Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co ogólnie lepsze-AMD czy intel ?

Great White

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo jest dużo mniej wydajny ? Tj mniej więcej AMD FX 4 rdzenie = intel pentium dual core, 6 rdzeni = i3, 8 rdzeni = i5, do i7 aktualnie żaden procesor od amd nie ma startu, no i też trochę źle o amd świadczy fakt że ich najwydajniejszy procesor jest ze STAREJ serii Phenom II, a mianowicie Phenom II X6 1100T jest równie wydajne o ile nie wydajniejsze niż topowy FX.

//Siejesz herezję ~~Anoizm

Opublikowano

Bo jest dużo mniej wydajny ? Tj mniej więcej AMD FX 4 rdzenie = intel pentium dual core, 6 rdzeni = i3, 8 rdzeni = i5, do i7 aktualnie żaden procesor od amd nie ma startu, no i też trochę źle o amd świadczy fakt że ich najwydajniejszy procesor jest ze STAREJ serii Phenom II, a mianowicie Phenom II X6 1100T jest równie wydajne o ile nie wydajniejsze niż topowy FX.

Pozdro szczodro kombinerki ^_-

Najpierw polecam Tobie przejrzeć ten teścik - test FX4350 i FX6350.

Tutaj równoległy testy 3570k i FX8350 na tych samych zegarach

FX mają słabszy wątek od Intel'a co jest prawda. Wynika to z testów gier siedzących na CPU (np. Anno, SC2). W grach/aplikacjach wielowątkowych taki i3 za około 500zł leży i kwiczy dostając baty od starej generacji FX, nie wspominając o nowej.

Tu redakcja PCLab'a tak wspaniale przetestowała proce w BF3 multi w FHD: http://pclab.pl/art50000-16.html

(Phenom 965BE - 43,3FPS ; i5 3570K 72,4FPS czyli 67,6% szybszy - jaja i bzdura)

Teraz poczytaj testy użytkownika "bakak", który przedstawił REALNĄ różnicę z użyciem HD7970 między 965BE, a 3570k : http://forum.benchmark.pl/topic/77010-podkręcenie-phenoma-ii-955-be-a-płyta/page-4

Jak widzisz różnica wynosi około 9%, przy czym 3570k jest droższy o ponad 600zł.

Opublikowano

Aha, fxy jedynie nadają się do Crysisa 3 jak widać po tych testach. Nie zapominajmy też o zużyciu prądu przez fxy... 125W taki fx-4350... toć to porażka ;/ Poza tym przy zegarach 4 ghz mają one stosunkowo mało OC w zapasie w porównaniu z intelem ;p

Opublikowano

Pamiętaj tylko, że AMD podaję maksymalne TDP, a Intel średnie TDP. Mój 955BE nie osiągnął nigdy tego 125W, a zaledwie 76W(liczone watomierzem). Za cenę i3 3220 masz wydajnego FX6350, który wgniata w fotel i3.

Opublikowano

8150 nie nadaję się do gier. Poprawiona seria Vishera (43x0, 63x0, 83x0) jest o niebo lepsza i dorównuję i5 za mniejszą cenę.

Opublikowano

8150 nie nadaję się do gier. Poprawiona seria Vishera (43x0, 63x0, 83x0) jest o niebo lepsza i dorównuję i5 za mniejszą cenę.

Po OC na 5GHz ledwo goni stockowego 3570k z turbo ;d Chyba że na pclabie nie umieją testów robić

Jak i5 vs AMD to jednakowoż i5 bym wybrał, ta sama cena a nie ma problemu z temperaturą, poborem prądu i wysokim OC żeby osiągnąć jakąś wydajność

Opublikowano

To jest tak że Intel wypuszcza coś na rynek, a AMD robi to samo tylko niby lepiej.
Gdy Intel wymyśla technologie, to AMD robi to samo, takie copy-paste.
Nic do nich nie mam, tak mówi mi nauczyciel od Diagnostyki komputerowej.'

//Herezja ~~Anoizm

Traktuję cziterów tak jak oni traktują nas :)

Opublikowano

up co ty za herezje siejesz ? amd kopiuje od intela przecież ich procesory są całkowicie inne i tam nic nie jest skopiowane każdy stosuje swoje technologie

Opublikowano

Pamiętaj tylko, że AMD podaję maksymalne TDP, a Intel średnie TDP. Mój 955BE nie osiągnął nigdy tego 125W, a zaledwie 76W(liczone watomierzem). Za cenę i3 3220 masz wydajnego FX6350, który wgniata w fotel i3.

TDP to nie jest wyznacznik poboru mocy ;). Nie żadne średnie i MAX ;f

A, jak Ty liczysz watomierzem pobór prądu samego procesora ? :D (napisz mi na PW, aby do offtopu się nie zaliczało, bo przyda sam chciałem to sprawdzić, a mogę tylko całą platformę ;d)

Co do niektórych testów :

http://pclab.pl/art51525.html

Tyczy się to głównie testów bakaka, 7FPS różnicy na przewadze w taktowaniach zaledwie 300mhz ? Śmieszne to trochę, bo Phenom baty nawet od 750 dostawał :O .

