Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z wyborem, przyszłość.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Może zacznę od przedstawienia się.

Nazywam się Łukasz i mam 16 lat, kończę gimnazjum i teraz zacznę wybierać szkołę ponadgimnazjalną, sęk w tym iż nie wiem co do końca mam wybrać :(

Jestem utalentowany językowo z J.Niemieckiego i mam możliwość wybrania się do klasy językowej + do tego na koniec tej klasy dostanę (oczywiście jeśli zdam) certyfikat Goethe Institut.

Problem polega na tym, że pragnę być związany z informatyką. Od zawsze interesowałem się nią i nie zmieniło się to do dziś. Wybierając klasę językową w pewnym sensie rezygnuje z informatyki, lecz nie do końca...

I tutaj mam pytanie do was.

Jak byście wybrali, jaki byłby wasz wybór, jest to dla mnie bardzo ważne :)

**1 - Klasa językowa w tym certyfikat Goethe Institut upoważniający do studiów w Niemczech. Po, czym wybrałbym się na studia do Niemczech, oczywiście Informatyczne z wyspecjalizowanym kierunku, może z zakresu projektowania gier.**

**2 - Technikum : Klasa Technika-Informatyka, po czym Politechnika Gdańska, z wydziałem ETI (Dalej szczerze, to nie mam pojęcia)**

Zauważyłem również to, że jak wybiorę klasę językową to będę w tyle z informatyki i mogę mieć problemy z informatyką za granicą :(

Proszę, o odpowiedź w tym temacie, jest to dla mnie bardzo ważne. Ostateczny wybór oczywiście należy do mnie, ale warto to przedyskutować z bardziej "Doświadczonymi" osobami. :)
Opublikowano

Kiedyś mówiło się i dalej mówi, ale to już nie tak często. "Wybieraj to co najbardziej umiesz, podoba Ci się, wierz w marzenia i spełniaj je" . W Polsce jest ciężko i lepiej iść na kierunek gdzie będzie największa szansa na zarobek, aby utrzymać rodzinę i "żyć jak człowiek" . Weź pod uwagę swoją okolicę, to gdzie i ile zarabia i jakie jest prawdopodobieństwo dostania się do pracy po wybranym kierunku.

Tyle ode mnie i to tylko moje zdanie :)

Opublikowano

Słuchaj - jeżeli informatyka to jest coś, z czym chcesz wiązać swoją przyszłość to raczej nie masz się nad czym zastanawiać. ;) Niemieckiego możesz się uczyć dodatkowo, na studia do Niemiec pojechać, ale do tego czasu uczyć się tam, gdzie wiesz, że się spełnisz. ;)

Opublikowano

Moim zdaniem powinieneś wybrać to co lubisz najbardziej czyli informatyka.. Z tego co wiem to informatyk tak mało nie zarabia a język zawsze się przyda !!

Musisz wybrać to co byś chciał!

Ja na twoim miejscu bym wybrał Informatyczną :) Bo jeśli na prawdę lubisz informatykę to niech tak zostanie a nie iść na jakieś studia i nic nie mieć :(

Opublikowano

Ziomuś, siądź sobie na spokojnie i pomyśl. Ja osobiście nie chcę pomagać w takich sytuacjach, bo jesteśmy odpowiedzialni za Twoją przyszłość.

13759664181.jpg

' To czysty hip-hop, co będzie trwał wiecznie,

Masz tylko moment by go poczuć, więc spiesz się

Prawdziwy hip-hop, co będzie trwał wiecznie.

Do zobaczenia wkrótce u ciebie w mieście! '

Opublikowano

Ja bym wybrał informatyka, później jak mówisz, że znasz bardzo dobrze niemiecki wyjechałbym do Niemiec i tam próbował szczęścia w kierunku informatycznym.

Ale to tylko moja opinia.

Polecam tak jak up usiądź na spokojnie, pomyśl korzyści jakie będą z tego i z tego i wybierz to, które bardziej Ci będzie odpowiadało.

Opublikowano

Szkoła ponadgimnazjalna moim zdaniem nie jest jakoś ultra ważna jeżeli chodzi o przyszłość. Idź tam gdzie poziom nauczania jest wyższy. Osobiście uważam , że studiowanie języka takiego jak niemiecki jest bezsensu teoretycznie on ci się przyda lecz jeżeli potrafisz dobrze rozmawiać to po co mówić troche lepiej skoro idąc na informatykę w pewniejszy sposób zapewniasz sobie przyszłość , a znając niemiecki nie bardzo. Pamiętaj , że informatyka wiąże się z matematycznym hardkorem :P jeżeli jesteś przeciętny z matmy to będzie baaaardzo ciężko. Nie chcę ci niczego narzucać lecz uważam że niemiecki ci się za bardzo nie przyda jednakże idąc na informatykę musisz liczyć się z bardzo ciężką nauką .

Opublikowano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Przemyślę wszystko dogłębnie i potem dokonam wyboru.

Dziękuje za wasze odpowiedzi i jeśli będę miał jeszcze jakieś problem chętnie skonsultuje je tutaj z wami :)

Dzięki i do usłyszenia :)

Opublikowano

jeśli będę miał jeszcze jakieś problem chętnie skonsultuje je tutaj z wami :)

Skonsultuj najlepiej resztę życia z ludźmi z MPC... Niech mówią Ci co robić, jeść, jak się ubierać, na co wydawać pieniądze.

Sam zdecyduj za siebie, Ty powinieneś wiedzieć najlepiej gdzie się widzisz w przyszłości i co chcesz w niej robić a nie żeby to robili kompletnie obcy ludzie.

Opublikowano

Skonsultuj najlepiej resztę życia z ludźmi z MPC... Niech mówią Ci co robić, jeść, jak się ubierać, na co wydawać pieniądze.

Sam zdecyduj za siebie, Ty powinieneś wiedzieć najlepiej gdzie się widzisz w przyszłości i co chcesz w niej robić a nie żeby to robili kompletnie obcy ludzie.

xDDDD moje życie, moje decyzje. Ja decyduję o sobie, a tutaj tylko się doradzam :)

spokojnie, nie dam sobą manipulować ani pomiatać :)

Ale, czasami warto doradzić się innych :)

Opublikowano

Bierz to co ci się najbardziej podoba. Pieniądze nie są najważniejsze, zawsze się jakoś ułoży :)

1374788544-U921656.png

Opublikowano

Niemieckiego zawsze się można douczyć, gorzej z informatyką. Radzę Ci iść na informatykę a potem wyjechać do Niemiec. :)

Kocham kino akcji na forum. 

Opublikowano

też chciałem iść na informatykę , ale pomyślałem całe życie przesiedzieć przy kompie ??

Albo mechatronika albo liceum mat-fizyka-infa albo - mat-biologia-chemia , potem zobaczymy może studia inżynierskie albo może na medycynę pójdę , zobaczymy co przyniesie przyszłość.

Sam musisz zdecydować

Trolling , hejty i wiele więcej !

Opublikowano

wszystko tylko nie bądz folksdojczem. Pracuj w polsce, bo człowiek pracujący to kręgosłup tego kraju

syggnapng_nhhraxa.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...