Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

FX-6200 vs. FX-6300

Heniut

AMD X6  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. AMD X6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A może jednak ten Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition będzie lepszym wyborem zamiast FX-6300 ?

p.s.

jeszcze znalazłem taką płytę, nie była by lepsza? ASRock 970 Extreme3

/ GA-970A-UD3 / FX-6300 / Sapphire Xtreme 5830 / OCZ ZS 550W / Brutus M23 /

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano

A może jednak ten Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition będzie lepszym wyborem zamiast FX-6300 ?

p.s.

jeszcze znalazłem taką płytę, nie była by lepsza? ASRock 970 Extreme3

Nie będzie lepszym wyborem, ma słabszą sekcję zasilania.

Jak już chcesz do programowania czy renderingu, to nie Phenom, którego we wszystkim zjada i5 tylko ten FX.

Opublikowano

A może ASRock 970 PRO3 hm?

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano

Zamiast kombinować to w końcu posłuchaj kogoś kto wie co mówi bo póki co stoimy na tym samym. I zacznij odpowiadać na zadane pytania !

Tak btw. to pomyślałbym nad jakimś Thubanem, nie dość że taniej to zamiast jakiś udających rdzenie modułów masz 6 całkiem wydajnych FPU, ale to trzeba by było testy ogarnąć

Opublikowano

2x@up

Ńo ale na tej grafice z fpu bf3 to raczej pewnie marzenia?...

Opublikowano

A ja o fpu które jeśli się nie mylę ma w sobie "grafike"?

Opublikowano

FPU to jednostka zmiennoprzecinkowa, moduł FX'a 6300 (3 moduły ma) posiada 2x ALU i 1x FPU, czyli nie pełne 6 rdzeni (teoretycznie to 3) a np. Thuban przykładowo 1090T masz po 2xALU i 2xFPU

Czego ty właściwie jeszcze chcesz, masz podane kilka dobrze złożonych zestawów i propozycji, a dalej coś kombinujesz.

Tak w ogóle to nie wiem czemu się upierasz przy AMD, na intelu w prawie każdej grze masz kilkudziesięcioprocentowy przyrost wydajności a w javie raczej nie siedzisz 24/7

Masz 2k na zestaw, za to kupisz coś z i7 bez karty graficznej (którą dokupisz i tak w przyszłości jak sam mówiłeś) i będzie wiele lepiej od takiego kombinowania

Lub po prostu 3350p + HD7850

Opublikowano

A jak wyglądał by ten zestaw tyle, że zmodyfikowany pod i5 (wersja do kręcenia by była ok?)?

Opublikowano

A jak wyglądał by ten zestaw tyle, że zmodyfikowany pod i5 (wersja do kręcenia by była ok?)?

1. i5 3570k + MSI Z77A-G45/G43 + Fortis/Macho

2. i5 2500k + AsRock Pro3 (B3) + Fortis.

Ewnetualnie możesz wziąć używane, zablokowane i7 i do tego MSI Z77A-G43 i lekko kręcisz.

Opublikowano

W sumie to tak mi zalecacie tego i5 i5 i5, ale ALE przecież ja mogę wykręcić spokojnie tego FX-6300 na 4+GHz i wtedy powinno chodzić podobnie jak nie lepiej niż ta i5 za cenę mniejszą o 300zł

Opublikowano

Porównajmy:

FX-6300 (32 nm):

Zegar: 3.5 GHz (po minimalnym OC bez problemu 4GHz)

Rdzenie: 6 (no tam 3)

L3: 8MB

Pobór: 95 W

3350P (22 nm):

Zegar: 3.1 GHz (max. 3.9GHz)

Rdzenie: 4

L3: 6MB

Pobór: 69 W

No i tak patrząc tutaj to jedynie i5 ma mniejszy proces nanometrowy oraz pobór mocy reszta wszystko wskazuje na FX-6300 więc jakim cudem może być gorszy?

Opublikowano

To, że ma inną architekturę, inny układ jednostek ALU oraz FPU. Oglądaj benchmarki po prostu, zobaczysz. Przeglądając ten temat przypomniał mi się mój stary temat - tak samo kłóciłem się i5 2500k vs FX-8120... Oczywiście byłem uparty na AMD i kupiłem tego FX'a, a teraz żałuję, mało co - bierze mnie kurwica!

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

To, że ma inną architekturę, inny układ jednostek ALU oraz FPU. Oglądaj benchmarki po prostu, zobaczysz. Przeglądając ten temat przypomniał mi się mój stary temat - tak samo kłóciłem się i5 2500k vs FX-8120... Oczywiście byłem uparty na AMD i kupiłem tego FX'a, a teraz żałuję, mało co - bierze mnie kurwica!

Ja też przeglądałem stare tematy i zauważyłem, że tutaj kącik FX był, gdzie 8120 był pomiędzy 2500k a 2700k xdd

Nie patrzy się na same taktowania, kiedy budowa procesora jest ZUPEŁNIE inna.

Polecam Ci tego i7 pierwszej generacji, naprawdę wysoka wydajność po O/C, a koszty niewielkie jeśli chodzi o zestawy z allegro.

Opublikowano

Czyli jednak ten i5 byłby BARDZIEJ ale to BARDZIEJ opłacalny?

Opublikowano

A jeśli wykluczam kopanie to coś w podobnej cenie do 7850 ze stajni nvidi się nie znajdzie lepszego?

Opublikowano

Ok, dzięki będę brał jednak FX-6300 i GTX660 (ale to nie od razu, bo może się coś zmieni)<br />Zamykam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...