Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Operacje na klawiszach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra, nie będę pisał wstępu - nie widzę w tym sensu. Poradnik jest w 100% mój, jest to kopia mojego poradnika z Pawno. Ponieważ widzę tutaj małą ilość poradników.

• Podstawy
    Operacje na jednym klawiszu
    Operacje na kilku klawiszach

1. Podstawy

Na początku napisze o podstawach, czyli co się dzieje, gdy klikamy klawisz, czym sprawdzamy nacisnięty klawisz i dlaczego niektóre klawisze są niedostępne.
No to zacznijmy, na początku powiem wam co się dzieje, gdy klikacie klawisz w grze, na początku zostaje on przesłany, do callbacka OnPlayerKeyStateChange, do parametru newkeys, później przechodzi długą drogą przed kod który my napisaliśmy, by zamienić się w oldkeys, czyli ostatnio nacisnięty klawisz.
Nacisnięty klawisz sprawdzamy instrukcją warunkową w callbacku OnPlayerKeyStateChange.
Niektóre klawisze są niedostepne, dlaczego? Ponieważ, dostępne są tylko te klawisze które są używane przez grę, np. sprint, submission, alt, ctrl.

2. Operacje na jednym klawiszu

Tutaj należy napisać, że przy tym sposobie, możemy trzymać TYLKO JEDEN klawisz.

Znasz już podstawy, to dobry moment abym nauczył Cię operować na jednym klawiszu.
Jak już wiesz czym sprawdzamy klawisze i w jakim callbacku, no to zabieramy się do roboty!
Na początku idziemy do callback OnPlayerKeyStateChange, i piszemy słowo

if(

czyli jeśli.
potem dopisujemy

newkeys == KEY_SPRINT)

newkeys - to parametr w callbacku OnPlayerKeyStateChange.
== - Równa się. (Sprawdzenie czy np. 28 równa się 28).
KEY_SPRINT - klawisz(definicja, jeżeli nie znamy id,a znamy taką definicje możemy ją podmienić zamiast id).

Otwieramy teraz nawiasem klamrowym ( { )
No dobrze, teraz skoro już wiemy jak sprawdzić klawisz, zrobimy aby po kliknięciu klawisza wyświetlał się text = Użyto jednego klawisza. No to dodajemy kod :

SendClientMessage(playerid, -1, "Użyto jednego klawisza");

No i zamykamy nawiasem klamrowym, nas kod powinien wyglądać tak :

if(newkeys == KEY_SPRINT)
{
SendClientMessage(playerid, -1, "Użyto jednego klawisza");
}

Brawo! Umiesz już operować na jednym klawiszu!

3. Operacje na wielu klawiszach.

Wiesz już, jak operować na jednym klawiszu, teraz dowiesz się jak operować na kilku. No to zaczynajmy.
Przechodzimy do OnPlayerKeyStateChange, i znowu piszemy słowo

if(

czyli jeśli.
Potem dopisujemy kod :

newkeys & (KEY_SPRINT | 1024))

sprawdzamy czy newkeys ma w sobie KEY_SPRINT i klawisz o ID 1024.

I dodajemy nawias klamrowy, ( { ).

Nasz kod powinien wyglądać:

if(newkeys & (1024 | KEY_SPRINT))
{

Po kliknięciu tych klawiszy, wyświetli mi się w konsoli napis "Juz umiesz operowac na kilku klawiszach!".

no to do roboty, dodajemy kod :

print("Juz umiesz operowac na kilku klawiszach!");

Następnie zamykamy kod nawiasem klamrowym.

Brawo! Umiesz już operować na kilku klawiszach.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

Mega TUT? Nie rozumiem.

Sorry, ale ja dawno nie pisałem w Pawn, nie znam nowych realiów, więc pewnie wielu rzeczy nie będę w stanie napisać.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

Chodzi o to że masz jeden temat

i w tym temacie są posty od userów i np ty dodajesz w formie odpowiedzi kolejnego tutka i w tym 1 dajesz odnośnik ;)

Mega TUT? Nie rozumiem.

Sorry, ale ja dawno nie pisałem w Pawn, nie znam nowych realiów, więc pewnie wielu rzeczy nie będę w stanie napisać.

1372687195-U932691.png

Created by

. Gentleman .

Opublikowano

Wolałbym jednak każdą rzecz pisać w osobnym temacie. Tak to robi się straszny bałagan, ktoś ma problem z kodem, to ma problem z danym kodem, a tak to... Szkoda gadać.

Dobra, koniec spamu, bo zaraz pewnie jakiś global wsypie mi warna.

• Rayzer. zmienił(a) tytuł na Operacje na klawiszach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...