Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Borussia Dortmund

RiduŚ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

390a2af74f.png

Borussia Dortmund niemiecki klub sportowy z siedzibą w Dortmundzie, w którym główną rolę odgrywa sekcja piłki nożnej. Borussia była jednym z klubów-założycieli Bundesligi i jest jednym z najbardziej utytułowanych w Niemczech na swoim koncie ma osiem tytułów mistrzowskich i trzy puchary Niemiec, Puchar Zdobywców Pucharów z 1966, a także Ligę Mistrzów z 1997 oraz Puchar Interkontynentalny z tego samego roku. Klub był jednym z założycieli nieistniejącej od 2008 roku grupy G-14 zrzeszającej największe kluby Europy.

Dłuższa Historia :

Wczesne lata

Klub założono 19 grudnia 1909. Grupa młodych graczy przykościelnego zespołu piłkarskiego Trinity Youth po kłótni z prowadzącymi klub księżmi spotkała się w dortmundzkiej piwiarni Zum Wildschütz i powołała nowy twór sportowy – klub Ballspiel – Verein Borussia 1909 Dortmund . Nazwa Borussia w łacinie oznacza Prusy, a swoje miano zawdzięczała pobliskiemu browarowi. Początkowo klub grał w niebiesko-białych strojach z czerwoną szarfą, czerwonymi skarpetkami i czarnymi spodenkami. W niedzielę 19 czerwca 1910 odbyło się posiedzenie zarządu związku, w hotelu Lünenschloß. Podczas spotkania doszło do połączenia trzech zespołów Ballspiel – Verein Borussia 1909 Dortmund, Britannia Dortmund i Rhenania Dortmund i utworzenia jednego tworu, którego pełna nazwa brzmiała Ballspiel Verein Borussia Dortmund.

Bundesliga

W 1962 założono w pełni profesjonalną ligę niemiecką – Bundesligę. Borussia była wśród klubów-założycieli, jednak nie odniosła sukcesu w pierwszych rozgrywkach. Pierwszą bramkę na boiskach Bundesligi zdobył gracz Borussii, legendarny Friedhelm Timo Konietzka. Lata 70. przyniosły nowe problemy finansowe i pierwszy spadek z ligi (1972). W 1974 otwarto Westfalenstadion, na którym rozgrywano mecze MŚ 1974. Dwa lata później Borussia powróciła do Bundesligi. Lata 80. to okres ogromnego zadłużenia klubu i obrony przed spadkiem. W 1986 Borussia była najbliżej drugiej relegacji, jednak we wspaniały sposób wygrała 8:0 z SC Fortuna Kolonia i utrzymała się w lidze. W 1989 Borussia po raz drugi wygrała Puchar Niemiec, po tym sukcesie nadszedł czas na spłacenie długów, co pozwoliło BVB zakupić nowych graczy i trenera. Został nim Ottmar Hitzfeld. W 1995 i 1996 Borussia drużyna zwyciężyła w Bundeslidze, a jej piłkarz (Matthias Sammer) został wybrany najlepszym graczem Europy. W 1997 klub odniósł swój największy jak dotychczas sukces, wygrywając w Lidze Mistrzów, a następnie zdobywając Puchar Interkontynentalny.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Borussia_Dortmund

Zawodnicy :

Bramkarze : Roman Weidenfeller, Mitchell Langerak, Zlatan Alomerovic.

Obrońcy : Marc Hornschuh, Neven Subotić, Mats Hummels, Patrick Owomoyela, Thomas Meißner, Łukasz Piszczek, Felipe Santana, Marcel Schmelzer, Koray Günter.

Pomocnicy : Sebastian Kehl, Sven Bender, Moritz Leitner, İlkay Gündoğan, Mario Götze, Marco Reus, Jakub Błaszczykowski, Nuri Şahin, Jonas Hofmann, Leonardo Bittencourt, Marvin Bakalorz, Mustafa Amini, Oliver Kirch.

Napastnicy : Robert Lewandowski, Kevin Großkreutz, Julian Schieber, Marvin Ducksch.

Sztab :

Prezes ~ Reinhard Rauball

Trener ~ Jürgen Klopp

Asystent trenera ~ Željko Buvač, Peter Krawietz

Stadion :

Stadion ~ Signal Iduna Park

af496e2f28.jpg

http://fotozrzut.pl/zdjecia/af496e2f28.jpg

Czekam na Wypowiedzi.

Mówcie mi ProRiduŚ.

xD

Opublikowano

Mój jedyny ulubiony klub niemiecki mam nadzieje że BVB wygra z Bayernem puchar LM.

Też mam nadzieje :)

... BvB musi pokazac klase.

Co myslicie o BvB ogolem ?

Mówcie mi ProRiduŚ.

xD

Opublikowano

reus i piszczek trzymają ten zespół w kupie

tak wgl. to na jakim programie mecz z wolf? na euro jest fraidburg ;(

1371985602-U137250.jpg by ScoTubeDev

2x ExModerator NosTale I 2x Gold Member

Opublikowano

Mój jedyny ulubiony klub niemiecki mam nadzieje że BVB wygra z Bayernem puchar LM.

a ja wole bayern bo w bvb są pedały zobaczcie reusa i goetze
1367580920-U384748.png
Opublikowano

a ja wole bayern bo w bvb są pedały zobaczcie reusa i goetze

Ogarnij.

Pedał ~ Rower.

Pedał ~ Gej/Homoseksualista.

