Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwne zwierze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema mój ojciec wczoraj wieczorem znalazł cholernie dziwne zwierze (myślę że to owad) trochę wam opisze jak to było :

przed wczoraj (piątek) było słychać bardzo dziwny dźwięk tak jakby cały czas wibrowała komórka zignorowałem to

wczoraj sytuacja się powtórzyła mniej więcej od 21.30 znowu coś zaczęło wydawać dziwny dźwięk zacząłem się rozglądać czy coś się nie zepsuło itp. zorientowałem się że ten dźwięk dobiega za okna

po jakiejś godzinie,dwóch byłem już trochę wkurwiony bo za oknem cały czas coś "wibrowało" powiedziałem o tym ojcu on poszedł na podwórko sprawdzić co tak może robić

to "coś" przestało hałasować, ja poszedłem spać

dzisiaj rano się budzę i dowiaduje że wczoraj mój ojciec poszedł tego szukać, usłyszał to coś, że nie było tego widać to zaczął kopać. Wykopał 6cm'owe zwierzątko jak później się pytałem co to może być to nikt nie wiedział co lepsze wszyscy mówili że pierwszy raz takie coś na oczy widzieli nawet moja babcia która ma ponad 75lat

Parę zdjęć owego zwierzęcia:

sam-0004.jpg

sam-0006.jpg

sam-0010.jpg

sam-0005.jpg

Będę wdzięczny jak mi napiszecie co to jest pierwszy raz widzę coś takiego na oczy a jestem ciekawy czy nie jest niebezpieczne

Wszystkie informacje w skrócie:

-ma około 6cm

-potrafi wydawać ciągły odgłos (wibrowanie) zaczyna tak po 20.00-21.00

-został przecięty łopatą (cały odwłok+ 1 tylna noga) a żyje jeszcze teraz będzie około 17godz

-został znaleziony około 10 cm pod ziemią koło kwiatka

-mieszkam w Małopolsce (okolice Tarnowa)

Mam nadzieje że pomożecie dowiedzieć się mi co to jest daje lubię to i 5 w ptrfilku

PS. za chwilę wrzucę jeszcze filmik

filmik :

http://www.youtube.com/watch?v=qDqewmPc830&feature=youtu.be

4875_blue.png  [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

Dziwne, jeszcze takiego w życiu nie widziałem choć mieszkam na wsi...

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

Zmutowany świerszcz !

@topic

Na pewno jest to stawonóg (lub może skorupiak :O)

Wygląda jakby z Czarnobyla wypełzło i "wibruje"

lub to wibrator w formie chrząszcza -.-

Opublikowano

To nie żuk... mi trochę przypomina (szczególnie tył z tymi dwoma wypustkami) "skorka" (nw jak się to poza moim regionem nazywa, być może słyszałeś / widziałeś - ja mieszkam trochę na północ od małopolski (Góry Świętokrzyskie)), ale 6cm?! I ten dźwięk... cholernie głośny musiał być, skoro spod ziemi w domu słyszałeś.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

@UP

Widziałeś kiedyś cykadę? W ogóle nie jest podobna... duże skrzydła, mniejsza (do 3cm) i ma oczy po bokach.

PS. Mnie trochę przeraża to coś pod głową na trzecim zdjęciu :D

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

@UP

Widziałeś kiedyś cykadę? W ogóle nie jest podobna... duże skrzydła, mniejsza (do 3cm) i ma oczy po bokach.

PS. Mnie trochę przeraża to coś pod głową na trzecim zdjęciu :D

Cykada_(Cicadidae).jpg

DOWN

Oczywiście wiesz lepiej. Dobra... Nie chce mi się niczego "udowadniać"...

1374788544-U921656.png

Opublikowano

No właśnie... mi to tego ze zdjęcia ani trochę nie przypomina. Może z powodu rozwalenia łopatą, ale nie tłumaczy to rozmiaru.

@UP

Popatrz na swoją cykadę. Teraz na zdjęcie @TOP. Teraz na turkucia podjadka niżej, i znowu na górę. Już widzisz?