Równie dobrze mógł sobie wpisać w tabelki losowe wyniki. 9% różnicy między staruszkiem Phenomem a nowym IvyBridge o ciut wyższych taktach ? Gdyby tak było, to 99% osób siedziało by teraz na Phenomie ;).

Opublikowano

Po OC na 5GHz ledwo goni stockowego 3570k z turbo ;d Chyba że na pclabie nie umieją testów robić

Trzeba być naprawdę desperackim fanboyem Intel'a i NV żeby czytać jakiekolwiek testy procesorów/grafik na pclolu. Jak dla mnie ten serwis jest sponsorowany i nierzetelny. Ich wyniki zawsze odbiegają od wyników lepszych serwisów takich jak guru3d, techpowerup.

Opublikowano

Trzeba być naprawdę desperackim fanboyem Intel'a i NV żeby czytać jakiekolwiek testy procesorów/grafik na pclolu. Jak dla mnie ten serwis jest sponsorowany i nierzetelny. Ich wyniki zawsze odbiegają od wyników lepszych serwisów takich jak guru3d, techpowerup.

Ale wytłumacz mi jak odstają ? Przeczytałeś artykuł, który dałem wyżej ? MIEJSCE TESTOWE może być inne niż w przypadku reszty serwisów (i raczej jest ;f).

Na benchamrku kiedyś były testy, gdzie FX 8120 ~ 2500k. Dlaczego ? Wystarczy spojrzeć na platformę testową.

Opublikowano

Ja zaobserwowałem następującą rzecz. Tylko PCLol znajduję magiczne miejsca z dupy, gdzie ZAWSZE czerwoni dostają w dupę. Nie ważne czy to procesor, czy to karta graficzna. Ich miejsca testowe zawsze są wybrane tak, by pokazać "siłę niebieskich" i wyłożyć x zł więcej na i5 zamiast kupić tańszego 8300. Nawet jak na łamach innego serwisu pojawi się test procesora AMD i wygra on z Intelem o x klatek to na tej lolowni AMD zawsze sporo więcej klatek przegrywa. Dziwne co nie?

Opublikowano

Ja zaobserwowałem następującą rzecz. Tylko PCLol znajduję magiczne miejsca z dupy, gdzie ZAWSZE czerwoni dostają w dupę. Nie ważne czy to procesor, czy to karta graficzna. Ich miejsca testowe zawsze są wybrane tak, by pokazać "siłę niebieskich" i wyłożyć x zł więcej na i5 zamiast kupić tańszego 8300. Nawet jak na łamach innego serwisu pojawi się test procesora AMD i wygra on z Intelem o x klatek to na tej lolowni AMD zawsze sporo więcej klatek przegrywa. Dziwne co nie?

Gdzieś tu racja jest, ale nawet ja bardziej ufam testom na labie niż niektórym magicznym wynikom użytkowników, np. ten z BF3, który podesłałeś.

Zobacz jeszcze PurePC, ich testy też są przekłamywane ? Na dodatek te od Gi3rka, który jest fanboy'em AMD.

Na labie od użytkownika też był testy, gdzie nie posługiwał się marnymi wykresikami tylko screenami z wbudowanych w gry benchów. Jak wyszło i tomcugowi i moon'owi w grach wydajniejszy był i7 od 8350 zaś w niektórych aplikacjach typu te "szachy" (nie wiem, jak to się nazywa :D) czy konkretnych aplikacjach wykorzystujących wielewątkowość FX wygrał, co prawda różnica kolosalna nie była, ale biorąc pod uwagę cenę był bardziej opłacalny.

Szkoda tylko, że do całości należy doliczyć wyższy pobór prądu i lepsze chłodzenie.

Poza tym, jak ktoś już by płacił labowi, to tylko i wyłącznie producenci poszczególnych kart graficznych.

Opublikowano

Ogólnie wychodzi na to, że w aplikacjach potrafiących wykorzystać wszystkie rdzienie 8350 np. crysis 3 wygrywa on z i5 3570k, więc można powiedzieć, że jest bardziej przyszłościowy, ale w bf3 już nie radzi sobie tak dobrze, bo gra wykorzystuje tylko 4 z 8 rdzeni pewnie w bf4 będzie taka sytuacja jak w crysisie 3, bo ta gra pewnie wykorzysta 8 rdzeni. Nowe metro chyba też korzysta z 8 rdzeni trzeba poczekać na jakieś testy i zobaczymy który procesor lepszy.

Opublikowano

Ogólnie wychodzi na to, że w aplikacjach potrafiących wykorzystać wszystkie rdzienie 8350 np. crysis 3 wygrywa on z i5 3570k, więc można powiedzieć, że jest bardziej przyszłościowy, ale w bf3 już nie radzi sobie tak dobrze, bo gra wykorzystuje tylko 4 z 8 rdzeni pewnie w bf4 będzie taka sytuacja jak w crysisie 3, bo ta gra pewnie wykorzysta 8 rdzeni.

Ja już się zastanowiłem i stwierdziłem, że myślenie przyszłością w przypadku komputerów się nie będzie się sprawdzać.