Z tego co wiem to Reus ma dziewczyne i Gotze tez ;]

Mówcie mi ProRiduŚ.

xD

Opublikowano

Największą zaletą Borussi jest jej trener - Jurgen Klopp, który ma doskonałe podejście do swoich piłkarzy, sukcesy i porażki przeżywa razem z nimi, a i pożartować lubi.

Szkoda tylko, że nasza reprezentacja nie ma kogoś takiego... :)

Opublikowano

Tak samo chcę by BvB wygrała, podoba mi się ich styl gry. Oczywiście dobrze grają i współpracują.

Polacy też dobzi:)

427571487345508569248.jpeg

Potrzebujesz Pomocy?Pisz śmiało PW

Opublikowano

Największą zaletą Borussi jest jej trener - Jurgen Klopp, który ma doskonałe podejście do swoich piłkarzy, sukcesy i porażki przeżywa razem z nimi, a i pożartować lubi.

Szkoda tylko, że nasza reprezentacja nie ma kogoś takiego... :)

Racja.

Tak samo chcę by BvB wygrała, podoba mi się ich styl gry. Oczywiście dobrze grają i współpracują.

Polacy też dobzi:)

BvB robi tak, że strzelają w pierwszych i ostatnich minutach meczu

Mówcie mi ProRiduŚ.

xD

Opublikowano

polecam wstawic felipe santanę za hummelsa bo ma słaby pace

Piękna sygnatura.

Ze 300x za duża.

Opublikowano

Ogarnij.

Pedał ~ Rower.

Pedał ~ Gej/Homoseksualista.

Z tego co wiem to Reus ma dziewczyne i Gotze tez ;]

pedał to nie gej tylko zachowuje sie jak kobieta a i lewy to tylko kozaczy
1367580920-U384748.png
Opublikowano

Dlaczego kozaczy ? Przecież strzela bramkę za bramką, wbił 4 gole Realowi, więc jak dla mnie to szukasz dziury w całym.

Tutaj się zgadzam ;)

Po prostu to zapalony kibic REALU, a pewnie nie wie od ktorego roku jest CR7 w realu ;D

Kiedyś się BVB jarałem, teraz jakoś przeszło.

Czyli nie jesteś kibicem ;D

Mówcie mi ProRiduŚ.

xD

Opublikowano

W finale stawiam na Bayern, Lewy to drewno, nie da rady strzelić neuerowi na Wembley, stres go zeżre tak jak kilku innych. Gdyby nie Reus i Gotze czy Piszczek ten klub by nie istniał

fnaticno1.png

Opublikowano

Dobry klub, jeden z najlepszych w Bundeslidze. Ale chyba Bayern wygra LM, gromi wszystkich.

13759664181.jpg

' To czysty hip-hop, co będzie trwał wiecznie,

Masz tylko moment by go poczuć, więc spiesz się

Prawdziwy hip-hop, co będzie trwał wiecznie.

Do zobaczenia wkrótce u ciebie w mieście! '

Opublikowano

Czyli nie jesteś kibicem ;D

a ty od kiedy kibicujesz bvb? Od miesiąca ? Dwóch?

Nie ogarniam ludzi niby kibce a poznali bvb miesiąc temu np. Ten temat dopiero teraz założony bo bvb trafiło do finału.

1367580920-U384748.png
Opublikowano

Grosskreutz to gracz defensywny, często gra również na obronie, nie wiem czemu mu wpisałeś rangę napastnika.

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano

W finale stawiam na Bayern, Lewy to drewno, nie da rady strzelić neuerowi na Wembley, stres go zeżre tak jak kilku innych. Gdyby nie Reus i Gotze czy Piszczek ten klub by nie istniał

Jasne, bo drewno wrzuciło Neuerowi w tamtym sezonie hat-trick w DFB-Pokal.

Nie ogarniam ludzi niby kibce a poznali bvb miesiąc temu np. Ten temat dopiero teraz założony bo bvb trafiło do finału.

Ja kibicuję BVB od jakiegoś 2006 roku. No ale przyznam, że temat został założony tylko dlatego, iż Polacy grają w finale LM.

NateRobinson_zps5c418c8c.png

Opublikowano

fanem BvB jestem od 2 lat.

Kolego wyjdź bo kompromitujesz się.

TOP@ Coś sądze, ze BvB da rade w LM.

UP@ To dużo rzeczy nie wiesz

Mówcie mi ProRiduŚ.

xD

Opublikowano

BvB moim zdaniem nie ma szans na LM, Bayern jest w niesamowitej formie i ma lepszych technicznie piłkarzy, będzie potrójna korona drużyny z Monachium.

Opublikowano

BvB moim zdaniem nie ma szans na LM, Bayern jest w niesamowitej formie i ma lepszych technicznie piłkarzy, będzie potrójna korona drużyny z Monachium.

Wiesz to zależy, bo może się powtórzyć finał DFB-Pokal z sezonu 11/12. Do tego Real też ma świetnie technicznie uzdolnionych piłkarzy, a u siebie przegrali 4:0 i na Signal Iduna Park 2:0 i to bramki pod koniec meczu strzelili. Moim zdaniem BVB ma szanse wziąć tytuł, bo bynajmniej Piszczek musi wyłączyć z gry Riberyego jak Ronaldo, a Schmelzer musi uważać na lewą nogę Robbena. Środkiem zajmą się Hummels(nie wiadomo czy zagra) i Subotić. Jedynie czego można się bać to główek, ale my też mamy paru piłkarzy, którzy potrafią dobrze grać głową.

NateRobinson_zps5c418c8c.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...