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

To nie jest żadna cykada to jest Turkuć podjadek ;)

"Turkuć podjadek – ten owad chociaż większość życia
spędza pod ziemią jest niebezpieczny w kontakcie z człowiekiem, odżywia
się korzeniami roślin i innymi owadami. Jego pancerz jest bardzo twardy ,
ma ostre łopatowate odnóża i silne szczękoczułki , którymi mocno
gryzie. Stanowi dla człowieka nie małe zagrożenie, ponieważ jest
nosicielem tężca. Na jego ukąszenia są narażeni amatorzy ogródków
działkowych i rolnicy. Osoby pracujące przy pieleniu czy przekopywaniu
gleby, mogą niechcący owada złapać w rękę. Ugryzienie turkucia podjadka
jest bardzo bolesne i grozi zakażeniem zarazkami tężca. W przypadku
zranienia przez turkucia podjadka, należy natychmiast udać się do
lekarza, gdzie otrzymamy fachową pomoc i zastrzyk przeciwtężcowy. Według
niektórych zapalonych amatorów wędkarstwa , turkuć jest używany jako
skuteczna przynęta na duże ryby, więc tym bardziej wędkarze powinni mieć
się na baczności zakładając go na haczyk."

f97c42bcb433ba1emed.jpg

Opublikowano

Potwierdzam, że to turkuć. W podstawówce złapałam takiego do słoika i zaniosłam na przyrodę z ciekawości :P

#don't care

Opublikowano

Przynajmniej już wiem jak to się nazywa, ja mam dokładnie to samo... gdy idę się kłaść spać tak po 22 to zawsze kurde muszę zamknąć okno dachowe bo ten zrypany dźwięk... tylko jak się go pozbyć jak nie wiadomo gdzie on jest...

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

@top nie chcę robić spamu ale pierwszy raz widze takie coś a na biologi mówili zę to jest małe i niegroźne bo podgryza korzenie a to jest wyebane jak z czarnobyla

w pierwszej chwili myślałem ze cykada bo słyszałem zę wydają one taki dzwięk jak opisywałeś

biedny turkuć jebnięty łopatą ( ty to specjalnie go tak urządziłeś za te hałasy ? )

Opublikowano

@top nie chcę robić spamu ale pierwszy raz widze takie coś a na biologi mówili zę to jest małe i niegroźne bo podgryza korzenie a to jest wyebane jak z czarnobyla

w pierwszej chwili myślałem ze cykada bo słyszałem zę wydają one taki dzwięk jak opisywałeś

biedny turkuć jebnięty łopatą ( ty to specjalnie go tak urządziłeś za te hałasy ? )

One niszczą "warzywka" na ogrodach w których się pojawią, jest to szkodnik więc można zabić ew. złapać i przenieść w inne miejsce z dala od ogrodu ;)

f97c42bcb433ba1emed.jpg

Opublikowano

To jak komuś ktoś np zniszczy ogródek to można go zabić ? ewentualnie przenieść do sąsiada ? Śmieszne troche mimo iż w temacie o robaka chodzi

Rozumiem zabić takie coś przypadkiem ale z premedytacją ?

Ja tam jestem za tym żeby takich stworków nie zabijać nie my im daliśmy zycie to nie my im je odbierajmy ;)

a tak serio to nie wiedziałem zę to takie wielkie może być nam mówili ze to małe do 1 cm rośnie -,-

Opublikowano

To jak komuś ktoś np zniszczy ogródek to można go zabić ? ewentualnie przenieść do sąsiada ? Śmieszne troche mimo iż w temacie o robaka chodzi

Rozumiem zabić takie coś przypadkiem ale z premedytacją ?

Ja tam jestem za tym żeby takich stworków nie zabijać nie my im daliśmy zycie to nie my im je odbierajmy ;)

a tak serio to nie wiedziałem zę to takie wielkie może być nam mówili ze to małe do 1 cm rośnie -,-

Przenosić w sumie się też nie opłaca po co, może złapać i chodować ^.^, o ile dobrze pamiętam coś było w podstawówce o tym, teraz w gimnazjum mało kto pamięta o takich "stworzonkach", do najładniejszych nie należą ;D Chciałbym takie coś spotkać, ale boje się wszelkiego robactwa "fobia" hehe.

f97c42bcb433ba1emed.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...