsze/jedyne pliki w tym folderze, należy nadać im 0, każde następne pliki muszą podnieść tę wartość o +1. Pamiętaj, by trzy pliki o różnych rozrzeżeniach miały ten sam "id",

Wgrywasz do .../quest/object/ID_NPC/chat , reboot i już.

Ten sposób przydatny jest podczas tworzenia npc dającego skille na P, npc teleportującego na daną mapę, lub po prostu jakiś skromny dialog, który ma charakter pouczający o twoim serwerze ...

Ja jestem zdania, że lepiej wszystko robić questem, bo wygodniej, wtedy tylko wgrywasz do .../quest i cd .../quest [ENTER] ./qc nazwa.quest oraz w grze z pozycji GM /reload q... :rolleyes:

Pozdrawiam.

5y6tk3.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...