Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie Wyjazd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam otoż mam pytanie mam 16 lat rocznikowo 17 i chciałbym wyjechac do na 3 dni ponieważ chcę odwiedzić kumpla w Szkocji(UK)

W necie wyczytałem ze niepotrzeba poszportu tylko dowodzik

I tutaj mam problem chciałem was się zapytać czy sam moge jechac tam za granice i czy potrzeba zgode rodziców na piśmie Proszę o szybką pomoc ponieważ bardzo mi zależy natym czy potrzeba zgodę czy tylko dowod tymczasowy

Opublikowano

Do pełnoletności jesteś pod władzą rodzicielską i jesteś winny rodzicom posłuszeństwo, więc nie można przekraczać granicy bez opiekuna prawnego/ lub odpowiedniego pisma spisanego u notariusza-50 zł (pismo napisane odręcznie przez rodziców w domu może budzić zastrzeżenia i nie być uwzględnione podczas np. kontroli drogowej w wyniku czego możesz być zawrócony). Gdy miałem 17 lat leciałem bez opiekuna jednak z paszportem co widocznie jest jak potwierdzenie zgody przez rodziców.

PS. w liniach lotniczych jest, że od pewnego wieku (zapewne 16+) pasażerów niepełnoletnich traktuje się jak osoby dorosłe. Dla pewności polecam wpisać w Google forumprawne i tam napisać to pytanie dostaniesz jasną odpowiedź.

Zgoda jest o tyle ważna o ile rodzice zgłosiliby sprawę ucieczki na policje :>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...