Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Procesor

Dektored

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OC - OverClocking, zwiększanie taktowania danego elementu komputera zwiększając tym samym jego wydajność

Co do tych procków, nr.1 jest bez OC za to drugi pod OC, zależy co chcesz robić. OC wiąże się z wydatkiem 300+ zł na płytę główną i 100+ zł na chłodzenie, dodatkowo potrzeba mocnego zasilacza

Opublikowano

OC - OverClocking, zwiększanie taktowania danego elementu komputera zwiększając tym samym jego wydajność

Co do tych procków, nr.1 jest bez OC za to drugi pod OC, zależy co chcesz robić. OC wiąże się z wydatkiem 300+ zł na płytę główną i 100+ zł na chłodzenie, dodatkowo potrzeba mocnego zasilacza

A o ile mi to tą wydajność mniej więcej zwiększy? Dużo to będzie odczuwalne co do kompa, którego mi złożyłeś?

674071459604241683421.gif

Opublikowano

Jeśli chodzi o zrobienie tamtego zestawu pod OC to musiałbyś dołożyć 400+ zł (chłodzenie, zasilacz, płyta pod OC i sam procesor) ewentualnie obciąć to z grafiki co jest niezbyt opłacalne

Zazwyczaj jest to kilka-naście-dziesiąt procent wydajności, zależy jakie OC i na czym

Opublikowano

zależy oczywiście nie można zwiększyć tego 100x ( krotnie )

ale często daje to dobry efekt 30% większego taktowania procesora.

Pamiętaj o tym że czym więcej podkręcisz tym więcej prądu ciągnie komputer + musisz ustalić pobór prądu w granicach ( za mało za dużo )

Ja przykładowo spalam swojego kompa po woli i daje mi to takie efekty że zacina mi się w pewnych momentach bądź wywala mi blue screena .

graphic.png
Opublikowano

Jeśli chodzi o zrobienie tamtego zestawu pod OC to musiałbyś dołożyć 400+ zł (chłodzenie, zasilacz, płyta pod OC i sam procesor) ewentualnie obciąć to z grafiki co jest niezbyt opłacalne

Zazwyczaj jest to kilka-naście-dziesiąt procent wydajności, zależy jakie OC i na czym

Z grafiki to nie opłaca mi się zbyt ciąć. A 7950 jakiej odpowiada mniej więcej karcie nvidy? I czym się różni i5 od i7(prócz generacją)

Opublikowano

i5 = 4 rdzenie / 4HT (wątki, takie pseudo rdzenie)

i7 = 4 rdzenie / 8HT, lepszy w renderze i aplikacjach wielowątkowych

HD7950 = GTX660Ti/GTX670 które są mega drogie jak na swoją wydajność, w dodatku mają mniejszy potencjał OC (7950 lecą po +50% fabrycznego taktowania)

Opublikowano

i5 = 4 rdzenie / 4HT (wątki, takie pseudo rdzenie)

i7 = 4 rdzenie / 8HT, lepszy w renderze i aplikacjach wielowątkowych

HD7950 = GTX660Ti/GTX670 które są mega drogie jak na swoją wydajność, w dodatku mają mniejszy potencjał OC (7950 lecą po +50% fabrycznego taktowania)

Czyli karta w moim zestawie to ta sama karta co nvida? Tylko, że nvida jest o wiele droższa?

Opublikowano

Tak, nvdia ma kompletnie nie ogarnięte przedział cenowe a póki co to właśnie AMD coraz bardziej tanieje

Do niedawna to AMD miało lukę przy ~500zł, gdzie sensownym wyborem był 650Ti.

Po prostu luki się uzupełnia ;>

I tak raczej bliżej do premiery GF 7xx niż Radeon 8xxx.

Opublikowano

Dobra to w takim razie zostanę przy tym procku. Chyba nie warto dopłacać 500 zł skoro i tak mają mi iść gry na ultra wszystkie.

Opublikowano

Dokładnie, po za tym tutaj i tak masz tryb turbo a w raczej dalekiej przyszłości jak zacznie niedomagać to zawsze można wymienić płytkę i go trochę podkręcić

Opublikowano

Dokładnie, po za tym tutaj i tak masz tryb turbo a w raczej dalekiej przyszłości jak zacznie niedomagać to zawsze można wymienić płytkę i go trochę podkręcić

Tryb turbo tzn?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...