Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zoptymalizować świecenie itemów?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

A więc tak jak w temacie.

Zapraszam na fanpage:

www.facebook.com/BombWork 

Edit:

@ Działa to tylko na tekstury zapisane w .dds!

Klikamy Lubie to

Opublikowano

Mogłeś dodać że świecenie można zmniejszyć także po stronie klienta :huh:
Nie każdy lubi się jebać w grafice <3

57650800702838058299.png

Opublikowano

Mogłeś dodać że świecenie można zmniejszyć także po stronie klienta :huh:

Nie każdy lubi się jebać w grafice <3

nellyz <3 to że można zmienić świecenie w kliencie to wszyscy wiedzą.

Opublikowano

nellyz <3 to że można zmienić świecenie w kliencie to wszyscy wiedzą.

sajtur <3 no to jak wszyscy wiedzą to dobrze , bo właśnie widziałem jak wszyscy wiedzą

57650800702838058299.png

Opublikowano

sajtur <3 no to jak wszyscy wiedzą to dobrze , bo właśnie widziałem jak wszyscy wiedzą

Wchodzisz i hejtujesz tutaj kogoś kto wykonuje zajebistą robotę, idź pisać swojego zajebistego gejma.

Btw.

Wypierdalaj.

#guwno.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Eh, name this mode in brush?

What do you mean?

Pytanie podstawowe: Daje to jakiś lepszy efekt w grze? Bo ja nic nie widzę gdy zrobiłem podobnie jak z tuta...

Tut ma na celu wyeliminowanie nadmiernego świecenia się broni oraz zbroi.

Nadmierne świecenie:

schlangenschwert.jpg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

A Ty nadal nie ogarniasz o co kaman z tym świeceniem. Bawi mnie to, bo niby specjalizujesz się w grafice 3D, a to są podstawy...

Opublikowano

A Ty nadal nie ogarniasz o co kaman z tym świeceniem. Bawi mnie to, bo niby specjalizujesz się w grafice 3D, a to są podstawy...

Ja mój drogi zajmuje się tworzeniem stron www.

I tego się teraz trzymam, a po za tym oryginalnie ymir robi tak samo.

Opublikowano

Ja mój drogi zajmuje się tworzeniem stron www.

I tego się teraz trzymam, a po za tym oryginalnie ymir robi tak samo.

Są pewne zasady, których należy się trzymać. Ymir robi to trochę inaczej. Nawet nie wiesz jak twoje prace tracą na efekcie przez źle zrobione tekstury. Miałem chwilowo wgrany twój set złoto czerwony i po ogarnięciu tekstur naprawdę modele prezentowały się dobrze. Sposób który tu przedstawiłeś to jeden z gorszych :). A w tworzeniu stron powodzenia.

Opublikowano

Up ma racje.

Tak w ogole to swiecenie zalezy od kanalu alfa, jakby robic to Twoim sposobem to dany mieczyk badz zbroja nie bedzie miec fajnego efektu jezeli chodzi o polysk, bo wszystko bedzie sie tak samo blyszczec, po prostu bedzie nieciekawie wygladac ...

( Chyba napisze tut'a na ten temat , chociaz mi % poleca ,' )

Opublikowano

Żeby świecenie było poprawne to teksturka MUSI posiadać kanały RGBA (czerwony, zielony, niebieski, alfa - przezroczystość). Jeśli nasz pliczek .DDS posiada tylko kanały RGB, to dodajemy nowy kanał i z automatu utworzy nam kanał alfa. Dawniej gdy próbowałem naprawiać tak teksturki to kopiowałem jakiś kanał, np niebieski i przerabiałem go na alfa. Nie dawało to świetnych efektów ale przynajmniej broń wyglądała normalnie.

W tym poradniku nie widziałem, abyś nawet otwarł zakładkę "Kanały". Użycie kanałów to jedyny skuteczny sposób na wyeliminowanie nadmiernego świecenia. Twój poradnik zadziała tak samo, jakbyś zmienił wartości w item_proto.

lrip.png
Panel administratora Metin2 specjalnie dla MPCForum.pl

Oceniajcie, dawajcie nowe pomysły i krytykujcie, wszystko po to, aby jak najszybciej pojawił się na MPC!

Opublikowano

Żeby świecenie było poprawne to teksturka MUSI posiadać kanały RGBA (czerwony, zielony, niebieski, alfa - przezroczystość). Jeśli nasz pliczek .DDS posiada tylko kanały RGB, to dodajemy nowy kanał i z automatu utworzy nam kanał alfa. Dawniej gdy próbowałem naprawiać tak teksturki to kopiowałem jakiś kanał, np niebieski i przerabiałem go na alfa. Nie dawało to świetnych efektów ale przynajmniej broń wyglądała normalnie.

W tym poradniku nie widziałem, abyś nawet otwarł zakładkę "Kanały". Użycie kanałów to jedyny skuteczny sposób na wyeliminowanie nadmiernego świecenia. Twój poradnik zadziała tak samo, jakbyś zmienił wartości w item_proto.

Dokładnie tak. Wybiera się kanał najbardziej ostry, następnie można pobawić się trochę poziomami i innymi narzędziami dopasowania, by wydobyć lepszy efekt. W przypadku mobów czasem trzeba zakryć niektóre elementy, by nie było czarnej obwódki przy nie do końca wyciętych elementach. W zbrojach wszystkie elementy ciała maskuje się na czarno, by skóra się nie błyszczała. Gdzieś już dawałem te SSy:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...