Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy warto?

Orratz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! :D

Mam pytanie dla ogarniętych jeśli chodzi o komputery... ;p

A mianowicie Minecraft chodzi mi znakomicie, serwery coś super.. ;d

Na single player mam nawet po 250 fps.

Ale, nie mogę sobie włączać np, texturek x256 i takie pytanie czy da mi coś dokupienie ramu?

Próbowałem przydzielać ten 1gb+ ale i tak na nic, optifine itp. też nic nie dały...

Czy jak dokupie sobie np. 2 gb lub 3 ramu to jakieś tam shadery lub texturki x256 wejdą?

I czy wgl. to coś da ? będzie warto?

Mój sprzęt:

System operacyjny - Microsoft Windows 7 Professional 32-bit SP1

CPU - AMD Athlon 64 X2 5200+

RAM - 2,00GB 2-Kanałowy DDR2 @ 300MHz

Płyta główna - Gigabyte Technology Co., Ltd. M61PME-S2 (Socket M2)

Grafika - SyncMaster 512MBATI Radeon HD 3400 Series

i to chyba tyle, jeśli coś jeszcze trzeba wam wiedzieć to proszę napisać ;p

Opublikowano

Najprościej będzie jak uruchomisz Minecraft na bardziej wymagających teksutach i sprawdzisz użycie procesora i pamięci RAM. Jeżeli użycie procesora i pamięci RAM będzie niewiekie to znaczy, że nie ma sensu dokupować pamięci RAM i że karta graficzna nie daje rady.

Gość michal12386
Opublikowano

masz wystarczająco ram'u ja też mam 2 giga ram i windows 7 ^.^ grafa ci nawala pobierz nowsze sterowniki i aktualizuj jave i zmień ustawienia w minecraft na najniższe np odległość renderowania z daleka na niską i podaj link do tego texturepack'a ^.^

Opublikowano

Heh powiem tak, włączyłem minecraft+skype i miałem 300 fps, wolnych ramów miałem tylko 3mb :D

Zużycie procka z minecraftem+skype około 50-70 %, bez skype było by mniej.

Texture pack macie tutaj ;http://www.minecraftforum.net/topic/1182714-151-32x-64x-128x-256x-512x-r3dcraft-default-realism-75/

Spróbuje jeszcze zaaktualizować grafke jak kazaliście..

Macie po plusie i czekam na dalsze propozycje ;]

Nowicjusz
Opublikowano

Jak ty na takim sprzęcie masz tyle fps ?! :)

Ja na swoim i7 3770k 4,2 ghz i 8gb ddr3 1666mhz mam 250-300 fps, a ty na takim czymś podobne ilości coś tu jest nie halo

Opublikowano

OOO, dzisiaj wbijam na minecraft, spróbowałem włączyć R3D Craft x256 i mi się udało ! :D

Włączył się nie wywaliło mi minecraft, wchodzę na single player a tam - post-845427-0-05214500-1368297585_thumb.png -,-

To chyba chodzi coś o brak pamięci? nie wiem żółty jestem w te sprawy ale wydaje mi się, że za mało ramu czy coś?

Proszę się wypowiadać... ;p

Opublikowano

Raczej tak, pisze przecie out of memory. Z doświadczenia wiem, że wiele texturpack'ów, szczególnie te lepsze, są bardzo wymagające. Ja bym Ci zalecał grać na domyślnym (tak czy inaczej, zawsze najlepszy :)), albo sprawdzić czy zbioru akurat tych tekstur nie ma w jakichś mniejszych rozdzielczościach.

Wejdź, narysuj coś! - http://weavesilk.com/

Opublikowano

Pamięci masz za mało. Przy Windzie 7, która zużywa ok. 1GB pozostaje Ci tam niecałe 1GB na grę a u mnie texturki x256 zżerają ok. 1,5-2 GB ramu po 10 minutach gry.

Opublikowano

Rozumiem, czyli poprostu dokupić ramy? bo tutaj mi mówili nawet że procesor nie wyrabia, ale to przecież minecraft.

On raczej ram potrzebuje niż procesora i karty graficznej,,,

Wypowiadajcie się i macie po + ;]

Opublikowano

Komputer nie jest tragiczny. Dokupienie Pamięci Ram Napewno trochę pomoże. Tak jak @2up Powiedział Windows też zżera Ram'u ;)

Opublikowano

OOO, dzisiaj wbijam na minecraft, spróbowałem włączyć R3D Craft x256 i mi się udało ! :D

Włączył się nie wywaliło mi minecraft, wchodzę na single player a tam - attachicon.gifBłąd.png -,-

To chyba chodzi coś o brak pamięci? nie wiem żółty jestem w te sprawy ale wydaje mi się, że za mało ramu czy coś?

Proszę się wypowiadać... ;p

Musisz dać więcej ram'u na Minecraft'a.

Ale, że masz tylko 2 gb to będzie lipa, bo 1gb na system, a 1gb jest już przypisane na Minecraft'a więc musisz dokupić ram'u.

surprise motherfucker

Opublikowano

Okey dobra dzięki.

Właśnie chciałem dokupić ale na początku tematu mi odmawiali bo niby za słaby komputer więc wiecie..

A jeszcze jedno pytanko, ile dokupić i jakie waszym zdaniem?

Bo jak kupie 2 gb, to będe miał razem 3gb, czyli no te około 2 pójdzie na minecrafta, ale też nie wiem czy może 4 nie kupić?

Albo 2x2gb.. kurde nie wiem.

Mam 2 kostki 2x1gb, doradźcie mi ;]

Opublikowano

Mi na 4Gb tak czasem wywla... Pobierz najnowszego MC and TP, zainstaluj MCPatcher lub OptiFine (delete meta-inf), używaj launchera o nazwie "MagicLauncher" oraz pobierz w x128... PS. Polecam tego TP ;)

Opublikowano

Ram jest tani :P Masz 512MB wywal je i kup 4GB ;) Nie jest to drogie a bardzo pomoże.

Opublikowano

Tu nie chodzi o cene, mam 2x1gb czyli jedna kostka 1gb, więc mam 1 kostke zastąpić kostką 4gb czyli razem 5gb, czy lepiej kupić 2 kostki po gb? i będzie wtedy 4gb... ;p

Opublikowano

A przepraszam źle przeczytałem ;) Skoro masz 2GB. Hmmm 5GB ci nic nie da ponieważ 32 bit obsługuję bodajże około 3GB. Możesz Wywalić jedną i dokupić kolejne 2GB ;)

Opublikowano

Okey dzięki, a jakie kupić bo ja mam DDR2 to może tej samej firmy czy jakoś? ja się nie znam więc jak możecie mi podesłać jedną kostkę 2gb xD

Opublikowano

Firma nic nie robi ;) Taktowanie musisz mieć takie same... Najlepiej sobie dokup jakąś kość 4Gb o większym taktowaniu (te 1Gb ograniczy taktowanie tego 4Gb bo ma mniejsze) i zaisntaluj x64 system lub pobierz sunrise seven i włącz obsługę do 128Gb ram

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...