To nie jest dom, mieszkanie, bez problemu można wymienić platformę i nie ma w tym problemu !

Opublikowano

Redaktor tomcug i jego muszka pociągowa (test siły pociągowej psa ^_-). Wyjaśnij mi tylko dlaczego są porównywane procesory z zupełnie innym targetem celowym? Co z tego, że i7 wygra o te 15-20%, jak jest ponad 90% droższy.

zaś w niektórych aplikacjach typu te "szachy" (nie wiem, jak to się nazywa) czy konkretnych aplikacjach wykorzystujących wielewątkowość FX WYGRAŁ !

I tutaj wychodzi słabość FX'ów. Ich słabym punktem jest lenistwo programistów. Crysis 3 ma jako taką optymalizację pod wiele wątków i 8350 wyprzedził wszystkie Intele w jego przedziale cenowym (czyli wszystkie i5). Jeśli im by się chciało to FX byłby procesorem idealnym, ale nieee. Intel rzuci miedziakami w kieszeń i kłopot z głowy.

ale w bf3 już nie radzi sobie tak dobrze,

Jeśli patrzysz na testy lolowni to nie wypadnie dobrze. Jeśli patrzysz na testy na np. guru3d to FX jest taki sam jak reszta konkurencji Intela (1-2FPS można uznać za błąd pomiarowy)

BTW. Gadacie o tym poborze, że jest fee i nie do akceptacji. Rożnica to może 20zł w skali rocznej.

Opublikowano

Redaktor tomcug i jego muszka pociągowa (test siły pociągowej psa ^_-). Wyjaśnij mi tylko dlaczego są porównywane procesory z zupełnie innym targetem celowym? Co z tego, że i7 wygra o te 15-20%, jak jest ponad 90% droższy.

I tutaj wychodzi słabość FX'ów. Ich słabym punktem jest lenistwo programistów. Crysis 3 ma jako taką optymalizację pod wiele wątków i 8350 wyprzedził wszystkie Intele w jego przedziale cenowym (czyli wszystkie i5). Jeśli im by się chciało to FX byłby procesorem idealnym, ale nieee. Intel rzuci miedziakami w kieszeń i kłopot z głowy.

Jeśli patrzysz na testy lolowni to nie wypadnie dobrze. Jeśli patrzysz na testy na np. guru3d to FX jest taki sam jak reszta konkurencji Intela (1-2FPS można uznać za błąd pomiarowy)

A, to tomcug od muszki był ? XDD

Jest porównywany z i7, bo właśnie taki procesor kupił sobie dany użytkownik, może nie ma tyle kasy, aby szastać nią na prawo i lewo, bo chce przeprowadzić testy ;f

W sumie i tak mało która gra wykorzystuje > 4 rdzenie, więc z tego pułapu cenowego można wziąć i5.

Nie Intel da w łapę, co jest po prostu wydajniejszy. FX DOPIERO po optymalizacji jest w stanie się z nim równać w 90% tytułów. Ja bym powiedział na odwrót, teraz cała akcja "Gaming Evolved" wpierdzieliła zielone "The Way It's meant to be played", więc nie wiem, kto tutaj przekupuje ^.O

Coś mi się zdaje, że nie przeczytałeś tego artykułu, który zamieściłem w pierwszym moim poście w tym temacie ;).

Opublikowano

Nie patrze na testy lolowni czasem tylko na benchmark.pl i ogólnie jestem za fx super wydajność w super cenie wiem, że w bf3 8350 ma np. 80fps a i7 3770k 83fps co jest strasznie małą różnicą a różnica w cenie jest masakryczna dla mnie amd cały czas jest lepsze od intela, ale to tylko moja opinia.

Opublikowano

Nie patrze na testy lolowni czasem tylko na benchmark.pl i ogólnie jestem za fx super wydajność w super cenie wiem, że w bf3 8350 ma np. 80fps a i7 3770k 83fps co jest strasznie małą różnicą a różnica w cenie jest masakryczna dla mnie amd cały czas jest lepsze od intela, ale to tylko moja opinia.

Benchamark jak na razie spartolił pełno testów procesorowych. Dlaczego ? A bo trzeba w link zajrzeć ;).

Opublikowano

Teraz możliwe, że amd zacznie królować w grach całą ta ich akcja gaming evolved oraz to, że będą produkować podzespoły do next genów może spowodować, że będą mili lepsza optymalizacje, przez co intel zostanie w tyle.Patrząc na testy na guru3d to amd w bf3 ma takie same wyniki jak najnowsze intele.

Opublikowano

Teraz możliwe, że amd zacznie królować w grach całą ta ich akcja gaming evolved oraz to, że będą produkować podzespoły do next genów może spowodować, że będą mili lepsza optymalizacje, przez co intel zostanie w tyle.Patrząc na testy na guru3d to amd w bf3 ma takie same wyniki jak najnowsze intele.

Jaguar to nadal co innego. Dzięki Gaming Evolved to układy graficzne ATI dostały ładnego kopa, ale procesory nadal w pewnym sensie leżą.

W BF3 zauważyłem, że 8 wątków > 4, bo to nie pierwszy test, który to potwierdza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...