Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Najcichszy wentylator

Flap

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie, poszukuje jak najcichszego wentylatora do PCBOX'a (uprawy konopi). Wentylator będzie chodził 24H na dobie więc musi być cichy w chuj (obok ja śpie, a jak ktoś będzie wchodził do pokoju, to NIE MOŻE USŁYSZEĆ NAJMNIEJSZEGO SZUMU WENTYLATORA).

Jakiś w miarę tani jakieś licytacje, ciekawe okazje itd.

Najlepiej 120mm (chyba taki będzie najcichszy, bo będzie miał najmniej obrotów)

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Możesz Enermax UCTB12 - 900 RPM ma. Samemu posiadam, i słyszę tylko kiedy przyłożę ucho. A gdzie ty to podłączysz i jak, skoro to do wentylacji gandzi :D?

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Noctua NF-P12-1300

1300RPM

Bardzo cichy, fajnie nawet wyglada, dodaja kilka przydatnych elementow, ale 70zl +

Akasa Viper 120mm PWM

6-28dB

600-1900RPM (regulowane PWMem, wiec fajna sprawa w tej cenie)

Cichy, bardzo wydajny. Od 1700RPM mozna uslyszec, w pelnej ciszy, bedac 10-20cm od obudowy cichy szum/brzeczenie, bardzo ciche, ale kolki antywibracyjne to drobny wydatek i wtedy na starej obudowie 1900rpm moze byc slychac jak przysluchasz sie z 30-40cm...

Minus: Cena (55zł +), ale za to baaardzo fajny wyglad

Arctic Cooling 120mm F12 PWM CO

Tez regulowane przez PWM (600-1350RPM), cichy, tani, ale wyglad zwykly

Do tego wyposazenie i pudelko troche odstrasza

Wydajnosc srednia, ale cichy jest, do 15-20db przy 1350rpm, do tego drobny wydatek kolki antywibracyjne i bedzie nieslyszalny...

Cena 30zł +

Opublikowano

Jak chcesz tani i w miarę cichy to Arctic F12. Jeśli chcesz ultra ciszę to byle jaki od BeQuite'a np. Silent Wings, ale za to musisz wyłożyć około 60-70zł. Niestety coś za coś ;D

Opublikowano

Też polecam enermaxa,sam ma boxa,ja mam akurat gniazdko na 12V i przerobiłem wejście i 24h chodzi (lowrider)

Lowrider powiadasz :D

Ja Shot Adrenaline kupuje. AF najlepsze dla początkujących (wiem laik jestem w uprawie).

Mój Zephyr 120 ma 13,6 dB, ale nie wiem czy jak podłącze do jakiegoś akumulatorka za 7zł, to czy wrzuci większe obroty niż jak mam aktualnie (praktycznie nie słyszalny nawet jak ucho do niego przystawie)

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Weź te Enermaxy UCTB12, w pokoju będzie cicho, ale jak zacznie kwitnąć to będzie pachniało :)

@down

licz się z tym, że przy wentylacji zapach będzie czuć, szczególnie jeżeli będzie wydzielane dużo żywicy.

Opublikowano

Weź te Enermaxy UCTB12, w pokoju będzie cicho, ale jak zacznie kwitnąć to będzie pachniało :)

Nie ma pachnieć, bo nie mieszkam sam, a jak matka się skapnie, że mam konopie w pokoju, to je chyba za okno wyjebie, a tego nie chce xD

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

no to jakieś filtry zapachowe albo cóś,ja mam takie szczęście że mam całe poddasze dla siebie,teraz lato przyszło to cały czas okna otwarte,Flap SA strasznie mocy ma zapach więc napewno będzie czuć.

A miałeś styczność z Blacberry,jak nie to polecam,tylko nie do uprawy bo byś musiał mieć boxa conajmniej 120cm, :P

The-West-468x60_pl_PL.jpg

Opublikowano

@down

licz się z tym, że przy wentylacji zapach będzie czuć, szczególnie jeżeli będzie wydzielane dużo żywicy.

Będę wietrzył itd, ale wentylacje mam u góry wyciąga z boxa, a na dole pasywny otwór przez który wlatuje powietrze.

no to jakieś filtry zapachowe albo cóś,ja mam takie szczęście że mam całe poddasze dla siebie,teraz lato przyszło to cały czas okna otwarte,Flap SA strasznie mocy ma zapach więc napewno będzie czuć.

A miałeś styczność z Blacberry,jak nie to polecam,tylko nie do uprawy bo byś musiał mieć boxa conajmniej 120cm, :P

Niestety, nie xDDDDDDDDD dopiero zaczynam z uprawą konopi ;)

A w sumie, to nawet nie zacząłem, bo dopiero buduje PCBOX'a, a raczej kupuje części do niego.

Może jakieś małe rady mi dasz na PW? Jak wygląda twój PCBOX czy growbox i powiesz mi co w moim brakuje xD

Dobrze, że na forum jest ktoś kto ma takie same hobby (ogrodnictwo xD)

1372333810-U137250.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...