Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Wyważenie silnika gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu tworzyłem silnik gry w stylu gladiatus itp, oczywiście sam od 0. Nie jestem ekspertem w tworzeniu gier via www, a wręcz nawet laikiem, ale coś tam stworzyłem, porzuciłem jednak projekt, ponieważ nie potrafiłem dobrze wyważyć silnika gry. Dokładniej chodzi mi o system walk, liczenie ataku, obrony, pancerza, uników itp. Proszę o pomoc i wskazówki.

Opublikowano

No atak to można np. dać tak że losujesz jakąś wartość pomiędzy max atak a min atak minus obrona przeciwnika podzielona przez twoje szczęście a potem za okrąglona. Obrona to też trzeba jakiś wzorek wymyślić. Pancerz ze zbrojek itp xD Uniki to też możesz jakoś losować np. losujesz liczbę od 1 do 50 i jak dasz resztę z dzielenia tej liczby przez 3 to wyjdzie zero wtedy wchodzi unik xD

Opublikowano

Każda mechanika gry opiera sie na współczynnikach (postać), wzorach i pewnych stałych wartościach.

Nikt tak naprawdę nie wymysli ci tego bo taki system to jedna z głownych cech, które beda charakteryzowac twoja gre, jedna z najwazniejszych rzeczy.

Co zrobić, co przemyśleć:

- jaka będzie interakcja z innymi graczami/npc (walka, dialog, złodziejstwo itp)

- zastanow sie, jakie wspolczynniki bedą opisywac postac gracza (na podstawie powyższego)

- nadaj przedziały minimalne i maksymelne pewnym wartościom (np bazowe wspolczynniki od 1 do 50)

- pomyśl nad rozwojem postaci, jak beda sie zmieniac wspolczynniki, jaki bedzie lvl maksymalny, jakie wtedy postac moze miec charakterystyki

- itemki: jakie beda mieć wplyw. modyfikacja wspolczynnikow bazowych? czyste bonusy do koncowych wartosci (damage, pancerz)?

- stworz podstawowe wzory (atak, obrona, unik, krytyk itp)

i teraz najważniejsze: ostatni punkt, czyli wzory bedziesz przerabiał pewnie setki razy. musisz zorganizowac sobie symulator (zorganizowac = napisac). Co powinno znajdowac sie w takim symulatorze? Szybki kreator postaci, gdzie wybierasz np klase i lvl, zapisujesz i wczytujesz taka postac z bazy/pliku. Zadaniem symulatora bedzie przeprowadzanie walk pomiedzy dwiema wygenerowanymi postaciami. Rozgrywaj różne pojedynki, małe i duże różnice poziomów powiny odpowiednio wpływac na wynik. Jeśli założysz, że postać na 20 lvlu powinna mieć 80% wygranych w walce z postacią na 5 lvlu to napisz symulator tak, żeby w pętli rozegrał np 1000 walk i zliczał wyniki.

Na podstawie wynikow z symulatora modyfikujesz swoje wzory, zmieniasz również wzory w symulatorze i przeprowadzasz testy ponownie.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Większość z tych punktów mam już zrobione, przemyślałem wszystkie cechy, interakcje między graczami, wpływ itemek na cechy i przebieg walk. Problem mam jedynie z dostosowaniem wzorów do ataku, obrony itp. Głównym celem tego tematu jest uzyskanie informacji jak takie wzory mogą wyglądać. Poniżej podam spis cech dostępnych w grze:

Siła
Wytrzymałość
Inteligencja
Celność
Zręczność
Szybkość
Wiedza o pancerzu - procentowy bonus do pancerza, max. 100%
Wiedza o tarczach - procentowy bonus do obrony tarcz, max. 100%
Sztuki Walki - procentowy bonus do ataku, max. 100%
Opublikowano

sciagnij sobie dowolny 'papierowy' system rpg i zobacz w jaki sposób są w takim systemie rozwiązane pewne rzeczy.

warhammer, ad&d, gurps to dobre przykłady, przy czym warhammer jest skrajnie prostym systemem, moze stanowić taki punkt wyjcia dla ciebie.

Ogólna zasada: zanim zaczniesz cos robić samemu, zobacz jak inni sobie z tym poradzili.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

To nie sa silniki tylko papierowe systemy rpg.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...